Gazete Vatan Logo

Yine sonu aynı oldu!

Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bataklık vaşağı tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Adana'nın Karataş ilçesinde bir vatandaşın yaralı halde bulduğu nesli tükenmekte olan 'bataklık vaşağı', ihbar üzerine Adana Büyükşehir Belediyesi hayvan ambulansı ile Hayvan Barınağı’na getirildi. 2 saat boyunca kalp masajı ve suni teneffüsle müdahale edilmesine rağmen hayvan kurtarılamadı.

Karataş ilçesinde ava çıkan bir kişi yol kenarında yaralı halde yatan bir hayvan gördü. Şahıs hemen 153'ü arayarak konuyu Adana Büyükşehir Belediyesi ekiplerine haber verdi. Bunun üzerine Adana Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı'na bağlı Hayvan Barınağı'ndan Veteriner Hekim Mahir Kaya ve iki hayvan ambulansı ile yola çıkarak ilçeye gitti. Ekipler, olay yerine ulaştıklarında "bataklık vaşağı" ya da "saz kedisi" olarak bilinen bir hayvanın araç çarpması sonucu yaralandığını belirledi. Ekipler, hayvanı ambulansa alıp onu kurtarmak için müdahale etmeye başladılar.

Hayvanın ayağından damar yolu açan Veteriner Hekim Kaya, bir taraftan da hayvana oksijen takviyesi yapıp kalp masajı yaparak geri hayata döndürdü. Hayvan barınağına gelindiğine ise hayvana serum bağlandı. Ancak buna rağmen vaşağın sağlığı kötüye gitti. Bunun üzerine Kaya, 2 saat boyunca suni teneffüs ve kalp masayı yapmasına rağmen bataklık vaşağını kurtaramadı.

Haberin Devamı

Veteriner Hekim Mahir Kaya, vaşağı bulduklarında çift taraflı burun kanaması ve akciğerinde hematom söz konusu olduğunu belirterek, "Hemen bir tüp uygulaması yaptık. Sıvı solüsyon takviyesi yaptık ancak tüm müdahalelere rağmen maalesef kurtaramadık" dedi.

"KENTLEŞME HAYVANIN NESLİNİ TEHLİKEYE SOKUYOR"

Zootekni Uzmanı Özgün Sözüer ise, kaybedilen hayvanın dişi bir saz kedisi ya da bataklık vaşağı olarak bilinen bir hayvan türü olduğunu belirterek, "Bataklık alanlarda, sahil alanlarda, nehir kenarlarında yaşayan kuru iklimde ama su kenarında yaşamaya uyum sağlamış bir kedi türü. Bilinen kedinin ev kedisinin en yakın akrabalarından bir tür. Dünya popülasyonunun en yoğun olduğu yerlerden biri de Çukurova Havzasıdır. O yüzden insanlarla bu kedinin karşılaşma olasılığı yaşadığı diğer alanlarından çok fazla" diye konuştu.

Haberin Devamı

Sözüer, birçok memeli gibi bu memeli hayvanın da neslinin çok kritik noktalara bağlı olduğunu vurgulayarak, "Şehirler büyüdükçe bu hayvanların yaşam alanı daraldıkça özellikle Çukurova Havzası gibi yoğun yaşadığı yerde insanlarla karşılaşma olasılığı gün geçtikçe artıyor. Bu arttıkça bizim önlem almamızın önemi de her gün artıyor" dedi.