Gazete Vatan Logo

Yılın ilk halka arzları yatırımcıları sevindirdi

Yılbaşından bu yana yapılan 4 halka arz yatırımcıların yüzünü güldürdü

17 Ocak’ta işlem görmeye başlayan Hateks hisseleri 1.5 ayda yüzde 135 yükseldi. Geçen hafta işlem görmeye başlayan Kiler Alışveriş’in hisseleri yüzde 12.46 artarken Lokman Hekim hisseleri 3 günde yüzde 9.33 değer kazandı. Bizim Toptan ilk işlem gününde yüzde 6.8 çıktı.

Geçen yıl yapılan halka arzların bazılarında hisselerin ilk işlem gününde değer kaybetmesi yatırımcıları hayal kırıklığına uğratmıştı. Ancak yılbaşından bu yana yapılan halka arzlar yatırımcıların yüzünü güldürüyor. Yılın ilk halka arzını Hatay Tekstil (HATEKS) gerçekleştirdi. 17 Ocak’ta hisselerini 4.25 TL baz fiyattan “borsadan satış yöntemiyle” halka arz eden Hateks hisseleri, dün 10 TL’den kapandı. Yani Hateks hisseleri ilk işlem gününden bu yana yüzde 135.29 yükseldi. Hateks hisseleri işlem görmeye başladığı tarihten bu yana en yüksek 12 TL’yi gördü.

Talep toplama yöntemiyle yılın ilk halka arzına imza atan Kiler Alışveriş de yatırımcısına para kazandırdı. 20-21 Ocak tarihleri arasında talep toplayan Kiler Alışveriş’in halka arz fiyatı 6.10 TL olarak belirlenmişti. Yerli ve yabancı yatırımcının yoğun ilgi gösterdiği Kiler Alışveriş hisseleri, arzdan hisse alamayan yatırımcıların talepleriyle ilk işlem günü olan 27 Ocak’ta çift seans tavan oldu. Bir ara 7.98 TL’ye kadar yükselen Kiler Alışveriş hisseleri dün 6.86 TL’den günü tamamladı. Böylece Kiler Alışveriş’in halka arzından hisse alan yatırımcıların 4 işlem gününde elde ettikleri kazanç yüzde 12.46 olarak gerçekleşti.

25 Ocak’ta sermayesinin yüzde 20’lik kısmını borsadan satış yöntemiyle 3.75 TL baz fiyatla halka arz eden Lokman Hekim Hastaneleri’nin hisseleri 30 dakikada tükendi. Bu süreçte halka arz edilen hisse miktarının yaklaşık 8 katı yani 20 milyon adetlik talep geldi. Hisseler tavan fiyat olan 4.13 TL’den satıldı. 1 Şubat tarihinde işlem görmeye başlayan Lokman Hekim hisseleri 5.01 TL’ye kadar yükseldi. Hisseler dün 4.10 TL’den kapandı. Lokman Hekim hisselerinde 3 günde yaşanan artış yüzde 9.33 oldu.

Bizim Toptan borsaya hızlı başlangıç yaptı

Yıldız Holding’in iştiraki olan ve hisselerinin yüzde 40’ı dün İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) işlem görmeye başlayan Bizim Toptan hisseleri, gelen yüksek talep sonucunda 27.80 TL’ye kadar yükseldi. 25 TL’den halka arz edilen Bizim Toptan hisseleri günü yüzde 6.80’lik artışla 26.70 TL’den tamamladı. Sermayesi 40 milyon lira olan Bizim Toptan’ın 27-28 Ocak’ta gerçekleştirilen halka arzından 400 milyon liralık hasılat elde edilirken, Yıldız Holding’in Mali İşler Grup Başkanı Cem Karakaş, daha önce yaptığı açıklamalarda halka arzdan elde edilecek kaynağın Holding’in başka alanlarda yapacağı yatırımlarda kullanılacağını söylemişti. Hızlı tüketim ürünlerinin toptan satışını yapan ve 109 mağazası bulunan bir zincir olan Bizim Toptan Satış Mağazaları’nın halka arz büyüklüğü 400 milyon lira ile son bir yıl içerisinde gerçekleştirilen en büyük dördüncü halka arz olma özelliğini kazandı.

