Gazete Vatan Logo

Yiyebileceğimiz bütün şokları yemiş durumdayız

Türkiye’nin şokların merkezinde bulunduğunu, Rusya’nın maceracı yaklaşımından da etkilendiğini belirten Bakan Şimşek, “En kötü şokları yemiş durumdayız” dedi.

Yiyebileceğimiz bütün şokları yemiş durumdayız

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin içinde bulunduğu şartlar için olumsuz tablo çizdi. Habertürk televizyonunda gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Şimşek, küresel ekonomik konjonktürü sıkıntılı bulduğunu söyledi. Şimşek, Avrupa’daki ekonomik sıkıntılar ve Ortadoğu’daki gelişmelerin, Rusya’nın yeni pozisyonlarının küresel ekonomik krizin artçı şoklarıyla ilgili olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin Ortadoğu’da yaşananlar gibi kimi şokların merkezinde bulunduğunu belirten Şimşek, şokların Brezilya, Rusya, Çin gibi ülkelere oranla Türkiye’yi daha fazla etkilediğini ifade etti. Türkiye’nin aynı zamanda Rusya’nın yeni ‘maceracı’ yaklaşımından en fazla etkilenen ülke olduğunu dile getiren Şimşek, “Biz bütün şokların merkezindeyiz. Rusya’yı vuran her şey bizi de vuruyor. Şu anda en kötü şokları yemiş durumdayız”dedi.

1.300 liralık asgari ücretin vergi kaybı 11 milyar lira

Bakan Şimşek, 1.300 liraya çıkartma sözü verdikleri asgari ücret konusuna değinirken de, bu yıl toplanan yaklaşık 400 milyar lira verginin 2.7 milyar lirasının yani yüzde 0.5 civarındaki kısmının asgari ücrette gelir vergisi olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Vergi kaybını hesapladık

Şimşek, devamla şöyle konuştu: “CHP, bu işin reklamını iyi yaptı, yapıyor. CHP’nin önerisinin işveren üzerindeki yükü çok çok daha büyük ölçekte, biz bunların hesabını teker teker döktük. Bakın hala kaynağını açıklamadılar çünkü hala tedbirlerinin ne anlama geldiğini ya çok iyi analiz etmiyorlar ya da saklıyorlar. Asgari ücreti 1.300 liraya dahi çıkarsanız ve orada asgari ücretin gelir vergisini kaldırırsanız mesele asgari ücretten aldığınız 2.7 milyar lira değil. Asgari geçim indiriminin yükselmesiyle bütün çalışanlardan almayacağımız vergi 10-11 milyar lira... Hesapladık. Siz bunu 1.500 liraya çıkartırsanız, bu, katlanıyor. ‘Onların vaatleri popülisttir, 150-180 milyar lira yük getirecek’ dediğim zaman, kuruşu kuruşuna onların ifadelerinin sayısallaştırılmasıdır.”