Gazete Vatan Logo

Yılda 75 bin çocuğun ölüm nedeni: Pasif içicilik

Dünyada her yıl 6 milyon kişi tütüne bağlı nedenlerden hayatını kaybediyor. 75 bin çocuk ise pasif içicilikten ölüyor.

Yılda 75 bin çocuğun ölüm nedeni: Pasif içicilik

Dünyada her yıl 6 milyon kişinin tütüne bağlı nedenlerden hayatını kaybettiğini aktaran Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Seylan, "Yılda 75 bin çocuk pasif içicilikten, yani etrafında sigara içilmesi yüzünden ölüyor" dedi.

Tütün kullanımının önlenebilir bir sorun olduğunu vurgulayan Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akif Seylan, Dünya Sağlık Örgütünün 2003'te başlayan çalışmalarla Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi hazırladığını anımsattı.

Sözleşmenin uygulanması için 2008'de, 6 temel ilkeyi içeren kriterler geliştirildiğini aktaran Seylan, 180 ülkenin imzaladığı sözleşmenin küresel açıdan önem taşıdığını belirtti.

"TÜRKİYE TÜTÜNLE MÜCADELE KONUSUNDA BAŞARILI"

Sözleşme kriterlerinin tütün kontrol alanında etkin politikalar geliştirmeyi amaçlayan ülkelere yol gösterici olduğunu belirten Seylan, "2004'te Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi'ni imzalayan Türkiye, uygulama konusunda en başarılı ülke olarak adını duyurmuştur. Hem devlet hem de sivil toplum tarafından bu konuya çok önem verildi" dedi.

Haberin Devamı

Seylan, Türkiye'nin tütünle mücadelede dünya çapında başarıya imza attığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Sigarayla yapılan mücadeledeki başarıdan dolayı Dünya Sağlık Örgütü tarafından Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a ödül takdim edildi. Bu mücadelenin başarılı olmasındaki etken de bilimsel temellerle, çok kararlılıkla ve Dünya Sağlık Örgütünün bütün ülkelere önerdiği yöntemlerle yapılıyor olmasında yatıyor. Dünya Sağlık Örgütünün tütünle mücadelede önerdiği 6 kriteri yasal olarak hayata geçirmiş, yasalarına geçirmiş tek ülke de Türkiye'dir."

PASİF İÇİCİLİK ÇOCUKLARI ÖLDÜRÜYOR

Sigaranın, akciğer kanseri olma riskini 22, kalp krizi riskini de 4 kata kadar artırdığını dile getiren Seylan, şöyle devam etti:

"Sigarada, içenin maruz kaldığı bir zehirlenmenin söz konusu olduğu gibi bir de yanında bulunanlara, etrafındakilere verdiği zarar var. Biz buna 'pasif içicilik' diyoruz. Size sadece şunu söyleyeyim, dünyada yılda 6 milyon kişi, tütüne bağlı nedenlerden hayatını kaybediyor. Her yıl 75 bin çocuk pasif içicilikten, yani etrafında sigara içilmesi yüzünden ölüyor. Bunlar çok dramatik rakamlar. Ülkemizde de yılda 120 bin kişi sigara yüzünden yaşamını yitiriyor."

Haberin Devamı

EKONOMİK KAYBA DA NEDEN OLUYOR

Olayın bir başka tarafının da sigaranın maddi yönden getirdiği yükler olduğunu vurgulayan Seylan, "Türkiye'nin ekonomisine gerek yurt dışına çıkan para anlamında gerekse yurt içindeki hem üretimin engellenmesi hem de sağlık ve diğer alanlardaki harcamalarla çok büyük maliyetlere neden olmaktadır." şeklinde konuştu.