Gazete Vatan Logo

Yıldırım düştü okyanusa çakıldı!

Atlantik üzerinde 216 yolcusu ve 12 mürettebatıyla kaybolan Air France'a ait A330-200 tipi Airbus uçağıyla ilgili bilgiler netlik kazanmaya başladı

Rİo-Parİs seferini yapan Air France’a ait A330-200 tipi yolcu uçağı Atlas Okyanusu üzerinde 216 yolcu ve 12 mürettebatıyla fırtınaya girdi. Yıldırım çarpan uçağın elektronik sistemlerinde kısa devre oluştu.

Uçak Brezilya kıyılarına 354 kilometre açıkta okyanusa çakıldı. Kazadan kurtulan olmadığı tahmin ediliyor. Uçakta konser vermek için gittiği Rio’dan dönen ünlü arp sanatçımız Fatma Ceren Necipoğlu da vardı...

Dünya, dün sivil havacılık tarihinin son 10 yıldaki en büyük uçak kazasıyla sarsıldı. 620 uçağa sahip olan dünyanın en büyük havacılık şirketi Air France’a ait Airbus A330-200 yolcu uçağı, Rio De Janeiro-Paris seferini yaparken Atlas Okyanusu üzerinde fırtınaya kapılarak kayboldu. Rio-Paris arasındaki 14.5 saatlik yolculuk için akşam 19:00’da (TSİ 01:00) Brezilya’dan 216 yolcu ve 12 mürettebatla havalanan uçak, sorunsuz bir şekilde 30 bin feetteki uçuşunu sürdürürken Atlas Okyanusu üzerinde hava şartları ağırlaştı. Uçuşun 4’üncü saatine yaklaşırken uçak yoğun bir fırtınaya girdi. Bu sırada uçağın Fransız pilotu Brezilya kuleye, “Büyük bir türbülansa girdik” diye bildirdi. Bu telsiz mesajından 14 dakika sonra uzmanların tahminlerine göre uçağa yıldırım düştü. Uçaktaki paratoner sistemine rağmen yıldırımın gücü uçağın elektrik aksamına hasar verdi. Uçakta bulunan otomatik sistem aracılığıyla uçağın elektronik sistemlerinde bir kısa devre olduğu yolundaki uyarı hemen Paris’teki Air France Genel Merkezi’ne otomatik olarak bilgisayarca iletildi. Ancak bunun ardından Brezilya kule, uçağı radarda gözden kaybetti.

Savaş uçakları arıyor

Uçağın vericilerinde bir arıza olduğu ihtimali göz önünde bulundurularak hem Brezilyalılar hem de Fransızlar uçağın kaybedildiği yönünde bir açıklama yapmamayı tercih etti. Ancak saatler ilerledikçe umutlar da tükenmeye başladı. 9145 kilometrelik uçuşun 10 saat 20 dakikada tamamlanması bekleniyordu. Uçağın Charles de Gaulle Havalimanı’na inmek üzere Fransız radarında belirmemesi üzerine beklenen açıklama yapıldı: “Uçağı kaybettik.” Fransız yetkililer sabotaj ya da terör eylemi kuşkusunun çok düşük olduğunu, uçağın çok büyük bir ihtimalle hava şartlarından kaynaklanan teknik arıza sebebiyle düştüğünü ya da kaybolduğunu açıkladı. Brezilyalı yetkililer hemen uçağa en yakın Brezilya adası olan Fernando ne Noronha’ya bir kurtarma ve yardım ekibi gönderdi. Ancak uçağın enkazı bulunamadı. Brezilya Hava Kuvvetleri bu kez de savaş uçaklarını okyanusta uçağın parçaları ya da muhtemel kurtulanları aramak üzere uçurdu. Onlara Senegal’-deki Fransız askeri üssünden havalanan Mirage jetleri de eşlik etti. Ancak uçaktan tek bir parça bile bulunamadı.

Hava şartları zorlu...

228 kişinin hayatını kaybettiği sanılıyor. Uçağın düşüş nedeninin tam olarak anlaşılabilmesi için ise kara kutunun bulunması şart. Ama enkaz bulunsa bile yüzlerce metre derinlikteki okyanus tabanından kara kutunun çıkarılabilmesi oldukça zor. Ayrıca uçağın enkazının çok derinde bulunması durumunda kara kutunun basınca dayanamayıp bozulma olasılığı da var. Pilotlar, internetteki forumlarda bu durumu, “Belki de uçağın neden düştüğünü hiçbir zaman anlayamayacağız” diye yorumladı. Aynı bölgede uçan bazı pilotlar da “Burada hava akımları defalarca pilotların başına dert olmuştu” dedi.

