Gazete Vatan Logo

YKB’ye Fransız öpücüğü

Financial Times gazetesi, İtalya ekonomisindeki çalkantıya bağlı olarak UniCredit’in, Fransız Societe Generale ile birleşme olasılığını araştırdığını yazdı.

YKB’ye Fransız öpücüğü

İtalya’da yapılan seçimlerde Euro Bölgesi’nin ekonomik kurallarını esnetmeye çalışan ve daha popülist maliye politikaları izlemek isteyen iki partinin sandıktan bir ve iki olarak çıkmasının ardından oluşan ekonomik kriz yeni gelişmeleri de beraberinde getirecek gibi görünüyor. İtalyan tahvil faizlerinin ve İtalyan CDS’lerinin arttığı not indiriminin gündeme geldiği bir ortamda Yapı Kredi’nin ana ortaklarından İtalya’nın en büyük bankası UniCredit’in Fransız bankası Societe Generale SA ile birleşme olasılığını araştırdığı öne sürüldü.

Financial Times’da dün yayımlanan ve kaynaklara dayandırılan habere göre, daha önce Societe Generale’in yatırım bankacılığı biriminin başında bulunan ve şimdi UniCredit’in CEO’su olan Fransız Jean-Pierre Mustier bu konu üzerinde birkaç aydır çalışıyor. Financial Times, şu ana kadar resmi bir temasta bulunulmadığını, ancak Societe Generale yöneticilerinin de birleşme olasılığını değerlendirmekte olduklarını öne sürdü.

Takvim 18 kaydı

Habere göre her iki taraftan üst düzey yöneticiler planların erken bir aşamada olduğunu ve İtalya’daki değişken siyasi ortam nedeniyle takvimin 18 ay kaydığını belirtti. Societe Generale de UniCredit ile olası bir birleşme ile ilgili herhangi bir yönetim kurulu değerlendirmesi olmadığını ifade etti.

Haberin Devamı

Yapı Kredi’nin % 50 hissedarı
İtalyan UniCredit, Koç Grubu ile yüzde 50-50 ortaklıkla Yapı Kredi’nin hissedarı konumunda bulunuyor ve Yapı Kredi, UniCredit’in en güçlü iştiraki olarak görünüyor. Yapı Kredi 26 Nisan’da düzenlenen Yönetim Kurulu toplantısında, sermaye artırım kararı almıştı. Banka, bu doğrultuda ödenmiş sermayesini pay ihracı yolu ile 4.1 milyar TL artırarak 8.45 milyar TL’ye çıkartacak. İlave ana sermaye ihracı ile ek borçlanma gerçekleştirecek. Yaklaşık 500 milyon dolar olması beklenen bu ihraç ile birlikte Yapı Kredi, toplamda yaklaşık 1.5 milyar dolar ana sermaye artışı gerçekleştirmiş olacak. Bu işlem son 10 yılda ülkemizde gerçekleştirilen en büyük bedelli sermaye ihracı da olacak.