Gazete Vatan Logo

Yılın arzı ABD'ye

Çinlilerden 3 ayda 17.5 milyar dolarlık halka arz patlaması

Çinli şirketler halka arz piyasasına damgalarını vurdu. Son 3 ayda 35 Çinli şirket toplam 17.5 milyar dolarlık hisse satışı yaptı. Wall Street’te bu yılın en büyük arzını da yine bir Çinli şirket gerçekleştirdi

Global kriz nedeniyle tüm dünyada bıçak gibi kesilen halka arzlar çok sayıda ülkede hâlâ hareketlenmedi. Ancak gelecek dönemin yeni ekonomik süper gücü olarak görülen Çin’de son aylarda tam anlamıyla halka arz patlaması yaşanıyor. Temmuz ayı başından bu yana hisselerini halka arz eden 35 Çinli şirket toplam 17 milyar 440 milyon dolarlık gelir elde etti.

Bu süreçte en büyük halka arz 29 Temmuz’da yapılan kamuya ait inşaat şirketi China State Construction’ın hisse satışıydı. China State Construction’ın halka arzından toplam 7 milyar 342 milyon dolarlık gelir sağlandı. İkinci sırada Metallurgical’in halka arzı geldi. Metallurgical’ın halka arzında 2.8 milyar dolarlık hisse satıldı. Yılbaşından bu yana ise toplam 47 şirket hisselerini halka açtı ve toplam satış 19 milyar 717 milyon dolar olarak gerçekleşti.

ABD’de yılın arzını yaptılar

Çinli şirketlerin halka arzları ağırlıklı olarak Şangay, Shenzen ve Hong Kong borsalarında yapılırken geçen hafta Çinli oyun şirketi Shanda Games, Wall Street’te yılın en büyük halka arzına imza attı. Shanda Games’ın Nasdaq Borsası’nda yaptığı 1 milyar dolarlık halka arz bu yıl ABD’de gerçekleştirilen en büyük halka arz ünvanını elde etti.

En popüler oyunlardan biri olan Legend of Mir’i piyasaya süren Shanda Games’in arzına 10 kat talep geldi. Shanda Games’in gelirleri bu yılın ilk yarısında yüzde 43 artarak 322 milyon dolara, kârı ise yüzde 75’lik yükselişle 98 milyon dolara ulaştı.

Haberin Devamı