Gazete Vatan Logo

Yıllık izin ne zaman 30 güne çıkar? 30 günlük izine hangi tarihte hak kazanılır?

İşe girişten sonra 1 yılın doldurulmasının ardından bir sonraki hizmet yılında kullanılmak üzere yıllık izin hak edilir. Çalışanlar ise yıllık izin sürelerini araştırıyor. Peki yıllık izin ne zaman 30 güne çıkar? 30 günlük izine hangi tarihte hak kazanılır? Devlet memurları ne zaman 30 günlük izin kullanır? Resmi tatil günleri izne dahil midir? İstifa eden memurun izin hakkı nedir? Memura 7 günden az izin verilebilir mi? İşte detaylar…

Yıllık izin ne zaman 30 güne çıkar? 30 günlük izine hangi tarihte hak kazanılır?

Çalışanlar, yıllık izin ile ilgili araştırma yapmaya devam ediyor. En çok aratılan ise yıllık izin süreleri. İşe girişten sonra 1 yılın doldurulmasının ardından bir sonraki hizmet yılında kullanılmak üzere hak edilen yıllık izin, çalışanların merak ettiği önemli bir konu. Peki yıllık izin ne zaman 30 güne çıkar? 30 günlük izine hangi tarihte hak kazanılır? Devlet memurları ne zaman 30 günlük izin kullanır? Resmi tatil günleri izne dahil midir? İstifa eden memurun izin hakkı nedir? Memura 7 günden az izin verilebilir mi? İşte konuyla ilgili merak edilenler…

DEVLET MEMURLARI NE ZAMAN 30 GÜNLÜK İZİN KULLANIR?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 102. Maddesi:

"Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir."

Devlet memurları 10 yılı doldurdukları tarihten itibaren 30 günlük yıllık izin kullanmaya hak kazanırlar.

Haberin Devamı

ÖĞRETMENLERİN İZNİ

Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılıyorlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmiyor. Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan personele, her yıl yıllık izinlerine ilaveten bir aylık sağlık izni verilir.

İZİNLİ OLAN MEMURUN BÜTÜN HAKLARI SAKLIDIR

Memura, eşinin doğum yapması hâlinde, isteği üzerine on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hâllerinde isteği üzerine yedi gün izin verilir.Yıllık izin ve mazeret izinleri sırasında fiili çalışmaya bağlı her türlü ödemeler hariç malî haklar ile sosyal yardımlara dokunulmaz.

RESMİ TATİL GÜNLERİ İZNE DAHİL Mİ?

Yıllık izin süreleri içerisinde kalan cumartesi ve pazar günleri yıllık izne dahildir. Yıllık iznin başlangıcı ve sonuna denk gelen cumartesi ve pazar günleri ise izne dahil değil. Yıllık izin verilirken yıllık izin süreleri içerisinde kalan ve mesai günlerine denk gelen ulusal bayram, genel tatil günleri ile idari izinli sayılan sürelerin yıllık izne dahil değildir. Yıllık izin verildikten sonra idari izinli sayılan sürelerin yıllık izin süreleri içerisinde kalması ve mesai günlerine denk gelmesi halinde ise bu sürelerin yıllık izin süresinden düşülmesi ve daha sonra amir tarafından uygun görülen zamanlarda kullandırılması gerekiyor.

Haberin Devamı

İSTİFA EDEN MEMURUN İZİN HAKKI NEDİR?

İstifa edip bir sonraki yıl tekrar memurluğa atanan kişi önceki yıldan bir gün dahi fiilen çalışmış olması halinde yıllık izni hak etmiş sayılıyor.

MEMURA 7 GÜNDEN AZ İZİN VERİLEBİLİR Mİ?

Yıllık iznin kullanılma süresini sınırlamasına ilişkin bir düzenleme 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yer almıyor. Bu nedenle memurun izni kısıtlanamaz.

ÇALIŞILMAYAN YILIN İZNİ OLMAZ

Yüksek lisans öğrenimi amacıyla yurt dışına gönderilen ve bir tam yılını yurt dışında geçiren memurların fiilen çalışmadıkları yıl için yıllık izin haklarının bulunmuyor. Memurlar öğrenim sürelerinin sona ermesi ile döndükleri kurumlarında, görevlerine başladıkları cari yıl içinde fiilen çalışmış olmaları kaydıyla o yıla ait yıllık izinlerini kullanmaları mümkün

Haberin Devamı

YOL İZNİ

Memurun yıllık izinlerini tek seferde veya parça parça kullanması halinde de bir yıl boyunca kullanabileceği yol izninin toplam süresinin gidiş için 2 gün ve dönüş için 2 gün olmak üzere toplam 4 gündür. Memurlar yıl içinde gerek bir defada gerekse parçalı olarak yıllık izinlerini kullanırken gidiş ve dönüş için kullanabileceği ikişer günlük yol izninin bir defada gidiş için iki gün ve dönüş için iki gün toplam dört gün olarak kullanılabileceği gibi ilk alınan yıllık izinde gidiş ve dönüş için birer gün daha sonra alınan yıllık izinde gidiş ve dönüş için birer gün veya sadece gidişte ya da dönüşte ikişer gün gibi farklı alternatiflerin kullanılması yıllık izinleri kullandıran amirlerin takdirindedir.

KULLANILMAYAN İZNİN PARASI ÖDENİR Mİ?

Memurlarda kullanılmayan izinlerin parasının ödenmesi uygulaması da bulunmuyor.

Haberin Devamı