Gazete Vatan Logo

Yılda 2 stat dolusu Türk kalpten ölüyor

Türk Kardiyoloji Derneği’nin 33’üncü Türk Kardiyoloji Kongresi, Antalya’da başladı.

Yılda 2 stat dolusu Türk kalpten ölüyor

Türk Kardiyoloji Derneği’nin 33’üncü Türk Kardiyoloji Kongresi, Antalya’da başladı. Dernek Başkanı Prof. Dr. Mahmut Şahin, şöyle konuştu:

“Avrupa ülkelerine göre, 10 yaş daha erken bir dönem kalp ve damar hastalıklarına yakalanıyoruz. Erkekler 45, kadınlar ise hemen menopoz sonrası 50 yaş sonrası yoğun kalp krizi ile karşılaşıyor. Türkiye’de 3.5 milyon kalp hastası var. Her yıl yüzde 4 artış ile 210 bin olgu bu rakama ekleniyor. 1 yıl içinde kriz geçirenlerden 100 binini kaybediyoruz ki rakam 2 olimpiyat stadı dolusu insan demek.”

Genç yaştaki kalp krizlerinin birincil nedeninin sigara olduğuna vurgu yapan Şahin, tüm kalp hastalıklarının yüzde 20’sinden sigaranın sorumlu olduğunu söyledi.

Derneğin Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Adnan Abacı da normal kilolu insanların giderek azaldığını söyledi. Prof.Dr. Abacı, “Obezlerde, vücudun diğer bölgeleri gibi kalp de yağlanıyor. Kalp çevresinde biriken yağ kalp ritmini bozuyor. Bu da kalp yetmezliğine neden oluyor. Bunların yanında, çok ciddi ve çok korkulan inmeye neden oluyor” diye konuştu. Prof. Dr. Sinan Aydoğdu da, “Günde 1-4 arasında sigara içen bireydeki kalp hastalığı riski günde 2 paket içen bireyle benzer olduğu görülmüştür” dedi.

Haberin Devamı