Gazete Vatan Logo

Yılbaşı nedir, dünyada yılbaşı nasıl kutlanır? | Yılbaşı ile Noel aynı mıdır?

Yılbaşı nedir, dünyada nasıl kutlanır? Yılbaşı ile Noel aynı mıdır, farkı nedir? soruları 2020 yılının bitmesine saatler kala, merak ediliyor. Biz de sizle için Yılbaşı hakkında merak edilenleri derledik…

Yılbaşı nedir, dünyada yılbaşı nasıl kutlanır? | Yılbaşı ile Noel aynı mıdır?

2020 yılının bitimine saatler kala, vatandaşlar yılbaşı nedir, dünyada yılbaşı nasıl kutlanır, yılbaşı ile Noel’in farkları nelerdir? Vatandaşlar tarafından araştırılmaya başladı. İşte yılbaşı hakkında merak edilenler…

YILBAŞI NEDİR?

Yılbaşı, içinde bulunulan yılın bitimi ve bir sonraki yılın başlangıcı demektir. Dünyada en yaygın kullanılan takvim olan Gregoryen takvimini kullanan ülkelerde 31 Aralık'ı 1 Ocak'a bağlayan gece yılbaşı gecesi veya yılbaşı akşamı olarak adlandırılır.

Dünyada yılbaşı

Amerika Birleşik Devletleri'nin Austin kentinde yılbaşı kutlaması (2011-2012).

1 Ocak: Dünyadaki çoğu ülke tarafından kullanılan miladi takvime göre yılın ilk günü.

Hicrî takvimde yılbaşı muharrem ayının 1'inde gerçekleşir. Hicrî takvim bir kamerî takvim olduğundan 354 güne denk gelir, dolayısıyla miladi takvime göre yılbaşı her yıl 11 gün önce gerçekleşir. Böylece 2008 yılında Miladi yıl boyunca hicrî takvimde iki adet yılbaşı gerçekleşmiştir.

Roş Aşana (İbranice yeni yıl): Musevi yılbaşıdır. Hamursuz Bayramı'ndan 163 gün sonra kutlanır.

Haberin Devamı

Doğu Ortodoks Kilisesi'nde yılbaşı 1 Ocak'ta, İsa'nın doğum günü ise 7 Ocak'ta kutlanır. Ancak en büyük 12 Doğu Ortodoks Kilisesinin sekizi, iki tarihin aynı güne geldiği güncellenmiş Jülyen takvimini benimsemiştir (Bulgaristan, Kıbrıs Cumhuriyeti, Mısır, Polonya, Romanya, Suriye, Türkiye ve Yunanistan). Gürcistan, İsrail, Rusya ve Sırbistan Ortodoks Kiliseleri ise Jülyen takvimi kullanmaya devam ederler.

Çin yılbaşı her yıl ilk kamerî ayın yeni Ay gününde kutlanır, ki bu da kabaca ilkbahara denk gelir. Tam tarihi, miladi takvime göre 21 Ocak ile 21 Şubat arasına düşer. Çin'de yılın en önemli bayramı konumundadır.

Celali takviminde yılbaşı Norous (Nevruz) olarak anılır ve ilkbaharın başında kutlanır (20 veya 21 Mart).

Tayland, Kamboçya ve Laos'ta yılbaşı 13 Nisan'dan 15 Nisan'a kadar kutlanır. Özellikle Tayland'da bu kutlama su dökerek gerçekleşir.

NOEL İLE YILBAŞI ARASINDAKİ FARK

Noel, İsa Peygamber'in doğumunun kutlandığı 25 Aralık günü Hristiyanlara özgü bir bayram. Yılbaşı ise belli bir dinin bayramı olmayıp, dünya genelinde birçok ülkede bir yılın bitip, diğerinin başlamasının kutlandığı geceye verilen isim. Yılbaşı 31 Aralık gecesi kutlanıyor ve 1 Ocak günü birçok ülkede resmî tatil sayılıyor.

Haberin Devamı