Gazete Vatan Logo

Yıllık değil aylık 6.3

Tüketim fiyatlarına kurdan kaynaklı geçişgenlik Ekim’de zirve yaptı. Tüketici enflasyonu aylık bazda yüzde 6.3, yıllık bazda yüzde 24.52’ye çıkarak 15 yılın rekorunu kırdı. Üretici fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 46.15’lik seviyesi ile önümüzdeki aylar için korkutuyor.

Yıllık değil aylık 6.3

Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Eylül ayında gıda fiyatları, ulaştırma başta olmak üzere TL’deki değer kaybının neredeyse tüm gruplarda genele yayılan artışları tetiklemesiyle Eylül’de yüzde 24.52 ile 15 yılın zirvesine yükseldi.

TÜİK verilerine göre yıllık enflasyon Ağustos ayındaki yüzde 17.9 seviyesinden Eylül’de yüzde 24.52’e yükselerek 15 yılın zirvesini gördü. Aylık artış yüzde 6.3 ile beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleşti. Eylül ayı enflasyonunun yüksek çıkma beklentisi her ne kadar olsa da tahminler aylık bazda yüzde 3.6 ile yüzde 4 arasında değişiyordu. 2 gün önce açıklanan İTO enflasyonu da yüzde 4.04 çıkmıştı. 6.3’lük rakam tüm kesimler için sürpriz oldu.

Çekirdeğe dikkat

Ekonomistler çekirdek ve üretici enflasyonundaki artışa da dikkat çekti. Tüketici fiyatlarına yansımaları ve TL’deki değer kaybını daha erken yansıtmasıyla yakından takip edilen Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) Eylül’de yüzde 10.88 artarken yıllık artış yüzde 32.13’ten sert şekilde yüzde 46.15’e yükseldi. Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden “B” endeksi yıllık bazda Ağustos ayındaki yüzde 16.95’ten Eylül’de yüzde 23.71’e, “C” endeksi yüzde 17.22’den yüzde 24.05’e yükselerek çekirdek göstergelerde bozulmanın devam ettiğine işaret etti.

Haberin Devamı

Fiyatı düşen grup çıkmadı

Ana harcama grupları itibarıyla tüketici enflasyonunda aylık bazda en yüksek artış yüzde 11.41 ile ev eşyası grubunda olurken ulaştırmada yüzde 9.15, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 7.42, eğlence ve kültürde yüzde 6.62 ve gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 6.40 artış gerçekleşti. Eylül’de endekste aylık bazda düşüş gösteren grup olmadı. Alkollü içecekler ve tütün yüzde 0.07 ile en az artış gösteren grup oldu. TÜFE’de yıllık bazda en yüksek artış da yüzde 37.28 ile ev eşyası grubunda görüldü. Bunu yüzde 36.61 ile ulaştırma, yüzde 30.61 ile çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 27.70 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 21.84 ile konut izledi.
Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 5.65, imalat sanayi sektöründe yüzde 9, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 40.21 ve su sektöründe yüzde 0.65 artış olarak kayıtlara geçti. Eylül’de bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektör yüzde 40.21 ile elektrik ve gaz olarak gerçekleşti.
Merkez ne yapacak?
Ekonomistler Merkez Bankası’nın geçen ay gerçekleştirdiği 625 baz puanlık politika faizi artışı ardından ekonomideki yavaşlama eğilimi ile aynı anda gerçekleşen enflasyon artışına Ekim’de nasıl bir tepki vereceğini yakından izleyecek. TCMB faiz kararı ardından ay sonunda ayrıca enflasyon raporunu da açıklayacak. Enflasyon yıl sonunda yüzde 20.8 öngörülüyor. Merkez Bankası’nın son faiz artırımı sonrası gelinen seviye de dün açıklanan enflasyon rakamının ardından reel olarak negatif getiriye döndü. BlueBay Asset Management stratejisti Tim Ash, “TCMB’nin bu ay da bir faiz artışına gitmesi gerekebilir. Ancak ekonomi resesyona doğru giderken bir faiz artışına da ihtiyaç duymayabilir. Tüm bunlara rağmen TCMB’nin bu veriye bir reaksiyon göstermesi gerekli” dedi.

Haberin Devamı