Gazete Vatan Logo

Yine bir uçan tabut düştü!

Yine bir uçan tabut düştü!

Konya’da F-4E eğitim uçağı düştü, iki pilotumuz şehit oldu. 24 Şubat’ta da F-4 düşmüş 4 pilot hayatını kaybetmişti. Üst üste yaşanan kazalar, ‘uçan tabut’ olarak anılan F-4’lerin TSK envanterinden çıkarılmasını gündeme getirdi.

Eskişehir’deki 1’inci Ana Jet Üs Komutanlığı 112’nci Filo’da görevli Hava Pilot Kurmay Binbaşı Mustafa Tanış ile Hava Pilot Yüzbaşı Mustafa Delikanlı, saat 08.58’de eğitim uçuşu için F- 4E 2020 tipi savaş uçağı

ile havalandı. Saat 09.50’de Konya’nın merkez Karatay İlçesi’ne bağlı Ortakonak Mahallesi semalarına geldiğinde bir anda irtifa kaybetmeye başlayan uçak, Konya 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’nın atış poligonu yakınlarında düz araziye çakıldı. İnfilak eden uçaktaki pilotlar Kurmay Binbaşı Tanış ile Yüzbaşı Mustafa Delikanlı şehit oldu.

100 metre uzakta

Kazanın duyulması üzerine kent merkezine 22 kilometre, Konya- Aksaray karayoluna 3 kilometre uzaklıktak i kaza yerine çok sayıda ambulans, itfaiye, polis ve askeri ekip sevk edildi. İtfaiye alevleri söndürürken, pilotlardan birinin cenazesi enkaza 100 metre uzaklıkta, diğeri de enkazda bulundu.

Haberin Devamı

Soruşturma başladı

Genelkurmay Başkanlığı, düşen uçakla ilgili şu açıklamayı yaptı: “1’inci Ana Jet Üs Komutanlığı / Eskişehir’den, 05 Mart 2015 günü saat 08.58’de, planlı eğitim uçuşu için kalkış yapan 112’nci Filoya ait bir adet F-4E 2020 uçağı, saat 09.50’de Konya Atış Sahası’nda henüz bilinmeyen bir nedenle kaza kırıma uğramıştır. Maalesef iki genç kahraman pilotumuz şehit olmuştur. Kahraman şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine, Silahlı Kuvvetlerimize ve Yüce Türk Milletine baş sağlığı ve sabırlar dileriz. Konu ile ilgili idari ve adli soruşturmaya başlanmıştır.”

