Çocuğunuzla Bir Yaşına Kadar Nasıl Oynayabilirsiniz?

Oyun oynamak büyümenin olmazsa olmaz bir parçasıdır. Hayatın bir provasıdır.

Haberin Devamı

Bebeğinize dostlarınız başta olmak üzere daha doğmadan bir sürü oyuncak aldınız. Gelişimsel olarak en uygun oyuncaklar evinizi dolduruyor. Bebeğinizin bu oyuncakları ile nasıl oynayacağını hiç düşündünüz mü?
Hayatının ilk günlerinde, ilk iki ay bebeğin gereksinimi huzur, beslenme, uyku ve sıcaklıktır. Bu ihtiyacı çok güçlüdür ve hemen karşılanmalıdır. Kucağınıza almanız, hafifçe sallamanız ve kulağına güzel sözler fısıldamanız mucizeler yaratır. Gözlerini gözlerinize diker ve sizi anlamaya, tanımaya çalışır.

Üç aylık olunca çıngıraklara, hareket eden oyuncaklara ilgi göstermeye ve oyuncakları yakalamaya başlar. Bu dönemde görüş alanında birçok albenisi olan obje bulundurmak çok yararlı olur. Gözleri ile her gördüğü şeyi takip eder. İlgisini çeken sesler çıkaran oyuncaklar çok hoşuna gider. Oyuncakları tutmaya başlayacağı için yumuşak, ona zarar vermeyecek tarzda seçilmelidir.

Altı aydan başlayarak kişiliği iyice belirgin hale gelmeye başlar ve çevresindeki yetişkinlere daha doğrusu anne ve babasına yönelir. Bir oyuncağa ilgi göstermesi için önce sizin oyuncakla oynamanız yeterlidir. Bir oyuncağı sallayıp ses çıkarırsanız bebeğiniz de oyuncağı alıp sallamaya başlar. Artık çok yakında oturmaya da başlamış olacaktır. Oynaması için siz mutfaktayken plastik kaplar ve eşyaları eline verebilirsiniz. Sesli, renkli ve hareketli oyuncaklardan çok hoşlanır. Daha sonra emeklemesi için güvenli bir çevre sağlamak; yapacağı keşifleri zenginleştirecek; ayrıca onunla bol bol konuşmak dil gelişimini destekleyecektir.

Dokuz aydan itibaren bebeğiniz iyice hareketlenecektir. Hareket eden her cisim ilgisini çeker ve artık onların arkasından gitmeye çalışır. En sevdiği oyuncakların başında toplar gelir. Topun yuvarlanması ve gözden kaybolması büyüleyicidir. Topun kayboluşunu izler ve kaybolduğu yerde topu bulur. Artık gözünün önünden kaybolan nesnelerin hala var olmaya devam ettiğini kavramıştır. Bunun için saklanıp “cee” diye ortaya çıkılarak oynanan oyuna bayılır. Dayanıklı, az yazılı, bol resimli kitaplar sıkabilecekleri ya da sarılabilecekleri yumuşak oyuncakları da unutmamak gerek. Bu arada takılıp ayrılan oyuncaklara da çok ilgi gösterir.

Bir yaşından itibaren üstüne oturabilecek oyuncak arabalar, itip çekilebilen oyuncaklar, oyuncak telefonlar, müzik kutuları ve sallanan atlar ilgi alanına girmişlerdir. Bunların yanında kolayca parçalara ayırabilecekleri ve geri takabilecekleri oyuncaklar ilgi çeker.
Yemekleri de seçmeye başlamıştır. Bazı yiyecekleri görünce hemen uzanırken bazılarını görünce başını çevirir.
Dil gelişiminin hızlandığını çıkarttığı sesler, heceler ve cıvıldamalarla fark ettirir. Kısa cümleleri anlamaya başlar.” Baba nerede?”, “Topu ver!”, “Gezmeye gidiyoruz!” gibi cümleleri anlar. Bu dönemde her yaptığınız hareketi sözcüklere dökmek dil gelişimi için eşsiz bir destek olacaktır. Söz gelimi”, Şimdi altını değiştiriyorum”, “Sonra sana yemek hazırlayacağım”, “Bak buzdolabından elmayı çıkarıyorum ve yıkıyorum” gibi…
Kısacası bebeğiniz ilk yıllarda en çok sizin varlığınıza gereksinim duyar. Oyuncaklar ancak siz yanındaysanız bir anlam kazanır.

İlk yıl bebeğinizi gözlemlemek onun nelerden hoşlandığını anlamak bebeğinizin gelişimi için çok önemlidir.
Sadece annenin değil babanın de ilk günden hatta hamilelikten başlayarak çocuğun hayatında olması büyük bir önem taşır. İlk yıllarda bebeğin hem bedensel hem de duygusal olarak anneye gereksinimi olduğu için baba kendini dışarıda hissetmeden anne bebek birlikteliğine anlayış göstermeli. Baba yavrusu kendisine ilgi göstermeye başladığında iletişim kurmaya ve oynamaya hazır olmalıdır. İkinci yaşından itibaren çocuk anne ve babasına eşit derecede gereksinim duyar ve onlardan ilgi bekler.

DİĞER YENİ YAZILAR