Gazete Vatan Logo

Yılın ilk müjdesi

21 yıllık hayal gerçek oluyor. İstanbul'u denizin altından birleştirecek tüp geçit için ilk kazma 28 Mart'taki yerel seçimler öncesi vurulacak

Türkiye'nin uzun yıllardır hayalini kurduğu, ilk kez 21 yıl önce kağıda dökülen Marmaray projesi, nihayet realize oluyor.

Yüzyılın en büyük ulaşım projesi olarak kabul edilen projenin ihalesinde yeterli görülen iki teklif açıldı.

Tekliflerden biri Japon Taisei-KumagaiGumi GAMA-NUROL konsorsiyumuna diğeri ise Obayashi-METİŞ-KİSKA-YAPI MERKEZİ konsorsiyumuna ait bulunuyor.

İhalenin önümüzdeki hafta sonuçlanması bekleniyor. İhaleyi kimin kazanacağı, projenin finansmanını sağlayacak Japon Bankası JBIC'nin incelemesinden ve Bakanlar Kurulu'nun değerlendirmesinden sonra belli olacak.

Teklifte 600 ayrı kalem incelenecek
Kısaca Marmaray olarak adlandırılan Boğaz Demiryolu Tüp Geçiş-Gebze Halkalı Yüzeysel Metro Projesi'nin ilk etabını oluşturan Boğaz Tüp Geçiş ihalesinde teklifler önceki gün açılmıştı. Nurol ve Gama'nın Japon firmaları ile kurduğu Taisei ve Kumagai ile oluşturduğu TKGN konsorsiyumu ile Obayas-hi-Tapı Merkezi-Metiş-Kiska'nın oluşturduğu NTCM konsorsiyumunun teklifleri kabul edildi.

Hazama Cooporati-on-Penta-Ocean Const. Co.-Yüksel İnşaat konsorsiyumunun teklifi ise teknik yeterlilik alamadığı için geri verildi.

Konsorsiyumlarda yer alan firmalardan Kumagai ve Obayashi, tüp tünel teknolojisini uygulayacak, diğer firmalar ise inşaat işlerini yürütecek.

Konsorsiyumların verdiği tekliflerin tutarları açıklanmadı. Açıklamanın Teklif Değerlendirme Komisyonu'nun yapacağı değerlendirmeden sonra yapılacağı bildirildi. Konsorsiyumlar, tekliflerini 600 ayrı kalemden oluşan değişik işlere göre verdi. Teklif tutarlarının 600 ayrı kalemin tek tek incelenmesinden sonra değerlendirileceği belirtildi.

40 yıl vadeli kredi bulundu
İstanbul trafiğine yeni bir soluk verecek bu dev projenin toplam maliyeti 2.5 milyar doları bulacak. Projenin tamamı Japon Bank for International Corpora-tion'ın (JBIC) vereceği 10 yılı ödemesiz 40 yıl vadeli krediyle yapılacak. Kredinin faiz oranı da binde 7.5 olacak.

Marmaray projesi, halen boğazın iki yakasını birbirine bağlayan iki köprüye rağmen çözülemeyen İstanbul'un ulaşım sorununun çözümü yolunda büyük bir adım oluşturacak. Projenin bütünü itibarıyla değerlendirildiğinde 12 köprünün karşılayacağı trafik akışını sağlayacağı belirtiliyor.

Projenin ekonomik ömrünün de 12 karayolu köprüsünün ekonomik ömrüne eşit olduğu kaydediliyor. Tüp geçit 9.3 şiddetinde bir depreme dayanacak şekilde inşa edilecek.

Proje 1982'de kağıda döküldü
Marmaray Projesi, ilk kez 1982 yılında kağıda döküldü. O tarihten bu yana da çok yavaş da olsa projenin realize edilmesine dönük adımlar atıldı.

Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi Ön Fizibilite Etüdü, Asya-Avrupa Demiryolu Bağlantısı'nı sağlamak amacıyla hazırlandı. Etüd sonucu, ana-hat trenlerinin yanı sıra kent içi ulaşımına da hizmet vermesi durumunda tüp geçişin fizibıl olacağı anlaşıldı.

1985 yılında Turgut Özal'ın başbakanlığındaki ANAP Hükümeti tarafından 2005 yılında istanbul'un ulaşım sorununa kalıcı ve uzun vadeli bir çözüm getirmek amacıyla projeye start verildi. Bu noktadan sonra fizibilite ve mühendislik çalışmaları başladı. 1987 yılında projenin çevre, trafik, inşaat, demiryolu, makina, elektronik, jeoloji, hidrografi, deniz ekolojisi, sismik açılardan değerlendirmesini içeren 168 cilt rapor ve stratejik etüd hazırlandı. Buna paralel olarak proje koridorları üzerinde, 11 bin civarında arkeolojik,tarihi ve kültürel eserin tesbiti ve değerlendirilmesi yapıldı. Tüp Geçişin devamı olan Gebze-Sö-ğütlüçeşme, Yenikapı-Halkalı mevcut banliyö demiryolu hatlarının kapasitesini arttırmak amacıyla, 1995 yılında çalışmalar başlatıldı. 1999 yılından itibaren projeye hız verilecek kredi anlaşması imzalandı, müşavirlik hizmetleri ihale edildi ve tamamlandı.

Tek yönde saatte 100 bin kişi taşınabilecek Proje toplam 76,6 kilometrelik bîr mesafeyi kapsıyor.

Önümüzdeki hafta ihalenin denizaltı tüp geçişini oluşturan 13,3 kilometrelik kısmını inşa edecek konsorsiyum belli olacak, AKP Hükümeti yerel seçimlerden önce de bu dev projede 'Demiryolu-Boğaz Tüp Geçiş' kısmında ik kazmayı vurarak siyasi şov yapmayı planlıyor. Proje ile 1 dakika aralarla saatte tek yönde 102 bk kişi taşınacak. Tüp geçitten geçiş 4 dakika sürecek ve 4 dakika sonra yolcular güven noktasına eriştirilmiş olacak. Denizin altından geçecek tüpte 3 hatlı ray olacak.. Bu raylardan iki-si metroya tahsis edilecek. Üçüncüsü ise demiryolu olacak ve trenlerin geçişine imkan tanıyacak. Böylece tren vagonlarım taşıyan arabalı vapurlara da ihtiyaç kalmayacak.

İlk taşıma 2010'da
İnşaat üstün bir teknoloji gerektiriyor, önce boğazın zemini rehabilite edilecek. Sonra özel malamalarla siper kazar gibi kazı başlayacak.

Kazılan yerlere uzunlukları 100 metre olan dev borular yerleştirilecek. Bu borular içinden üç ray hattı geçebilecek büyüklükte olacak.

Tüp geçişi kullanan vatandaşlar Üsküdar ve Sirkecideki istasyonlarda aktarma yapabilecek ve asansörlerle yeryüzüne çıkacak. Tüp geçit ortalama 70 metre derinlikte inşa edilecek. Tünele ilk giriş Kadıköy yakasında Söğütlüçeşme'de olacak. Karşıya geçtikten sonra ise Sirkecinin haricinde Yenikapı'da da bir aktarma istasyonu olacak Tüp geçiş Yedikule'de yer üstüne çıkacak. Projenin Söğütlüçeşme ile Yedikule arasındaki bölümünün inşaası takriben 56 ay sürecek. Ancak bir bütün olan projenin hayata geçmesi için diğer iki aşamanın da tamamlanması beklenecek, ilk metronun hareketi 6 yıl sonra yani en erken 2010'da olacak.

Haberin Devamı