Gazete Vatan Logo

Yıldız filmler Filmekimi'nde

Merak edilen tüm sorular bu haberde...

Kim Ki-duk, Michael Haneke, Ken Loach, Cristian Mungiu'nin ödüllü yapımları, Brian De Palma, Bernardo Bertolucci, Abbas Kiarostami gibi ustaların son filmleri Filmekimi'nde...


Gösterim tarihleri:

•29 Eylül-1 Ekim Bursa Korupark Sineması • 5-7 Ekim İzmir Karaca Sineması • 12-14 Ekim Ankara Büyülü Fener Kızılay Sineması ve Erzurum Cinetekno Sineması • 19-21 Ekim Gaziantep Sinepark Nakıp Ali Sineması ve Diyarbakır Avrupa Sineması

Bilet fiyatları:

Filmekimi’nde hafta içi gündüz seansları (11.00, 13.30, 16.00) sadece 5 TL. Haftaiçi 19.00 ve 21.30 seansları ile hafta sonu tüm seanslar tam 15, indirimli 10 TL.

Bursa, İzmir, Ankara, Erzurum, Diyarbakır ve Gaziantep’te gerçekleştirilecek gösterimlerin biletleri de 22 Eylül Cumartesi günü aynı kanallardan satışa çıkıyor.

Bursa ve İzmir gösterimlerinin biletleri tam 10, indirimli 8 TL; Ankara gösterimlerinin biletleri tam 11, indirimli 9 TL; Erzurum, Diyarbakır ve Gaziantep gösterimlerinin biletleri ise tam 7, öğrenci 5 TL.

Van ve Batman’da yapılacak gösterimler ücretsiz olacak.

Biletler ne zaman, nerede?

Filmekimi biletleri, 22 Eylül Cumartesi günü saat 10.30’dan itibaren: Biletix satış noktaları, biletix.com ve Atlas ve Beyoğlu sinemaları gişelerinden satışa sunulacak.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 11. kez düzenlenen Filmekimi, bu yıl Vodafone FreeZone sponsorluğunda 29 Eylül-7 Ekim tarihlerinde gerçekleştiriliyor. CNBC-e'nin de 11 yıldır medya sponsorluğunu üstlendiği Filmekimi, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da sinema keyfini Ekim ayı boyunca İstanbul’un yanı sıra Türkiye’nin farklı kentlerine taşımaya devam edecek.

Filmekimi’nde bu yıl, yine sinema dünyasından parlak yapımlar, usta yönetmenlerin son filmleri, ödüller kazanmış yapıtların da aralarında bulunduğu 39 film izleyicilerin karşısına çıkacak.

Türkiye’nin dört bir köşesini geziyor
11. Filmekimi bu yıl da İstanbul sınırlarını aşarak Türkiye’nin 8 farklı şehrine sinemanın en iyi ve en güncel örneklerini götürecek. Geçen yıl ilk kez İstanbul’a ek olarak beş şehirde daha sinemaseverlerle buluşan Filmekimi gösterimleri, bu yıl Bursa, İzmir, Ankara, Erzurum, Diyarbakır ve Gaziantep’te gerçekleştirilecek. Ayrıca Van ve Batman'da da Filmekimi kapsamında ücretsiz gösterimler yapılacak.

FİLMEKİMİ PROGRAMINDA NELER VAR?
ACI / PIETA / Kim Ki-duk

Güney Koreli yönetmen Kim Ki-duk’un, Eylül ayında 69. Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan ödülü alan son filmi Acı / Pieta, Venedik’ten sonra ilk kez Filmekimi’nde gösteriliyor. Tefeciler adına çalışan zalim ve yalnız bir adamın ve günün birinde karşısına çıkarak annesi olduğunu iddia eden bir kadının hikâyesini anlatan film, şiddet sahneleri yüzünden Kore’de şimdiden büyük bir tartışma yarattı.

