Gazete Vatan Logo

YKS barajını geçmek için kaç net yapmak gerekiyor? YKS puanı hesaplama ve YKS barajı geçme olasılıkları

Yıl boyunca YKS’ye hazırlanan adayların YKS'de barajı geçmek için kaç net yapmaları gerekiyor sorusu merak ediliyor. Yerleştirme yapılan lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türünde uygulanan 180 baraj puanı da bu yıl ile sınırlı kalmak şartıyla 170'e çekildi. Peki, YKS barajını geçmek için kaç net yapmak gerekiyor? YKS'de hangi testten kaç netle barajı aşmak mümkün? İşte TYT ile sözel, eşit ağırlık, sayısal ve dil puan türlerinde barajı geçme olasılıkları...

YKS barajını geçmek için kaç net yapmak gerekiyor? YKS puanı hesaplama ve YKS barajı geçme olasılıkları

Üniversite adaylarının en çok merak ettikleri konulardan biri, hedefledikleri bölüme girebilmek için hangi testte kaç net yapmaları gerektiğidir. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT), Yabancı Dil Testi (YDT) puan hesaplamaları nasıl yapıldığı soruları merak ediliyor. Yerleştirme yapılan lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türünde uygulanan 180 baraj puanı da bu yıl ile sınırlı kalmak şartıyla 170'e çekildi. Peki, YKS barajını geçmek için kaç net yapmak gerekiyor? YKS'de hangi testten kaç netle barajı aşmak mümkün?İşte TYT ile sözel, eşit ağırlık, sayısal ve dil puan türlerinde barajı geçme olasılıkları...

Üniversite adaylarının en çok merak ettikleri konulardan biri, hedefledikleri bölüme girebilmek için hangi testte kaç net yapmaları gerektiğidir. YÖK bu yıl lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türünde uygulanan 180 baraj puanı da 'bu yıl ile sınırlı kalmak şartıyla' 170'e çekti. Öğrencinin sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil puanlarının hesaplanabilmesi için TYT 150 barajını geçmiş olması gerekiyor. 4 yıllık lisans bölümlerini tercih edebilmek için adayların TYT’de netleri biraz yüksek ise AYT’de yarım net almaları bile 170 puan barajını geçmelerine yetiyor.

Haberin Devamı

TYT BARAJINI GEÇMEK İÇİN KAÇ NET YAPILMALI?

• Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenir, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan (adayın net sayısı) bulunur.

• TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinde en az 0,5 ham puan almış olmaları gerekiyor. AYT ve YDT’de ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerin en az birinden, en az 0,5 ham puan almış olmaları lazım.

• Meslek yüksekokullarında bir program tercih edebilmek için TYT puanının en az 150 ve üzeri olması gerekir.

• Merkezi yerleştirmede bir lisans programını tercih edebilmek için programın puan türünde en az 170 puan almış olmak gerekiyor.

Haberin Devamı

TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilmek için TYT’de 150 ve üzeri puan almak gerekiyor. SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türünde 170 ve üzeri puan almak lazım.

• TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylar, ön lisans programlarını tercih edebilecek ayrıca özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilecekler.

Salim Ünsal’a göre bir öğrencinin sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil puanlarının hesaplanabilmesi için TYT 150 barajını geçmiş olması gerekiyor. Ancak kendini bu barajlarla sınırlandırmayıp daha fazla sayıda soruyu doğru cevaplayan adaylar AYT barajına kendilerini yaklaştırırlar. 4 yıllık lisans bölümlerini tercih edebilmek için adayların TYT’de netleri biraz yüksek ise AYT’de yarım net almaları bile 170 puan barajını geçmelerine yetiyor.

HANGİ TESTTEN KAÇ NETLE BARAJI AŞMAK MÜMKÜN?

TYT’de 150, AYT’de ise 170 barajını geçmeden herhangi bir programı tercih edemiyorsunuz. Eğitim uzmanı Salim Ünsal, barajı aşmak için TYT ile sözel, eşit ağırlık, sayısal ve dil puan türlerinde beş olasılığı paylaştı.

Haberin Devamı