‘Mühimmatlardan biri patladı’ iddiası
Düşme sonucu oluşan alevlere itfaiye ekipleri müdahale etti. Mühimmatlardan 1’inin patladığı diğerinin de patlamadığı iddia edildi. Uçağın düştüğü bölge Konya kent merkezine 22 kilometre uzaklıkta ve yerleşim alanına uzak bir noktada bulunuyor. Uçağın düştüğünün ihbarın ardından bölgeye çok sayıda ambulans, itfaiye, polis ve askeri ekip sevk edildi.
7 metrelik çukur oluştu
Askeri uçağın düştüğü yerde yaklaşık 7 metre derinliğinde çukur oluştu. Düşen uçağın parçaları ise iş makinelerinin yardımıyla çıkartılıp askeri TIR’lara yüklendi.
GÖRGÜ TANIĞI ANLATTI: ‘Uçağın önünden iki ateş çıktı’
Görgü tanıklardan Mehmet Can, bir anda uçağın irtifa kaybettiği gördüğünü söyledi. Uçan düşmeden önünden ateş çıktığını gördüğünü belirten Mehmet Can, “Ben çardaktan dışarı çıktığım sırada uçak aşağı doğru inerken, önünden roket atar gibi iki ateş çıktı. Ondan sonra patlama oldu. İki alev topu indi aşağı sonra patladı. Yanına yaklaşamadık” dedi.
35 yılda 13 F-4 düştü: 14 şehit
Kamuoyu tarafından Suriye’de uluslararası hava sahasında düşürülmesi ile gündeme gelen RF-4E uçaklarının yıl sonunda emekli edilmesi planlanıyordu. Burnunda özel kamera taşıyan ve keşif amaçlı kullanılan RF-4E’lerin kazalarında 35 yılda 13 uçak düştü. 14 pilot şehit oldu. Halen Hava Kuvvetleri’nin envanterinde kalan uçak sayısı ise 12.
UZMAN GÖRÜŞÜ:
‘Sanal füzeden kaçarken...’
Emekli Hava Kurmay Albay Erdoğan Karakuş: “Kazanın yaşandığı nokta bir elektronik harp sahası. Yerden atılan füzelerden kaçınma manevraları yapılıyor. Aşağıda simülasyon yapan füzeler var, bu simüle edilen füzelerden kaçınma manevraları yapılırken kaza meydana geliyor. Bu simülatörlerden uçaklara ateş ediliyormuş şeklinde, uçakların da elektronik harp cihazları var ve onları kullanıyorlar. Bu esnada en ufak bir hata yapıldığında, kaza olabilir.”
‘Tecrübeli pilotlar azaldığı için...’
Peş peşe kazalarda 6 kahraman pilotumuzu kaybettik. Mecburi hizmetin 15 yıldan 10 yıla düşürülmesi ile son 4 yılda Hava Kuvvetleri’nden çok sayıda pilot ayrılmış ve özel sektöre geçmişti. Son yıllarda Hava Kuvvetleri’nde görülen kazaların önemli bölümünde pilotaj hatalarının çıkması da tecrübeli pilotların azalmasına bağlanıyor.
ŞEHİTLER ADAŞ
9 aylık kızı yetim kaldı
Hava Pilot Kurmay Yüzbaşı Mustafa Tanış’ın Ankara Yenimahalle’deki baba ocağı, kara haberle yasa boğuldu. Komutanlar, eve gelerek baba Hayri Danış ve anne Yurdagül Tanış’a acı haberi verdi. Şehidin babası Hayri Tanış, basın mensuplarına dönerek “Bunları yazın uçan tabutlarla gitti diye yazın. Saray yapana kadar uçan tabutları değiştirsin” diye isyan etti. Mustafa Tanış’ın evli ve 9 aylık kız çocuk babası olduğu öğrenildi. Ayrıca Yüzbaşı Tanış’ın eğitim için bu ay içinde Almanya’ya gideceği kaydedildi. Şehit Tanış’ın bugün Kocatepe Camii’nde kılınan öğle namazının ardından Cebeci Şehitliği’nde toprağa verilmesi bekleniyor.
Gelecek yaz evlenecekti
Şehit Pilot Yüzbaşı Mustafa Delikanlı’nın İstanbul Bayrampaşa’daki baba ocağına ateş düştü. Acı haberi duyunca fenalaşarak hastaneye kaldırılan baba Mehmet Delikanlı, yapılan müdahalenin ardından gözyaşları arasında askeri ambulansla evine getirildi. Yüzbaşı Mustafa Delikanlı’nın nişanlı olduğu, bu yaz düğün yapılacağı öğrenildi. Şehit Yüzbaşı Mustafa Delikanlı’nın cenazesinin bugün Ataköy Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Edirnekapı Hava Şehitliği’ne defnedileceği öğrenildi.
KONYA VALİSİ: ‘Tatbikatla ilgisi yok’
Konya Valisi Muammer Erol, düşen uçağın Eskişehir’den eğitim uçuşu için havalandığını, Konya 3’üncü Ana Jet Üssü’nde, Azerbaycan ile yapılan ’Turaz Şahini 2015’ tatbikatıyla ilgisinin bulunmadığını söyledi. THK ile Azerbaycan Hava Kuvvetleri’nin ortaklaşa ’Turaz Şahini 2015’ tatbikatı 3’üncü Ana Jet Üssü Komutanlığı’nın sevk ve idaresinde 2 Mart’ta başladı ve 2 Nisan’da sona ereceği belirtildi.
112’nci Şeytanlar Filosu
Şehit olan iki pilot, “İçindeki şeytandan kaçabilirsin ama arkandakinden asla” sloganını kullanan “Şeytanlar” olarak tabir edilen 112’nci Filo’ya bağlıydı.
SOLOTÜRK gösterisi iptal
Isparta’nın Eğirdir İlçesi’nde 6 Mart’ta gerçekleştirilecek SOLOTÜRK gösterisi, Konya’da yaşanan uçak kazası nedeniyle iptal edildi.

Haberin Devamı