Gazete Vatan Logo

Yine şaşırtır mı?

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi sanayi üretimi Aralık 2017’de yüzde 8.7 artarak tahminleri aştı. 2017 yılının tamamı için beklentiler yükseldi. ‘Yüzde 7.5-8’ sesleri gelmeye başladı. Türkiye, 3’üncü çeyrekte yüzde 11.1’lik rekor büyümeyle herkesi şaşırtmıştı

Yine şaşırtır mı?

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi sanayi üretimi Aralık’ta tahminleri aştı. Sanayi üretimi takvim etkisinden arındırılmış bazda yüzde 8.7 artış gösterdi. Ekonomistlerin beklentisi yüzde 6.8 artış yönündeydi.

TÜİK’in açıkladığı verilere göre, geçen yılın son ayında arındırılmamış sanayi üretim endeksi de yüzde 6.5 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış endeks 4’üncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 7.8 artış kaydetti. Çarkların hızlı dönmesinde ara malı ve sermaye malı üretiminin etkili olduğu görüldü. Yüksek gelen veriler, 2017 için beklentileri yükseltti. 2017’nin tamamında yüzde 7’lik büyüme öngörülürken, ekonomistler ‘Yüzde 8’e yakın gelebilir’ değerlendirmeleri yapmaya başladı.

TÜİK’e göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörleri incelendiğinde Aralık’ta madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 8.9 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi

Haberin Devamı

yüzde 5.7 arttı.

Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı, Aralık’ta dayanıklı tüketim ve ara mallarının önemli destekleyici olduğunu, yatırım eğiliminin de devam ettiğini söyleyerek, “Yıl genelinde yatırım eğilimini yansıtan sermaye mallarındaki ortalama yıllık artış yüzde 11.2 ile dikkat çekiyor. Makine-teçhizat, otomotiv, mobilya gibi sektörler, sanayi üretimine önemli destek veren bileşenler olarak beliriyor” dedi.

Revizyonlar olabilir

Tokalı, şöyle devam etti: “Geçen yılın son çeyreğinde büyümenin yüzde 8’e yaklaşması mümkün. Yılın önceki aylarına ait üretim verilerinde hafif yukarı revizyonlar doğrultusunda, geçen yıla ait yüzde 7.5’lik büyüme tahminimizin rahatlıkla ulaşılabileceği yönündeki görüşümüzü koruyoruz.”

Geçen yıl 3’üncü çeyrekteki yüzde 11.1’lik güçlü büyümenin ardından son dönemde KGF etkisinin zayıflamasıyla ivme kaybetmesi beklense de 2017’de yüzde 7 büyüme bekleniyor.

Toparlanma sürüyor

Ekonomist Haluk Bürümcekçi, “İmalat sanayi üretimi açısından öncü gösterge olan kapasite kullanımı, Reel Kesim Güven Endeksi ve PMI endeksleri toparlanmanın son çeyrekte de devam ettiğine işaret etmişti. 2017’yi yüzde 7’nin üzerinde bir büyüme ile kapatmamız olası” dedi.

Haberin Devamı