AŞK / LOVE / Michael Haneke

Filmekimi, bu yıl Cannes’da Altın Palmiye kazanan ve başrollerdeki Jean-Louis Trintignant ve Emmanuelle Riva’nın muhteşem oyunculuklarıyla hafızalara kazınan Michael Haneke’nin Aşk / Love filmini sunuyor. Yılların eskitemediği deneyimli oyuncu Jean-Louis Trintignant’ın 14 yıl aranın ardından ilk kez setlere döndüğü filmde usta oyuncuya Emmanuelle Riva, Isabelle Huppert ve Alexandre Tharaud gibi yıldız isimler eşlik ediyor. Seksenli yaşlarını sürmekte olan Georges ve Anne, birbirlerine çok bağlı, emekli, kültürlü müzik öğretmenleridir. Anne’ın felç geçirmesiyle, aralarındaki sevgi bağı gitgide zorlanıyor.

MELEKLERİN PAYI / THE ANGELS’ SHARE / Ken Loach

Siyasetle mizahı ustalıkla bir araya getiren yönetmen Ken Loach, uzun süredir birlikte çalıştığı senaryo yazarı Paul Laverty ile yeniden el ele veriyor ve İskoçya’nın başkenti Glasgow’da bir grup genç suçluyu kara mizah kullanarak merceği altına yatırıyor.

TEPELERİN ARDINDA / BEYOND THE HILLS / Cristian Mungiu

Cristian Mungiu’nin bu yıl Cannes Film Festivali’nde 2 ödül birden kazanan filmi Tepelerin Ardında'nın her iki başrol oyuncusu, Cosmina Stratan ve Cristina Flutur Cannes’da “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü paylaşırken, Christian Mungiu da “En İyi Senaryo Ödülü”nü aldı. Film, rahibeliği seçen çocukluk arkadaşını manastırdan çıkarmaya kararlı bir kızın mücadelesini ele alıyor.

KOŞULSUZ SEVGİ / BROKEN / Rufus Norris

Tanınmış tiyatro ve opera yönetmeni Rufus Norris’in ilk sinema filmi Koşulsuz Sevgi / Broken, on bir yaşındaki şeker hastası Skunk’ın masum çağlarını sona erdiren olaylı yaz tatilini konu alıyor. Cannes’da Eleştirmenler Haftası’nın açılışını yapan, Daniel Clay’in romanından uyarlanan filmin özgün müziklerinde Damon Albarn’ın imzası var.

BAŞTAN AL / CAMILLE REWINDS / Noémi Lvovsky

Bu hareketli, nostaljik ve hınzır filme adını veren kahraman Camille, yılbaşı gecesi birden bire 16 yaşına geri dönerek, annesi, babası, arkadaşları ve 25 yıl önce evlendiği Eric’le yeniden karşılaşıyor. Film, Locarno Film Festivali’nde de Variety Dergisi’nin Piazza Grande Ödülü’nü aldı.

ONUR SAVAŞI / THE HUNT / Thomas Vinterberg

Dogma 95 kurucularından Thomas Vinterberg, verdiği aradan sert olduğu kadar zorlayıcı bir öyküyle dönüyor. Bu yıl Cannes’da büyük gürültü koparan ve başrol oyuncusu Mads Mikkelsen’e En İyi Erkek Oyuncu ödülünü getiren Onur Savaşı / The Hunt filminde, haksız yere çocuk taciziyle suçlanan ve mahvolan yaşamını yeniden kurmaya çalışan bir adamın hikâyesi anlatılıyor.

DÜŞLER DİYARI / BEASTS OF THE SOUTHERN WILD / Benh Zeitlin

Sundance ve Cannes’ın tartışmasız yıldızı olan Benh Zeitlin’in yönetmeliğini yaptığı Düşler Diyarı'nda bentlerin ardında yaşayan altı yaşındaki küçük Hushpuppy’nin babasının esrarengiz bir hastalığa yakalanması ve ardından gelen olaylar masalsı bir diller anlatılıyor.

ÇOCUKLAR / CHILDREN OF SARAJEVO / Aida Begic

TRT ile yönetmen Semih Kaplanoğlu’nun ortak yapımcılığında çekilen Çocuklar / Children of Sarajevo filminde yönetmen Aida Begic, Bosna’da savaş sonrasının zorlu şartlarını incelikli bir yaklaşımla ele alıyor.