33 milletten yolcu vardı

AIR France Sözcüsü, uçakta 73 Fransız, 58 Brezilyalı, 26 Alman, 9 İtalyan, 9 Çinli, 6 İsviçreli, 5 Lübnanlı, 5 İngiliz, 4 Macar, 3 İrlandalı, 3 Norveçli, 3 Slovak, 2 İspanyol, 2 Polonyalı, 2 Faslı, 2 Amerikalı, 1 Türk, 1 G.Afrikalı, 1 Arjantinli, 1 Belçikalı, 1 Avusturyalı, 1 Gambiyalı, 1 İzlandalı, 1 Norveçli, 1 Rumen, 1 Rus, 1 Kanadalı, 1 Estonyalı, 1 Hollandalı, 1 İsveçli, 1 Danimarkalı, 1 Hırvat ve 1 Filipinli’nin bulunduğunu açıkladı.

‘Uçakta sorun yoktu’

AIR France, sadece 3 yıldır hizmette olan uçağın, bugüne kadar 18 bin 870 saat sorunsuz uçtuğunu, en son bakımının da geçen nisan ayında yapıldığını açıkladı.

Her uçağa yılda bir kez yıldırım düşüyor

İstatİstiklere göre, her uçağa yılda en az bir kez yıldırım çarpıyor. Kullanımda olan yolcu uçaklarının gövdesi, alüminyumdan yapıldığı için, yıldırımdaki yaklaşık 100 trilyon watt gücündeki elektrik, gövdeyi dolaşarak, yere ulaşıyor. Böylece uçaklara herhangi bir zarar gelmiyor. Ayrıca, yolcu uçaklarında, yıldırım çarpmasından koruyan sistemler de mevcut. Ancak bazı durumlarda, yıldırım, uçağın elektrik aksamında kısa devreye neden olabiliyor. Ya da yakıt tankının patlamasına yol açabiliyor. İşte bu durumlarda uçak büyük tehlike altına giriyor. Ayrıca pilotlar, uçuş öncesinden aldıkları hava durumu raporlarını değerlendirerek yıldırım tehlikesini önceden analiz edebiliyor. Yukarıdaki fotoğraf, Japonya’daki Osaka Havalimanı’nda çekildi. Uçağın gövdesinden geçen yıldırım, herhangi bir kazaya neden olmadı.

Sarkozy Pentagon’dan yardım istedi

FRANSA Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, kaybolan Air France uçağındakilerden hayatta kalan olması ihtimalinin çok az olduğunu belirtti. Paris’teki Charles de Gaulle havaalanında, uçakta bulunanların yakınlarıyla görüşen Sarkozy, “Onlara doğruyu söyledim. Hayatta kalan olması ihtimali çok az” dedi. Sarkozy, arama yapılan alan çok geniş olduğu için uçağı bulmanın da çok zor olacağını ve yerinin tespiti için ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) yardım istediğini bildirdi.

En güvenli havayolu Qantas

JACDEC (Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre, Uçak Kazaları Bilgi Değerlendirme Merkezi) tarafından yayınlanan bir araştırmaya dünyanın en “güvenli” havayolu şirketi, Avustralyalı Qantas Havayolları. Merkez, bu araştırmayı yaparken, şirketin uçurduğu yolcu sayısını, kaç yıldır hizmet verdiğini ve yaptığı kazaları göz önüne aldı. Buna göre, dünyanın en güvenli havayolları şöyle:1- Qantas 2- Finnair 3- Cathay Pacific 4- All Nippon Airways 5- Air Berlin. THY 800 havayolu arasında 35’inci sırada. 1933’te kurulan Air France, KLM ile birleştikten sonra 620 uçakla dünyanın en büyük havayolu şirketi oldu. JACDEC’e göre, bugüne kadar şirket, 122 kez kaza yaptı. Bu kazalarda 358 yolcu ve mürettebat öldü.

THY’DE 7 TANE A330-200 VAR

Kapasite: 253 yolcu

Menzil: 12 bin 500 km

Hizmete giriş: 1998

Fiyatı: 181 milyon dolar

Haberin Devamı