Gazete Vatan Logo

Yine yeni yeniden seks…

Doğumdan sonra seks biraz ürkütücü görünebilir. Oysa ki eşinizle çok güzel dakikalar geçirebilirsiniz. Sadece birbirinize biraz daha nazik dokunun ve yavaş hareket edin. Harika olacağına şüphe yok!

Doğumunuz henüz gerçekleşti. Dünyaya pembe yanaklı şirin mi şirin bir bebek getirdiniz. Tabii onu emzirmek için dantelli, seksi sütyenlerinizin yerini emzirme sütyenleri almaya başladı. Yatak odanız adeta bir hastane odasına dönüştü. Bunlardan daha önemlisi siz gerçekten çok yorgunsunuz. Duygusal olarak tükenmiş ve tamamen bebeğinize odaklanmış durumdasınız. Bir anne olarak yeni sorumluluklarınız var. Bebeğinizin isteklerini zamanınıza ve duygularınıza göre ayarlamak zorundasınız. Fiziksel rahatsızlığınızdan bahsetmiyoruz bile! Sizce sekse hazır mısınız?

Bebek sahibi olmak bir çift için dünyadaki en güzel duygu herhalde. Bebeğiniz olmadan önce aşkınızı bir efsane gibi yaşıyor olabilirsiniz. Ama bebekten sonra bazı şeylerin farklı olacağını da bilmeniz gerekir. Çocuk sahibi olmak bazen ilişkileri strese sürükler. Ama eşlerin seks hayatlarında tam da doğum sonrası birbirlerine daha ilgili davranmaları bu stresi geçirir ve ilişkiyi güçlendirir. Doğumdan sonra seks bir süre farklı olabilir ama bu tatmin olmanıza engel değil!

Çok seksisin bebeğim!
Seks hayatınıza kaldığınız yerden devam etmek için ikinizin de kendinizi hazır hissetmeniz önemli. Doğum dikişlerinizin iyileşmesi, önceki fiziksel rahatlığınıza kavuşmanızı sağlar.
Doğumdan altı hafta sonra doktor kontrollerinizi yaptırıp seks hayatınıza kaldığınız yerden devam etmenizde hiçbir sakınca yok! Rahimden gelen löşi akıntısının (Doğum sonrası vajinadan gelen kokulu akıntı) doğumdan en az üç hafta sonra durmasıyla seks hayatınıza biraz hareket katmaya başlayın! Araştırmalar gösterir ki birçok çift doğumdan üç hafta sonra birbirleriyle cinsellik hakkında konuşuyor. Ama aile olmadan önceki günlerine oranla sevişmeye daha az vakit ayırırlar.
Yorgunluk ve ikinizin sahip olduğu önceliklerin değişmesi, tabii ki alışık olduğunuz şehveti hissetmenizi zorlaştırır. Ama bunu düzeltmek yine de sizin elinizde. Birbirinize bol bol vakit ayırın. İsteklerinizi birbirinize söylemekten çekinmeyin!

Önce problemi bulun!
•Birbirini takip eden sorunlardan dolayı genellikle doğum sonrası seks çiftlerin gözünü korkutur. Ama hiçbir problem sonsuza dek sürmez ve çoğu birkaç hafta içinde düzelir!
•Vajinanızdaki dikişlerin altı hafta içerisinde iyileşmesi gerekir. Eğer bu zamandan önce sevişmek isterseniz daha dikkatli davranın!
•Bu dönemde hassas olan göğüslerinizin ağrıyacağını düşürseniz endişelerinizi eşinizle paylaşın. Böylece daha anlayışlı ve nazik davranacaktır. Eşinizin sizin üzerinizde ağırlığı olmayacak pozisyonları deneyin. Ya da sevişirken acı çekmeyeceğiniz pozisyonları tercih edin.
•Kasık bölgesi ve leğen kemiği egzersizleri doğumda gevşeyen kasık bölgenizin ve vajina kaslarınızın tekrar toparlanmasında harikalar yaratabilir. Ağrılar devam ederse de mutlaka doktorunuza kontrole gidin.
•Hormonlar, yorgunluk, gerilim ve bebeğinizin ağlayışlarını dinlemek dahi vajinal kuruluğa neden olur. Cinsel istek hissetmenize rağmen, kuruluk yaşamanızda çok normal aslında. Doğum sonrası bu yaşanabilir ve altı aya kadar devam eder. Doktorunuza da danışarak vajina kayganlaştırıcı krem kullanabilirsiniz.
•Yorgunlukla geçen günler, bebeğinizin düzenli gece beslemeleri, kendinizi bitkin hissetmenize neden olur. Ama yorgun ve alıngan olduğunuz günlerde seks yapmak sizi rahatlatacaktır.
oCinsel isteksizliğiniz uzun süre devam ediyorsa bunun nedeni depresyon olabilir. Kendinizi çok mutsuz ve çaresiz hissederseniz mutlaka doktorunuza, bir danışmana ya da psikoloğa görünün!
•Seks yapmak canınızı acıtırsa biraz ara verin ve birkaç gün sonra tekrar deneyin. Eğer hala canınız yanıyorsa, bu belki de enfeksiyon kaptığınız anlamına gelir. Doktor kontrolünde alınan antibiyotiklerle bu sorun çözülür.
•Sırt ağrılarınız doğumdan sonra da devam ederse bu genelde kemiklerinizin gerginliğindendir. Doğumdan sonra en az altı ay oturup kalkarken yumuşak hareketler yapmaya özen gösterin. Çünkü kemikleriniz hala size zarar hassas olur. Bir süre seks hayatınızda da akrobasiden uzak durmanız hiç fena olmaz!