DUVAR / THE WALL / Julian Roman Pölsler

Marlen Haushofer’in kült romanından uyarlanan, Julian Roman Pölsler’in yönetmenliğini üstlendiği Duvar / The Wall, yalnızlık ve hayatta kalmaya dair özgün bir deneyim sunan çağdaş Robinson Crusoe öyküsü. Bir kadının köpeğiyle birlikte görünmez bir duvarın ardında mahsur kaldığı Avusturya dağlarındaki bir kulübede geçen Berlin Film Festivali’nde Kiliseler Birliği Ödülü’nü aldı.

GÖLGEDE DANS / SHADOW DANCER / James Marsh

Kral / The King ve Oscar’lı Teldeki Adam / Man on Wire filmlerinin yönetmeni James Marsh’ın son filmi Gölgede Dans, IRA meselesini ideolojiye takılmadan, insani bir boyutta ele alan çarpıcı bir psikolojik gerilim. Kuzey İrlanda’nın bağımsızlığına kendini adayan bir dava kadınının Londra’da metroya bomba yerleştirme suçlamasıyla tutuklanmasının ardından gizli servisin ona sunduğu zorlu seçimi konu alan filmde Clive Owen gizli servis ajanı rolünde.

SAVAŞIN GÖLGESİNDE / LORE / Cate Shortland 2012

Locarno İzleyici Ödülü layık görülen Savaşın Gölgesinde, savaşın bitişiyle hüküm süren kargaşa, yokluk ve acının ortasında, Thomas adında gizemli bir Yahudi kaçakla karşılaşan Lore’un dünyasını anlatıyor.

AI WEIWEI: ASLA PİŞMAN OLMA / AI WEIWEI: NEVER SORRY / Alison Klayman

Ai Weiwei: Asla Pişman Olma, bu dijital çağ muhalifinin içyüzüne bakarken onun küresel çaptaki etkililiğini ve sanatla siyasetin sınırlarını inceliyor.

NO / Pablo Larraín Son filmi No’da yönetmen Pablo

Larraín, Şili’nin askeri diktatörü Augusto Pinochet ‘ye karşı yürütülen bir reklam kampanyasını ele alıyor. Pinochet’nin baskılara boyun eğerek 1988’de kendi başkanlığını referanduma götürme kararı alışı ardından muhalefet önderleri “Hayır” kampanyalarını yönetmek üzere genç ve küstah reklamcı Rene Saavedra ile anlaşıyorlar.

BEN VE SEN / ME AND YOU / Bernardo Bertolucci Yeni

Dalga’nın ruhu, büyük usta Bernardo Bertolucci’nin Düşler, Tutkular ve Suçlar’dan yedi yıl sonra çektiği ve Cannes’da yarışma dışı gösterilen son filminde yeniden hayat buluyor. Ben ve Sen / Me and You filminin anti-kahramanı, okuldan nefret eden, dünyanın sonuna dair tuhaf fikirleri olan, ailesiyle arası bozuk 14 yaşındaki Lorenzo. Bir kaçamak yaparak gözlerden uzak kafa dinlemek isteyen Lorenzo, kendinden hayli büyük yaştaki üvey kız kardeşi Olivia ile bir hafta geçirmek zorunda kalıyor.

BİZ VE BEN / THE WE AND THE I / Michel Gondry

Eternal Sunshine of the Spotless Mind filmi ile büyük başarı ve Oscar kazanan senarist, yönetmen ve yapımcı Michel Gondry’nin yeni filmi Biz ve Ben / The We and The I, Bronx’lu bir grup ortaokul ve lise öğrencisinin okulun son gününde eve dönüşlerini dokunaklı olduğu kadar neşeli bir yolla ele alıyor.

KATİL JOE / KILLER JOE / William Friedkin

William Friedkin’in son filmi Katil Joe / Killer Joe, 22 yaşındaki torbacı Chris Smith’in hayat sigortasından para alabilmek üzere annesini öldürtmek üzere tuttuğu Katil Joe’yu ve onunla yaptığı pazarlığı konu alıyor. Filmin başrollerinde Matthew McConaughey, Emile Hirsch, Thomas Haden Church, Juno Temple gibi tanınmış isimler yer alıyor.

