Gazete Vatan Logo

Yine tur faciası

Şoför uyudu: 15 turist öldü

Yine tur faciası

Korkunç kaza, Antalya’nın Aksu İlçesi yakınlarındaki Aksu Köprüsü üzerinde dün saat 05.00 sıralarında meydana geldi. Bir tur firmasının Denizli Pamukkale’ye düzenlediği günübirlik tura katılan 1’i bebek, 3’ü çocuk toplam 39 Rus turist, Alanya’dan sabah saat 04.00’te yola çıktı. Sürücü 49 yaşındaki Hikmet Yılmaz yönetimindeki 41 DP 006 plakalı otobüste 36 yaşındaki rehber Mustafa Günel de yer aldı.

15 metreden uçtu



Antalya’nın Serik ile Aksu ilçesi arasında bulunan Aksu Köprüsü’ne gelen ve bu sırada sürücünün uyukladığı sanılan otobüs, köprü korkuluklarına çarpıp 50 metre sürükledikten sonra 15 metreden uçtu. Çayın kuru bölümüne ters düşen otobüste sürücü Hikmet Yılmaz ve rehber Mustafa Günel ile 13 Rus turist yaşamını yitirdi.

4 saatlik uykuyla yola çıktı

Kazada ölen otobüs şoförü Hikmet Yılmaz’ın, 3 gün önce işe başladığı belirtildi. Otobüsteki takograf cihazı ve GPRS verilerine göre sürücü Yılmaz, dün akşam 21.45’te kontak kapattı. 02.39’da tekrar açtı. Araç 02.47’de yola çıktı ve otellerden turistleri toplamaya başladı. Sabah 05.34’te kaza meydana geldi. Aracın kaza anındaki hızının saatte 87 kilometre olduğu kaydedildi. Kazadan 15 dakika önce bir hediyelik eşya mağazasında mola verildiği ve moladan 5 dakika sonra kaza meydana geldiği belirlendi.

Herkes bağırıyordu

Kazada yaralanan Rus turist Elena Rasuleva, 5 yaşındaki kızı ve erkek arkadaşıyla tura katıldığını söyledi. Kaza anında otobüsteki herkesin uyuduğunuanlatan Rasuleva, “Otobüsün devrilmesiyle bir anda uyandık. O anda herkes bağırıp yardım istiyordu” dedi.

Günay: Kalp krizi değil

Moskova merkezli tur şirketi Pegas, şoförün direksiyon başında kalp krizi geçirdiğinde öne sürdü. Ancak Antalya’ya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bunu yalanladı: “Şoför kalp krizinde değil kaza nedeniyle hayatını kaybetmiş. Son derece üzgünüz. Yaralıların sağlıkla vatanlarına dönmesi için gerekenleri yapacağız.”

3 ayda 53 tur kazası

Antalya Emniyet Müdürlüğü’nün verilerine göre Turizm Taşımacılığı Yetki Belgesi’ne sahip araçlar, 2010’un ilk üç ayında 53 kazaya karıştı, can kaybı olmazken, 19 kişi yaralandı. Geçen yıl polis bölgesinde turizm taşımacılarının karıştığı 374 kazada ise 6 kişi hayatını kaybetti, 237 kişi yaralandı.

Şoförler: Bagajda uyuyoruz

Şoförler tur şirketlerinin çalışma koşullarından şikayetçi: “Alanya’da otellerde şoföre yatak verilmediği için bagajlarda uyumak zorunda kalıyor. Antalya Havalimanı’nda bu manzarayı çok iyi görebilirsiniz.”

Otobüs vinçle çıkarıldı

Kaza yerine kısa sürede çok sayıda ambulans ve kurtarma ekipleri sevk edildi. Kazada yaralanan 26 Rus turist otobüsten güçlükle çıkartılarak Belek, Serik ve Antalya’daki hastanelerde tedaviye alındı. Antalya- Serik karayolunda ulaşım, kaza nedeniyle uzun süre tek şeritten sağlandı.

Ölüm haberi cebine geldi

Hayatını kaybeden Rehber Mustafa Günel’in cep telefonuna kazadan sonra 29 cevapsız çağrı, 12 mesaj geldiği görüldü. Bu mesajlardan 4’ü ise çalıştığı tur şirketine aitti ve “Şirketimiz çalışanlarından tur rehberi Mustafa Günel hayatını kaybetmiştir” yazıyordu.

DERNEKLER İSYAN ETTİ

20 saatlik turda tek şoför çalıştırılıyor


REHBERLER BİRLİĞİ (Sezon başı raporundan): Sektörde ’uzun deparlı turlar’olarak bilinen geziler şoförlerde aşırı yorgunluğa neden olduğu için kazalara davetiye çıkarıyor. Seyahat acenteleri, rekabet koşullarının ağır olmasından ötürü, düzenledikleri turlarda daha çok müze ve ören yerini programa dahil etmek istiyor. Sabah 06.00’da başlayıp akşam 20.30’a kadar süren uzun süreli turlarda, şoförler 13-14 saat direksiyon başında oluyor, genellikle de tek şoför çalıştırılıyor.

Tek günlük turlar yoruyor

ANTALYA REHBERLER ODASI: Oteller her şey dahille hizmet verdiği için acenteler tek günlük Pamukkale turunu, çift günlüğe çıkarmıyor. Bu yüzden turistler saat 02.00 gibi çok erken saatlerde otellerinden alınıyor. Sayıyı artırmak için de tüm otelleri dolaşıp tek tek turist topluyorlar. Dolayısıyla hem tura çıkan rehber, hem yolcular, hem de araç sürücüleri yorgunluk içinde oluyor.

Kaza değil, cinayet

TURİZM ŞOFÖRLERİ DERNEĞİ: Yıllardır, turizm ulaşımında güvenirlik olmadığı için tedbir alınmasını istiyoruz. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da çaba gösteriyor ama hiçbir şey yapılamıyor.

2 şoför çalışmalı

TÜRSAB: Her tur otobüsünde iki şoför bulundurmak zorunlu. Kazayla ilgili yorumlarda şoförün uyuduğu belirtiliyor, ancak kaza raporu ve olay yeri krokileri çıkmadan kaza ile ilgili konuşmak doğru değil.

KAZA İŞTE BÖYLE MEYDANA GELDİ;

Haberin Devamı