Gazete Vatan Logo

Yılbaşı gecesi bunları tüketin!

Yılbaşı gecesine özel beslenme önerilerinde bulunan, Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Hümeyra Taşçıoğlu, "Akşam sofraya oturduğunuzda sizi sevdiklerinizle sohbet ortamında geçireceğiniz uzun bir yemek beklediği için dinlenerek, küçük aralıklar koyarak yemeniz doğru olacaktır" dedi.

Vücudun akşama iyi hazırlanmasının, metabolizmaya gün içerisinde ihtiyacı olan enerjiyi vermekten geçtiğini ifade eden Diyetisyen Hümeyra Taşçıoğlu, şöyle konuştu: "İşin sırrı öğün düzenimizi iyi ayarlamaktır. Sabah hafif bir kahvaltı, öğleyin hafif bir sebze yemeği ya da çorbanın yanı sıra salata, ara öğünde 1 kase yarım yağlı yoğurt veya 1 bardak yarım yağlı süt tüketmek ideal olacaktır. Akşam sofraya oturduğunuzda, sizi sevdiklerinizle sohbet ortamında geçireceğiniz uzun bir yemek beklediği için dinlenerek, küçük aralıklar koyarak yemeniz doğru olacaktır."

Kalp, böbrek, hipertansiyon ve diyabet hastaları için de önerilerde bulunan Acıbadem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Hümeyra Taşçıoğlu, şunları söyledi: "Kalp hastaları ana yemekte derisiz tavuk, hindi eti veya balık tercih etmeliler. Tatlı olarak, meyve tatlılarını tercih ederek, kalbi yormayacak alternatifleri değerlendirmeliler. Hipertansiyon hastalarının, ana yemeğin yanında bolca maydonoz, dereotu gibi yeşillikleri yemeleri tansiyonlarının yükselmesini engeller. Yemeklerin yanında yoğurt tüketmeleri iyi olacaktır. İlaçlarını ihmal etmeden almaları ve tuzsuz yemek yemeleri gerekmektedir. Böbrek hastaları, yemek aralarında çok sıvı almamalı, akşam boyunca 3 bardak suyu geçmemeliler. Alkol, böbreklerin süzme işlemini bozacağı için tercih edilmemeli. Taze fasulye, mantar, kabak gibi potasyumdan düşük sebzeleri tercih etmeleri gerekir. Et grubundan yiyecekleri 100 gramı aşmayacak şekilde tüketebilirler. Diyabet hastaları ise, mutlaka yulaflı ya da çavdarlı ekmekleri tercih etmeliler. Yemeklerini yavaş yerlerse sindirim yavaşlar ve böylelikle kan şekerinin hızlı yükselmesi engellenmiş olur."

Haberin Devamı

Diyetisyen Taşçıoğlu, gecenin sonunda, kök zerdeçal, portakal dilimleri, 1 tatlı kaşığı karanfil ve çok hafif toz tarçın ile demlenmiş bir çay içilmesinin, sabaha çok daha dinç uyanılacağını sözlerine ekledi.