Gazete Vatan Logo

Yiyip içtiklerimiz yüzümüze nasıl yansıyor?

Doğal tedavi ve cilt bakım uzmanılarına göre, yediğiniz ya da içtiğiniz gıdalar, yüzünüzde izlerin oluşmasına sebep olabilir.

Yiyip içtiklerimiz yüzümüze nasıl yansıyor?

Şarap surat, şeker surat, süt surat ve glüten surat olarak adlandırılan bu yüz bulguları, bir bakışta kendini ele verebiliyor. Sokakta gördüğü insanların yüzlerine bakarak “Sütü az tüketmelisin” ya da “Ekmeği kesmelisin” dememek için kendini zor tuttuğunu ifade eden uzmanlar, ‘yüz okuma’ iddiasında yalnız değil. Örneğin bazı cilt bakım uzmanları cilt analizlerinde bu yöntemi kullanırken, en klasik doktorların bile bu yöntemle hastalarının az uyku uyuduğunu veya fazla alkol tükettiğini tespit edebiliyor.

ŞARAP SURAT

Tipik belirtiler: kaşlar arasında belirgin çizgiler veya kızarıklıklar, düşük göz kapakları, genişlemiş gözenekler, kuru cilt, ağız kenarında yumuşak çizgiler, nazolabial çizgiler (burun kenarından ağız kenarına inen oyuklar) kızarık yanaklar ve kırmızı burun.

Dermatologların, bu yüz şeklini ‘şarap suratı’ olarak adlandırmasının sebebi, genellikle haftanın çoğu akşamı bir ya da iki kadeh şarap içen kadınlarda ortaya çıkıyor olması. Ancak, bu izlerin genel alkol tüketimi için de geçerli olduğunu belirtiyor uzmanlar.

Haberin Devamı

Alkol cildi susuz bırakır, bu da yüz çizgilerini ve kırışıklıkları derinleştirir. Bu nedenle genellikle ileri yaşlarda görülen ağız kenarı çizgileri ve nazolabial, alkol tüketiminden uzaklaşana dek, genç yaşta da belirginleşebilir.

Alkol bol miktarda şeker içerir ve şeker, düşük göz kapaklarına ve genişlemiş gözeneklere sebep olur.

Yüz okuma yöntemiyle elde edilen sonuçlara göre kaşların arasında kalan bölgedeki izler, karaciğerden etkilenir. Uzmanlara göre alkol kullanan kadınların karaciğeri, kaşların arasında derin çizgiler ve kızarıklıklar bırakarak tepki verir. Alkol nabzı hızlandırır ve ciltteki kan damarlarını genişleterek yüzün ve burnun kızarmasına yol açar.

Dermatologlar, alkolün yüzde bıraktığı belirgin izlerden kurtulmak için, alkol kullanımını aralıklarla sürdürmeyi öneriyor, örneğin alkole üç hafta ara vererek, vücuda iyileşmesi için zaman vermek gerektiğini söylüyor.

ŞEKER SURAT

Tipik belirtiler: Alında çizgiler ve kırışıklıklar, gözlerin altında sarkma, yüzün her tarafında oluşan ve acı veren sivilce benzeri şişlikler, yüzde zayıflama, soluk ve beyaz renkte cilt.

Haberin Devamı

Eğer beslenme şekliniz kek, pasta ve beyaz pirinç gibi yüksek oranda şeker ve vücutta kolayca şekere dönüşebilen karbonhidrattan oluşuyorsa, cildiniz taze kalabilmek için çok çabalıyor demektir.

Şeker, vücutta glikasyon adı verilen, glikoz fazlasının kollajene tutunarak kollajen liflerinin gergin ve sert hale gelmesine sebep olduğu bir süreci tetikler. Bu da, özellikle cildin esnekliğini en fazla kaybettiği gözaltlarında cildin incelerek sarkmasına, yüz çizgilerinin ve kırışıklıkların zamanından önce görünür olmasına neden olur.

Yüz okuma yöntemine göre alın, en çok sindirim sisteminden etkilenir. Sindirim sistemi dengesini bozarak birçok hastalığa yol açan şeker, alında lekeler ve kırışıklıklar oluşturarak kendini belli eder.

Fazla şeker, vücutta kilo dağılımını da etkiler. Aşırı şeker tüketen bireylerde, vücut daha fazla kilo almaya meyilliyken, yüzde kilo kaybı görülür. Böylece kişinin yüzü olması gerektiğinden daha cılız görünür.

Haberin Devamı

Ancak şeker, en çok midede yıkıcı hale gelir, midenin hassas bakteri dengesini bozarak yüzde, göğüste ve omuzlarda akneler meydana getirebilir.

Şeker fazlası nedeniyle yükselen insülin hormonu, vücuttaki diğer görevlerinin yanında kaş kıllarını da kontrol eden böbreküstü bezlerini aşırı çalıştırır. Daha ince ve zayıf kaşlar, stres hormonu olan adrenalini gereğinden fazla salgılayan böbreküstü bezlerinin daha az çalışmaya başlamasının bir işareti olabilir.

Uzmanlara göre, şekerden uzak durmanın etkilerini yüzünüzde hemen fark edebilirsiniz. Daha iyi bir sonuç içinse, içerisinde fazlaca şeker bulunan kek, pasta, bisküvi ve meyve sularından uzak durmayı tavsiye ediyorlar.

SÜT SURAT

Tipik belirtiler: Şişkin göz kapakları, gözaltı torbaları ve gözaltında bulunan mor halkalar, çenede çıkan küçük, beyaz ya da siyah noktalar.

Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz, çok fazla süt veya peynir, yoğurt gibi süt ürünleri tüketiyorsunuz demektir. Sütte bulunan laktoz, gıda duyarlılıklarının içerisinde en fazla rastlanan laktoz intoleransına neden olabilir.

Haberin Devamı

Süt içtikten sonra geğirme ve hafif bulantı şikâyetleri yaşıyorsanız, laktoz intoleransını fark edebilirsiniz. Bu ve benzeri belirtilerin ciltte kendisini göstermesi durumunda uzmanlar, süt ve süt ürünü tüketimine ara vererek, cildin kendini yenilemesine izin vermeyi öneriyor. gösterir.

GLÜTEN SURAT

Tipik belirtiler: Yumuşak kırmızı yanaklar, çenede siyah noktalar veya koyu lekelenmeler.

Özellikle buğday gibi tahıllarda bulunan bir protein olan glüten, fazlalığı durumunda vücudun ısısını yükseltir, bu da yüzün şişkin ve kızarık görünmesine sebep oluyor.

Glüten fazlalığı, ilerleyen yaşlarda ciltte oluşan koyu lekelenmeleri erken yaşta çene bölgesinde meydana getirir. Cilt bakım uzmanlarına göre bu tip belirtilere sahip hastaların cildinin iyileşmesi için, glüten içeren yiyeceklerin tüketilmemesi gerekiyor. Uzmanlar cildin kendini hızlıca yenileyebilmesi için de bol su içmeyi önermeyi unutmuyor.