Gazete Vatan Logo

Yine yeni yeniden...

Ali Sami Yen ‘gelir paylaşımı’ile yeniden ihaleye çıkarılıyor

Kaynak ihtiyacını gidermek için harekete geçen TOKİ, satılmaya hazır en değerli arsalarını yerli ve yabancı yatırımcılara tanıtmak için bir kitap hazırladı. İdare, Ali Sami Yen Stadı’nın bulunduğu alanı da yakında gelir paylaşımı yöntemiyle ihaleye çıkarıyor

Yoksul ve alt gelir grubuna yönelik konut üretimi, gecekondu dönüşüm projeleri için kaynak ihtiyacı bulunan Toplu Konut İdaresi (TOKİ), stoklarındaki arsa portföyünü yeniden değerlendirmek için harekete geçti.

Özellikle Ankara, İstanbul, Eskişehir ve İzmit’te en fazla gelir beklediği, en değerli ve gözde arsalarını belirleyen TOKİ, bunları yatırımcılara tanıtmak için bir kitap hazırladı. Kitaptaki verilere göre, İstanbul’da Ataşehir, Ataköy ve Kayabaşı’nda, Halkalı’da, Ispartakule bölgesinde, İzmit Körfez’de, Eskişehir Tepebaşı ve Odunpazarı’nda, İzmir’de Mavişehir’de bulunan arsaların satışından önemli gelir bekleniyor. TOKİ, İstanbul’da önemli gelir beklediği arsalardan biri olan Ali Sami Yen Stadı’nın bulunduğu alanın da yakında gelir paylaşımı yöntemiyle ihaleye çıkarılması için çalışmalarını sürdürüyor.

TOKİ’nin Ankara’da en fazla gelir beklediği, satışa hazır, imar sorunu bulunmayan arsaları ise Yenimahalle Ballıkuyumcu (Aşağı-Yukarı Yurtçu) ile Kuzey Ankara toplu konut alanlarında bulunuyor. Aşağı-Yukarı Yurtçu bölgelerinde, toplam büyüklüğü 2.5 milyon metrekarelik arsalara 20 bine yakın konut yapılabilecek. Bölgede ayrıca 3.8 milyon metrekarelik alanda Disneyland benzeri Tema park yapılması planlanıyor. Bölgede, yatırımcılar açısından değerlendirilebilecek alanın büyüklüğü 5.1 milyon metrekareye ulaşıyor.

İngilizce basıldı

İngilizce olarak da basılan ve yerli-yabancı yatırımcılara sunulan kitapta, arsaların imar durumları hakkında da bilgi veriliyor. Geçtiğimiz günlerde özellikle yoksul konutu ve gecekondu dönüşüm projeleri nedeniyle sıcak paraya ihtiyaç duyduklarını belirten TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, şu anda açıklarını kapatmak için kamu bankalarından kredi kullandıklarını, ama arsa satışlarından önemli gelir beklediklerini söylemişti.

Konutları, 10 yıldan 20 yıla kadar vadeyle sattıklarını, bu nedenle bu satışlardan gelen paranın, çoğu zaman aylık ödemeleri karşılamadığını kaydeden Bayraktar, “Ayda 200-300 milyon gelire karşılık 400-500 milyon lira ödememiz var. Açığı kapatmak için mecburen kredi kullanıyoruz” demişti.

Haberin Devamı