Gazete Vatan Logo

YKS puan hesaplama – YKS puan hesaplama – TYT AYT puan hesaplama (YKS sayısal, EA, sözel puan ve başarı sıralaması hesaplama )

YKS puan hesaplama hakkında araştırmalar başladı. 2020 YKS puan hesaplaması nasıl yapılır? yapılır sorusu, şimdiden en çok araştırılan konular arasına girdi. Corona virüsü gölgesinde adaylara bu yıla özel baraj puanı ve sınav süresi hakkı tanındı. Peki, YKS puan hesaplama nasıl yapılıyor? İşte YKS puan hesaplama ve YKS TYT AYT puan hesaplama ile YKS başarı sıralaması hesaplama hakkında merak edilenler...

YKS puan hesaplama – YKS puan hesaplama – TYT AYT puan hesaplama (YKS sayısal, EA, sözel puan ve başarı sıralaması hesaplama )

YKS puan hesaplama 2020 süreci hakkında araştırmalar hızlandı. YKS puan hesaplama nasıl yapılıyor? Sorusu merak ediliyor. YÖK Başkanı Yekta Saraç geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, YKS puanı hakkında da konuştu. Saraç, "Türkçe ve Temel matematik sorularından oluşan Temel Yeterlilik Testi (TYT), geçtiğimiz senelerde olduğu gibi, bu sınavda da Milli Eğitim Bakanlığımızın ortak müfredatına dayalı olacaktır. Bütün adayların bu birinci oturuma girmesi zorunludur. Birinci oturumdan sonra öğle arası verilecektir. 40 adet Türkçe ve 40 adet Matematik sorusundan oluşan Temel Yeterlilik Testi cumartesi günü sabah oturumunda gerçekleştirilecektir. Bu testin sonucu adayların Temel Yeterlilik Testi puanını belirleyecektir." TYT puanının %40'ı AYT puanının ise %60'ı sınav puanına etki edecektir. TYT'den 150 baraj puanını geçen öğrenciler ikinci sınava girmeye hak kazanacaktır. AYT'de ise 180 baraj puanının geçilmesi durumunda 4 yıllık üniversite yani lisans tercihi yapılabilecektir’’ dedi. İşte YKS puan hesaplama ve YKS TYT AYT puan hesaplama ile YKS sayısal, EA, sözel puan hesaplama…

Haberin Devamı

YKS PUANLARI NASIL HESAPLANIR?

Puan hesabı yapılırken, bir başlangıç puan değeri üzerine her netin getirdiği puanlar eklenir. Ham puan böyle hesaplanırken, okul not ortalaması 0,6 ile çarpılır ve ham puana eklenir. Elde edilen sonuçla yerleştirme puanı ortaya çıkar.

AYT puanı hesaplanırken TYT’nin testlerinden elde edilen netler puan hesabına katılır. Çünkü, YKS yerleştirme puanıyla 4 yıllık fakültelere yerleşmek isteyen öğrenciler doğrudan TYT puanlarını kullanamazlar. TYT testleri de sonucu dahil edilir ve YKS yerleştirme puanlarını kullanırlar.

2019 SAY puanı şöyle hesaplanıyordu:

Türkçe neti: TR, Sosyal Bilimler neti: SB, Temel Matematik neti: TM, Fen Bilimleri neti FB, Matematik neti M, Fizik neti F, Kimya neti K ve Biyoloji neti B olsun. Not ortalamanız da N olsun.

Y-SAY puanı = 99.631 + TR*1.23 + SB*1.20 + TM*1.48 + FB*1.38 + M*2.98 + F*3.11 + K*3.13 + B*3.08 + N*0,6

TYT PUAN HESAPLAMA

YKS TYT puan hesaplamada geçen sene 1 matematik neti bir öğrenciye TYT’de 3.72 puan getirmişti.

Haberin Devamı

Puanlardaki eşitsizlikler öğrencilerin YKS’de gösterdikleri başarı ortalamalarına ve standart sapmalara göre ortaya çıkıyor. SAY, EA ya da SÖZ puanı hesaplanırken TYT’den gelen katkı her biri için ayrı ayrı hesaplanır.

TYT kısmı için netlerinizi: Türkçe=1.32 Matematik=1.32 Sosyal Bilimler=1.36 Fen Bilimleri=1.36 ile çarpın.

1. YKS SAY AYT PUAN HESAPLAMA

SAY puan hesaplamada AYT, TYT’ye daha önemli. Sayısal öğrencilerin TYT ve AYT testlerinde elde ettikleri ortalamalar burada oldukça önemlidir.

ÖSYM TYT için %40 ve AYT için %60 gibi bir oran belirledi. SAY için de AYT puan hesaplamada AYT’nin önemlidir. AYT sıralama hesabı tamamen puana göre yapılyor.

AYT testinde ise 40 soruluk fen testinin 40 soruluk matematik testinden biraz daha fazla puan getiriyor.

AYT için netlerinizi, Matematik=3 Fizik=2,85 Kimya=3,07 Biyoloji=3,07 ile çarpın.

2. YKS EA AYT PUAN HESAPLAMA

EA puan hesaplamada ise TYT temel matematik ve fen bilimlerinden soru başına gelen puanlar daha yüksek. Eşit ağırlık öğrencilerinin bu alanlarda düşük performans göstermesi bu alanların daha yüksek olmasına neden oluyor.

Haberin Devamı

TYT’de Türkçe ve sosyal bilimler testlerinin soru başına getirdiği puanlar ise birbirine yakın.

AYT kısmında bölümünde de eşit ağırlık öğrencileri matematiğin önemi orytaya çıkıyor.

AYT için netlerinizi, Matematik=3 Edebiyat=3 Tarih-1=2.8 Coğrafya-1=3.33 ile çarpın.

3. YKS SÖZEL PUAN HESAPLAMA

AYT için netlerini, Edebiyat=3 Tarih-1=2.8 Coğrafya-1=3.33 Tarih-2=2.91 Coğrafya-2=2.91 Felsefe=3 DİKAB=3,33 ile çarpılır.

NET PUAN NASIL HESAPLANIR?

ÖSYM’nin yaptığı tüm sınavlarında genel olarak NET sistemi vardır. Çok basit bir sistemdir fakat yine de bilmeyenler için açıklık getirelim. Sınavda yaptığınız her 1 doğru soru size 1 NET kazandırır, yanlış yaptığınız her bir soru ise 0.25 NET size kaybettirir. Diyelim 10 doğru 5 yanlış yaptınız. 10 doğru yaptığınız için 10 NET cepte. Şimdi her bir yanlış soru 0.25 NET kaybettirecek. 5×0.25= 1.25 NET bize kaybettiriyor. Yani ortalamamız 8.75 NET olmuş oluyor. NET Hesaplama sistemi de bu şekildedir.

Haberin Devamı