Gazete Vatan Logo

Yılın ilk ay tutulması bu gece

Tam ay tutulması şeklinde meydana gelecek tutulma Türkiye'den de izlenebilecek

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nden alınan bilgilere göre, ayın tamamen kararması anlamına gelen tam ay tutulması bu gece Türkiye saati ile 02.34'te başlayacak. Ay, dünyanın yarı gölgesinin içinden geçmeye başlayacak, bu sırada yansıttığı güneş ışığı giderek azalırken sarımsı bir renk alacak. 3.42'de dünyanın tam gölgesinin içine girmeye başlayacak rengi yavaş yavaş koyu bakır kırmızısına dönerken 5.00'da tamamen tutulmuş olacak. Ay'ın tamamen kızardığı tam tutulma evresi yaklaşık 51 dakika sürerken, Türkiye'de batı ufkunda görülebilir bir yükseklikte olacak. Tam tutulmadan 5.51'de çıkmaya başlayacak olan Ay, doğu illerinde batmış, batı illerinde de batmak üzere olacak. Bu nedenle tutulmanın sonu Türkiye'den izlenemeyecek.

Tam tutulma ile ilgili detaylı bilgiye Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi’nin http://www.koeri.boun.edu.tr/astronomy/ adresinden ulaşılabilecek.

-YILIN İKİNCİ AY TUTULMASI 17 AĞUSTOS'TA-

Yılın ikinci ay tutulması ise 16 Ağustos'u 17 Ağustos'a bağlayan gece parçalı ay tutulması şeklinde gerçekleşecek. Hava açık olursa, tutulmanın tamamı Türkiye'den izlenecek. Ay Dünya'nın gölgesinden çıktıktan sonra da Türkiye'de ufkun üstünde olacak. Tutulmanın tamamı Avrupa, Afrika ve Asya'nın batısından gözlenebilecek.

Haberin Devamı