Tutkunuzu artıracak 5 ipucu
1. Kısa bir süre için ev süpürmeyi, toz almayı unutun ve eşinizle kendinize özel zamanlar ayırın. Annenizden, kayınvalidenizden ya da arkadaşlarınızdan bebeğe bakmaları için yardım isteyin. Böylece eşinizle doya doya vakit geçirebilirsiniz.
2. Eğer kendinizi gerçekten seks için bitkin hissederseniz, eşinizle ufak dokunuşlarla eğlenmeye başlayın! Kendinizi rahatlamış ve tekrar sekse hazır hissedene kadar devam edin. Daha sonra moda girip, her şeyi yeniden keşfettiğinizde siz bile şaşıracaksınız.
3. Cinsellik hakkında konuşurken kendinizi rahatsız hissederseniz bir süre konuşmayın. Yoksa bunun bir görev olduğunu düşünmeye başlarsınız. Oysa eşiniz aranızdaki aşkı da hissetmek ister. Ne istediğinizi konuştuğunuz sürece minik öpücüklerin, kucaklamaların sadece sekse yönelmek olmadığını da kabullenir. Kendinizi rahat hissedene kadar eşinizle neye ihtiyacınız olduğu hakkında ara sıra konuşun.
4. Vücudunuzla gurur duyun! Son kez seks yaptığınız zamandan daha farklı olmasına rağmen eşinizin sizdeki değişikliklerden rahatsız olmayacağını unutmayın! Vücudunuzdaki çatlaklar ya da kilo problemleriniz eşinizi rahatsız etmez. Hatta beğendiğini belirttiğinde de gerçekten öyledir. Vücudunuzla barışık olun!
5. Biraz da ön sevişmeye odaklanın! Seks hakkında konuşmak birbirinize yakınlaşmanızın tek yolu değil. Arzunuzu, isteğinizi ön sevişme için kullanın. Dokunuşlar, okşamalar, birlikte alınan bir duş ya da bebeğiniz uyurken rahatlamak için birbirinize yaptığınız masajlar size iyi gelecektir. Masaj yaparken afrodizyak etkisi gösteren yağları kullanın. Sandal ağacı ya da ylang ylang gibi bitkiler tutkunuzu artırır.

Peki, ya eşleriniz ne düşünüyor?

Vücudunuzdaki çatlaklara ve değişen kilonuza rağmen hala sizi beğeniyor mu? Sözleriyle düşünceleri aslında birbirinden farklı mı? O zaman bakın gerçekten ne düşünüyorlar.
Ne zaman seviştikten sonra eşinize ‘Sevgilim ne düşünüyorsun?’ diye sorsanız karşınızda belirsiz, korku ve panikle bakan bir yüz ifadesi gördünüz. Tabii ki erkekler seksi sever ama çoğu ondan bahsetmekten nefret eder. Özellikle de eşleriyle… Eşinizin yani diğer yarınızın aklından geçenleri düşünmek sizi şaşkına çevirir. Hele ki doğumdan sonra hormonlarınız takla atarken ve duygularınız sürekli değişirken bunları düşünmek sizin için can sıkıcı olabilir. Artık bir annesiniz ve kafanızı karıştıran sorular var. Ya eşiniz bir daha sizinle sevişmek istemezse? Ya da bir ‘seks manyağına’ dönüşürse! Doğumdan sonrası vücudunuzdaki değişikliklere tuhaf tepkiler verirse? Bebeğiniz olduğu için seks hayatınız da değişir mi? Doğumdan sonra kadınların kendilerine olan güvenlerinin gitmesi sık rastlanan bir durum.
Doğum çatlaklarınız ve aldığınız kilolar, ağrılarınız ve yorgun oluşunuz sizi endişelendirir. Ama birçok erkeğin aşk ışığı altında bunları görmezden gelebildiğini hepimiz biliyoruz. Ayrıca onların emin olduğu bir şey var ki siz artık çocuğunun annesisiniz.

Bebeğiniz olduğunda seks hayatınızın biraz karmaşık bir hale geleceğini düşünmeniz çok normal. Yapılan ufak bir araştırmaya göre on aileden altısı ayda 1-4 kez ilişkide bulunuyor. Bir aile olmadan önceyse bu rakam 5-10 arasında değişiyor. Büyük bir çoğunluğu seks hayatlarının yavaşlamasını yorgunluğa bağlıyor. Bir bölümü seks için yeterli zamanları olmadığını bir bölümü de seksle eskisi kadar ilgilenmediğini dile getiriyor. Araştırmaya katılanların yüzde 59’u da doğumdan birkaç hafta ya da birkaç ay sonra seks hayatlarına kaldıkları yerden devam ettikleri cevabını veriyor.
Bu araştırmada kadınların hamileliğe dair endişeleri de yer alıyor. Hamilelerin yüzde 57’si doğumdan sonra yaşayacakları ağrıların seks hayatlarını etkilemesi konusunda endişeli olduklarını söylüyor. Yüzde 43’ü ise seks için yorgun olmaktan şikayetçi.
Birçok erkek eşlerinin kendilerini daha seksi hissettiklerini düşünür. Erkekler eşlerinin hamileliğin avantajlarından yararlanıp daha yaratıcı pozisyonlar denemek istediklerini söylüyor. Tabii ki bunların sebebi hamilelik döneminde yaşanan hormonal değişikler. Bu dönemde libidonuz harekete geçer.
Bazı eşler de doğmamış bebeklerini ultrasonda gördükten sonra seks yapmanın onlar için çok zor olduğunu düşünüyor.

Haberin Devamı