CENNETTEKİ ÇÖPLÜK / POLLUTING PARASIDE / Fatih Akın

Fatih Akın'ın “en Türk filmim” olarak nitelendirdiği Cennetteki Çöplük, babasının memleketi olan Trabzon’un Çamburnu ilçesinde çektiği bir protesto filmi. İlçeye, dolgu bir çöplük sahası inşa edilmesine karar verilmesinin üzerine Akın, yaklaşan bu felakete karşı protesto için bildiği tek yöntemi seçti ve bu küçük köyün yetkililere karşı mücadelesini beş yıl boyunca filme aldı.

TUTKU / PASSION / Brian De Palma

Efsane sinemacı Brian De Palma’nın altı yıl aradan sonra sinemaya dönüşünü müjdeleyen Tutku / Passion, Dressed to Kill ve Basic Instinct tarzında bir erotik gerilim hikâyesi. Masum, şirin ve kullanılmaya açık Isabelle’in bir sürü parlak fikri vardır. Christine de bu fikirleri çalmaktan çekinmez. Isabelle farkına varmadan Christine onu tehlikeli bir oyunun içine çekecek, bu işin sonu savaşa ve cinayete varacaktır.

SEVMEK GİBİ / LIKE SOMEONE IN LOVE / Abbas Kiarostami

Aşk, kaçırılan fırsatlar ve geçişken kimlikler, İranlı auteur Abbas Kiarostami’nin Cannes’da yarışan son filmi Sevmek Gibi / Like Someone in Love’ın ana temasını oluşturuyor.

HAVANA’DA 7 GÜN / 7 DAYS IN HAVANA

Yedi farklı yönetmenin, Havana'da geçen birbirinden farklı 7 öykü anlattığı Havana’da 7 Gün Filmekimi’nin merakla beklenen filmlerinden... Filmin yedi öyküsünün her biri haftanın ayrı bir gününü anlatıyor. İlk yönetmenlik denemesiyle oyuncu Benicio del Toro’nun yanı sıra kendi yönettiği bölümde başrolü oynayan Elia Suleiman ve bu kez kameranın önüne geçen yönetmen Emir Kusturica, Havana’ya has sıcak ve yoğun duyguları yakalayan filmde dikkat çekiyor.

TETİKÇİLER / LOOPER / Rian Johnson

Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis, Emily Blunt, Paul Dano, Noah Segan, Jeff Daniels gibi yıldızlarla dolu kadrosu, hızlı temposuyla bilimkurgu aksiyon filmi Looper şimdiden “yeni neslin Matrix’i” olarak tanımlanıyor.

TÜM ARZULARIMIZ / ALL OUR DESIRES / Philippe Lioret

Fransa’nın Ken Loach’u olarak övgüler alan yönetmen Philippe Lioret’nin ikinci filmi Tüm Arzularınız sürükleyici bir dram.

MARLEY / Kevin Macdonald

Marley, bir müzisyen, bir devrimci ve bir efsane olarak gençliğinden uluslararası yıldız oluşuna dek bu efsane sanatçı Bob Marley’in yaşam öyküsünü anlatıyor.

HAYALİMDEKİ AŞK / RUBY SPARKS / Jonathan Dayton & Valerie Faris

Bu yılın merakla beklenen bağımsız filmlerinden Ruby Sparks’ın yönetmenliğini Little Miss Sunshine / Küçük Gün Işığım’ın yönetmen çifti Jonathan Dayton ve Valerie Faris üstleniyor.

KAYIP ÇOCUKLUK / CLANDESTINE CHILDHOOD / Benjamin Avila

Kayıp Çocukluk, gizlenerek bir yaşam sürdürmek, aktivist olmak ve âşık olmak gibi kavramları 12 yaşındaki Juan’ın gözünden anlatıyor.

KARA OYUN / BLACK’S GAME / Oskar Thor Axelsson

Oskar Thor Axelsson’un yönetmenliğini üstlendiği Kara Oyun / Black’s Game, çılgın teknikleri, yüksek temposu, amansız şiddeti ve çarpıcı müzik kullanımıyla Trainspotting ve Koş Lola Koş gibi filmlerin tükenmez enerjisini örnek alıyor.

