Gazete Vatan Logo

Yıl sonunda bütçede olumlu geri dönüş olur

Maliye Bakanı Ağbal, yeni yapılandırmanın bütçeye olumlu etkisi olacağını söyledi. Bütçe açığının aslında 8 milyar lira olduğunu belirten Ağbal, “Yıl sonunda geri dönüş olacak” dedi

Yıl sonunda bütçede olumlu geri dönüş olur

Maliye Bakanı Naci Ağbal, kesinleşmiş bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun tasarısının önceki akşam TBMM’ye teslim edildiğini belirterek, “Uygun bir takvim üretilirse 2 Mayıs’ta Komisyonda görüşmelere başlanacak” dedi. Ağbal, yeni uygulamanın 2017 yılı bütçe gelirlerine de olumlu yansımasını beklediklerini belirterek, “Maliye Bakanlığı olarak büyümeyi destekleyeceğiz. Maliye Bakanlığı olarak bütçeyi de dengeleyeceğiz” diye konuştu.

8 milyar liralık açık

TV’de konuşan Naci Ağbal, mali disiplinden vazgeçmelerinin asla söz konusu olmadığını, her zaman için bütçe disiplinine özel bir önem verdiklerini söyledi. Ağbal, şunları kaydetti: “Asla referandum bütçesi yapmadık. Bizim 2016 Ağustos ayından beri bilinçli bir şekilde uyguladığımız ekonomiyi canlandırmaya dönük bütçesel politika tedbirleri var. Onun için bütçe dengesine baktığınızda, 3 aylık yaklaşık 14 milyar liralık bir açığı görüyoruz. Halbuki o ilk 3 ay içinde 6 milyar liralık bir sosyal güvenlik prim alacağını biz yılın son ayına erteledik. Dolayısıyla onu düştüğünüz zaman bizim bütçe açığımız aslında 8 milyar lira civarında. Önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırdığınız zaman da bütçe açığı artışı çok yüksek değil.”

Haberin Devamı

Türkiye’nin bütçe açığı bakımından örnek gösterilen bir ülke olduğunu kaydeden Ağbal, şöyle devam etti: “Yıl sonuna doğru bütçeyi olumlu yönde etkileyen bir geri dönüş olacağına inanıyorum. Bir süredir beklenen özel sektör yatırımları arka arkaya gelecektir. Önümüzde 2 yıldan fazla seçimsiz bir dönem var. Meclise arka arkaya reform paketleri getireceğiz.”

9 milyon kişiyi ilgilendiriyor

TBMM’YE gönderdikleri yapılandırmanın detaylarından söz eden Bakan Naci Ağbal, “2017 Mart ayına kadar olan bütün vergi, prim ve diğer bazı kamu alacaklarını yapılandırmış oluyoruz. Yeni getirdiğimiz uygulama 8-9 milyon vatandaşımızı ilgilendiriyor. Yeni uygulamada sadece kesinleşmiş kamu alacaklarından vadesinde ödenmeyenleri yeniden yapılandırma kapsamına alacağız. Yeni uygulamada da peşin ödeme indirimi ve 36 aya kadar taksit imkanı olacak” diye konuştu. Ağbal, yeni bir yapılandırmanın mevcut yapılandırmadaki ödeme takvimini değiştirmediğine de dikkati çekti. Yapılandırılan alacağın kapsamının 73 milyar liranın daha üzerinde olacağını kaydeden Ağbal, mevcut yapılandırmadaki son verileri de açıkladı. Ağbal, toplam 19 milyar liralık gelir olduğunu, yeni yapılandırma ile de en az 4 milyar lira geleceğini kaydetti.

Haberin Devamı