İMKB’de yapılan gong töreninde konuşan Yıldız Holding Perakende Grubu Başkanı Mustafa Yaşar Serdengeçti, 2010 yılının ilk 9 ayında 1 milyar lira ciroyu aştıklarını belirterek şirketin ulaştığı büyüklükle perakende ticaret sektöründe halka açık beşinci büyük şirket olduklarını kaydetti. Şirketin halka arzda hisselerinin yüzde 10’u yurtiçi bireysel yatırımcılara ve yüzde 10’u yurtiçi kurumsal yatırımcılara satılırken, yüzde 80’i ise yurtdışı kurumsal yatırımcılara satıldı. Halka arza 7 bin 412’si yurtiçi bireysel yatırımcılar olmak üzere, toplamda 7 bin 560 yatırımcıdan 64.6 milyon pay talep gelirken, 7 bin 324 yatırımcıya 16 milyon adet dağıtım yapıldı. Ek satış dahil halka arz sonrasında şirkette Yıldız Holding’in payı yüzde 33’e gerilerken, şirketin büyük hissedar konumu sürecek.



Altın fiyatı düşünce vatandaş alıma geçti

Düşük faiz ortamı ve altin fiyatlarının yükseleceği beklentisi Ocak ayında özellikle Cumhuriyet altınına olan talebi artırırken, yılbaşından bu yana ons bazında yaklaşık 90 dolar gerileyen altın fiyatlarının TL bazında fazla gerilememesi altın ithalatının artmasına neden oldu. Ocak ayında altın ithalatı 11.12 ton olarak gerçekleşti.

İstanbul Altin Borsası (IAB) verilerine göre, Türkiye’nin altın ithalatı 2010 yılının Ocak ayında 60 kilo, Aralık ayında ise 700 kilo olmuştu. , Türkiye’nin 2010 yılında altın ithalatı bir önceki yıla göre yüzde 13 artışla 42.49 ton oldu.

Garanti Bankası Altın Piyasaları Sorumlusu Alper Kalyoncu, halkta altın fiyatlarının önümüzdeki dönemde yükseleceği beklentisi olduğunu söyleyerek, “Bu nedenle Cumhuriyet altını talebi oldukça yüksekti. Faizdeki düşüş de altına olan yatırım talebinin artmasına neden oldu. Normalde TL bazında altın fiyatlarının yüksek olması talebi olumsuz etkiler ancak halkta fiyatların daha da yükseleceği beklentisi olduğu görülüyor” dedi.

Avrupa’da enflasyon % 2’nin üzerinde olacak

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet, enerji ve emtia fiyatlarındaki artış nedeniyle enflasyon üzerinde kısa vadeli yukarı yönlü baskı görmeye devam edildiğini bildirdi.

Trichet, banka yönetim kurulunun, yüzde 1 olan faiz oranlarının sabit tutulması kararının ardından düzenlediği basın toplantısında, orta vadede fiyat istikrarı beklediklerine dikkat çekerek, önümüzdeki birkaç ay daha enflasyonun geçici olarak yükselmeye devam etmesinin beklendiğini vurguladı. Enflasyonun büyük ihtimalle 2011 yılının büyük bir kısmında yüzde 2’in üzerinde seyretmeye devam edeceğine işaret eden Trichet, “Fiyat istikrarını sağlamak için elimizden geleni yapacağız” açıklamasında bulundu.

Borsa % 2.42 düştü, dolar 1.60’a çıktı

Beklentilerin üzerinde gelen enflasyon rakamlarıyla yükselen gösterge faiz ve bankacılık sektörü kârlılığına ilişkin endişelerin ağır basması, dışarıda ise Mısır gerginliğiyle İMKB, 3 günlük yükselişine ara vererek yüzde 2.42 geriledi. Ocak ayı enflasyon verisinin ardından gösterge faiz yüzde 8.32 seviyesine yükseldi. Bankacılık Endeksi yüzde 3.19 kayıpla tamamlarken, en çok işlem gören bankacılık hisselerinden Garanti Bankası yüzde 2.98, İş Bankası yüzde 3.01, Akbank yüzde 4.02 değer kaybetti. İş Yatırım Hisse Senetleri Müdürü Orhan Veli Canlı, “65 binin üzerinde kapanış olmadığı müddetçe endeks hâlâ aşağı yönlü olacak. Yukarı çıkışlar satış fırsatı gibi görülecek” dedi. Uluslararası piyasalarda değer kazanan dolar içeride yeniden 1.60 TL’ye yükseldi.