YANLIŞ / WRONG / Quentin Dupieux

Yönetmen Quentin Dupieux’nün Steak ve Lastik / Rubber filmlerinden sonraki üçüncü filmi Yanlış / Wrong, Bunuel ve Ed Wood’un birlikte çektiği gerçeküstü bir komedi hissi veriyor. Kayıp bir köpek, bir dizi tuhaf insan, akıllara zarar, delicesine komik bir macera…

DÖRDÜNCÜ KUVVET / THE FOURTH STATE / Dennis Gansel

Geceler Bizim ve Dalga filmleriyle adını duyuran Alman yönetmen Dennis Gansel bu kez Rusya’da geçen bir casus-aksiyon filmine imzasını atıyor.

SÜPERSTAR / SUPERSTAR / Xavier Giannoli

Xavier Giannoli’nin yönetmenliğini üstlendiği Süperstar, sıradan, normal bir adamın bir gecede, nedensizce bir ünlüye dönüşmesinin hikâyesini anlatıyor. Filmin adındaki süperstar, hiçbir özelliği olmayan, mütevazı Martin Kazinski.

W.E. / Madonna

Madonna’nın son sinema çalışması W.E., aralarında 60 yıl olan iki aşk hikâyesini aynı anda anlatarak geçmişle geleceği özenle birlikte işliyor.

ANTON CORBIJN İLE İÇLİ DIŞLI / ANTON CORBIJN INSIDE OUT / Klaartje Quirijns

Joy Division, U2, Metallica, Depeche Mode’dan R.E.M’e müzik dünyasının sayılı isimlerinin imajlarını belirleyen Hollandalı fotoğraf dehası ve yönetmen Anton Corbijn’ın aykırı olduğu kadar dopdolu bir kariyeri konu alan film, Klaartje Quirijns imzasını taşıyor.

İTAAT / COMPLIANCE / Craig Zobel

İlk gösterimini Sundance’te yapan ve gerçek bir olaydan esinlenen Craig Zobel’in filmi İtaat / Compliance, gerçeğin bazen kurmacadan daha da tuhaf olabileceğini kanıtlıyor.


JACK VE DIANE / JACK & DIANE / Bradley Rust Gray

Quay Kardeşler’in hazırladığı animasyon sahneleri ve Múm’un bestelediği müziklerle Jack ve Diane ilk aşkı uzun süreli bir ilişkiye dönüştürme çabasını anlatıyor.

BEN, ANNA / I, ANNA / Barnaby Southcombe

Tüyler ürperten bir cinayet, kendinden bıkmış bir polis müfettişi ve baştan çıkarıcı bir femme fatale… Fransız Yeni Dalgası’ndan esinlenen ve İngiltere’de geçen Barnaby Southcombe’un kara filmi Ben, Anna türünün tüm klişeleriyle oynuyor.

KAPI / THE DOOR / István Szabó

Sinemasal öykülerin ustası Macar yönetmen István Szabó’nun 1960’larda geçen son filmi Kapı / The Door, iki kadının arkadaşlığının sınırlarını keşfe çıkıyor.

BAŞKA BİR KADIN / ANOTHER WOMAN’S LIFE / Sylvie Testud

Fransız yıldız oyuncu Sylvie Testud ilk kez kamera arkasına geçerek çektiği romantik komedi Başka Bir Kadın'ın başrollerinde Fransız sinemasının en tanınmış iki oyuncusu Juliette Binoche ve Mathieu Kassovitz’e yer veriyor.

SEYYAR EV / MOBILE HOME / François Pirot

François Pirot’un Locarno Film Festivali’nde büyük ilgi toplayan filmi Seyyar Ev / Mobile Home, yeni bakış açıları ve aceleci hayalleri keşfe çıkan bu keyifli komedi.

HAYVANAT BAHÇESİNDEN KARTPOSTALLAR / POSTCARDS FROM THE ZOO / Edwin

İlk gösterimini Berlin Film Festivali’nde yapan ve efsaneler, efsunlar, anılar ve rüya gibi görüntülerle dolu aşk filmi Hayvanat Bahçesinden Kartpostallar, Kör Domuz Uçmak İstiyor’un yönetmeni Edwin’in ikinci uzun metrajlı filmi.

Haberin Devamı