Gazete Vatan Logo

YKS sonuçları ne zaman açıklanacak? Tercihler ne zaman yapılacak?

Üniversite hayali kuran öğrenciler, YKS sonuçları için gün sayıyor. YKS sonuçlarına göre tercih yapacak olan adaylar için ÖSYM tarafından ön bilgilendirme amaçlı tercih kılavuzu da yayınlandı. Peki YKS sonuçları ne zaman açıklanacak?

YKS sonuçları ne zaman açıklanacak? Tercihler ne zaman yapılacak?

YKS, bu yıl ilk defa gerçekleştirildi. 3 oturum halinde gerçekleştirilen sınava, 2 milyondan fazla aday girdi. Adaylar, alacakları puanlara göre tercih listesi oluşturacak. Tercih listelerinin oluşmasının ardından adayların yerleştirme süreci başlayacak. Tercihlerin nasıl yapılacağı ile ilgili bilgi almak isteyen adaylar, ÖSYM tarafından yayınlanan ön bilgilendirme kılavuzunu da inceleyebilir.

YKS SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ!

YKS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Sınava giren adaylar tarafından merakla beklenen YKS sonuçları, 31 Temmuz 2018 tarihinde açıklanacak. Adaylar, ÖSYM’nin aday işlemleri sistemine aday şifresi ve T.C. kimlik numarası ile girerek sınav sonuçlarını öğrenebilecekler. ÖSYM’nin internet sitesinde yayınlayacağı sınav sonuçları tebliğ niteliğinde olacak ve ayrıca adayların adreslerine sonuç belgesi gönderilmeyecek.

Sonuç belgesinde adayın; TYT puanı, ortaöğretim başarı puanı, yerleştirmede kullanılacak puanı ve başarı sıralaması, eğer varsa AYT ve YDT puanları ile başarı sıralamaları yer alacak. Adaylar, puanlarına ve başarı sıralamasına göre tercih listelerini oluşturacaklar.

Haberin Devamı

YKS TERCİHLERİ NE ZAMAN YAPILACAK?

YKS sonuçları ÖSYM tarafından 31 Temmuz’da açıklanacak. Sonuçlar açıklandıktan sonra adaylar, tercih listelerini 7-14 Ağustos tarihleri arasında oluşturacak. ÖSYM tarafından tercih süreci başladığında, 2018 yılı tercih kılavuzu da yayınlanacak. Adaylar tercih kılavuzunu inceleyerek yükseköğretim programları arasında tercihlerini yapacaklar. Tercih listeleri oluşturulduktan sonra adaylar, puanlarına ve tercih sıralamalarına göre yükseköğretim programlarına yerleştirilecek. İlk tercih işlemi sonucunda boş kalan kontenjanlar için adaylar, ikinci defa tercih işlemi yapabilecek.

YKS tercihi yapacak olan adaylar, tercih listesine en fazla 24 program ekleyebilecek. ÖSYM tarafından tanınan 24 tercih hakkının kullanılma zorunluluğu bulunmuyor. Adaylar hedefleri doğrultusunda tercih listesini oluşturup, istenilen sayıda yükseköğretim programını listesine ekleyebilir. Tercih listesi oluşturulurken en fazla istenilen programın ilk sıraya yazılması gerekir.

Haberin Devamı

2018 YKS BARAJ PUANI KAÇ OLACAK?

YKS sonuçlarına göre adayların tercih listelerini oluşturabilmesi için, 2018 YKS’de belirli bir puana ulaşmış olması gerekiyor. Baraj puanına ulaşamayan adaylar, yükseköğretim programları için tercih yapamazlar. Tercih yapılabilmesi için adayların; TYT’de en az 150 puana, AYT’de ise en az 180 puana ulaşması gerekiyor. Sınavlarda belirlenen baraj puanlarına ulaşılması için, TYT’de 15 net ve AYT’de de 20 net yapılması zorunludur.