ABD’nin kredi notu kısa vadede düşmez

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s (S&P), ABD’nin “AAA” olan uzun vadeli kredi notunun kısa ve orta vadede indirilmesinin planlanmadığını bildirdi. Kuruluştan yapılan açıklamada, uzun vadede ülkenin kredi risklerinin artabileceğine dikkat çekilerek, ABD’nin not görünümünün “durağan” olduğu, kısa ve orta vadede not indiriminin söz konusu olmadığı vurgulandı. Moody’s ise 28 Ocak’ta yaptığı açıklamada, ABD’nin “AAA” olan uzun vadeli kredi not görünümünün önümüzdeki 2 yıl içinde “negatif”e çevrilebileceği uyarısında bulunmuştu.
Bu arada bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Mısır’ın kredi notunu bir basamak düşürdü. Fitch, Mısır’ın “BB “ olan kredi notunu bir kademe düşürerek “BB” seviyesine çekti.

PIMCO: Merkez bankaları yatırımcıyı soyuyor

Dünyanın en büyük tahvil fonunu yöneten PIMCO’nun yöneticisi Bill Gross, politika yapıcıların ‘şeytani bir muamele’ ile borçlanma faizlerini rekor düşük seviyelerde tutarak reel faizleri aşağı çektikleri ve bu şekilde tasarruf sahiplerini soyduklarını söyledi. PIMCO’nun internet sitesinde bir yatırım görünümü raporu yayınlayan Gross, “Merkez bankaları ve politika yapıcılar parayı bir varlık sınıfı sahiplerinden alıp diğerine veriyorlar. Uzun bir dönemdir uygulanmakta olan düşük veya negatif faizler tüm politika araçlarının en şeytanisi. Bu politikadan etkilenen varlık sınıfı yatırımcıları küçük tasarruf sahipleri ve sigorta şirketleri, emeklilik fonları gibi kurumlar” ifadelerini kullandı. Reel 10 yıl vadeli faiz oranlarında düşüşün, hisse senedi piyasalarındaki kazançlardan ve tahvillerde yıllık yüzde 2-3 değerlenmeden sorumlu göründüğünü ifade eden Gross, bu durumun aynı zamanda küçük tasarrufçuların ve uzun vadeli sabit getirili varlık yatırımcıların getirilerini azalttığını vurguladı.

‘Kredileri sıkılaştırıcı çalışmamız yok’

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) bir yetkili, şu anda BDDK’nın elinde banka kredilerini sıkılaştırıcı yönde bir çalışma olmadığını ve ellerindeki verilerin bu tip bir özel çalışmayı gerektirmediğini söyledi. Önceki gün bazı aracı kurum raporlarında, BDDK’nın, kredi büyümesini yavaşlatmak amacıyla kredi kartı, tüketici kredisi ve ithalat kredilerinde karşılık oranlarını artırabileceği bilgisi yer almıştı. BDDK yetkilisi, piyasanın normal bir seyir takip ettiğini belirterek, “Risk görünce çalışma oluşturuyoruz; geçen seneye göre anormal bir durum yok. Veriler değişmezse, mevcut durumla ilgili süreç devam edecek” diye konuştu.

Aynı yetkili, ilgili dairelerin raporlarının değerlendirilmesine göre Kurul kararlarının alındığını hatırlatarak, “İlgili daire ‘mevcut durum devam etsin, ya da ek önlemler alınsın’ diyor; 1 Mart’ta yürürlük tarihi dolacak olan Karşılıklar Yönetmeliği ile ilgili rapor da muhtemelen Şubat ayının üçüncü ya da son haftasında Kurul’a sunulur” dedi.

Kiler, Ankara’daki tüm mağazaları devraldı

Kiler Perakende Grubu, 2010’da Ankara’daki yerel marketler zinciri Canerler’den satın aldığı kalan hisselerin devir işlemlerini tamamladı. Ankara’daki yerel marketler zinciri Canerler’in yüzde 50’sini 2005 yılında, kalan payı da 2010’da satın alan Kiler, mağazaların devir işlemini bitirdi. Böylelikle Kiler Alışveriş’in Kiler Ankara Mağazacılık’taki payı yüzde 47’den yüzde 95.92’ye çıktı.
Kentleşme oranı yüksek şehirlerdeki büyüme stratejisini, yerel zincirleri satın almak üzerine kuran Kiler, Ankara’daki tüm Kiler mağazalarının tek sahibi oldu.

Haberin Devamı