Gazete Vatan Logo

Yıkıp tekrar inşa edelim

Obama'nın politikalarını eleştiren aşırı sağcı gruplar valileri tehdit eder duruma geldi

ABD’de Obama’yı politikaları nedeniyle “Sosyalist” olarak değerlendiren artan aşırı sağ sonunda eyalet valililerini tehdit eder hale geldi. Kendilerine Özgür Cumhuriyetin Koruyucuları diyen ırkçı grup, 30 eyaletin valisine bir mektup göndererek, “üç gün içinde istifa edin” diye tehdit etti.

Amerika’da bir siyahinin başkan seçilmesinden sonra artan ırkçılık, sonunda ulusal iç güvenliği ve ülke bütünlüğünü tehdit eder hale geldi. Kenyalı Müslüman bir babanın oğlu olan Başkan Barack Obama’nın iktidara gelmesini içine sindiremeyen, son olarak da ülkedeki tüm nüfusa ücretsiz sağlık hizmeti verilmesi öngörülen sağlık reformunu “Sosyalizm” olarak adlandırırarak ayaklanan aşırı sağcı grupların, eyalet valililerine tehdit mektubu göndermeleri bardağı taşıran son nokta oldu. Obama’nın seçilmesiyle, cumhuriyetçi ve demokratlar arasında kutuplaşan Amerika’nın tarihinde ilk kez görülen olay, önceki gün yaşandı. Kendilerine “Özgür Cumhuriyetin Koruyucuları (Guardians of the Free Republic)” adını veren bir grup, aralarında Maryland, Michgian, Oklahoma gibi büyüklerin de bulunduğu 30 eyaletin valisine, koltuklarını bırakmaları için üç gün olduğunu söyleyen mektuplar gönderdi.

Amaçlarının ABD’yi yeniden şekillendirmek olduğunu söyleyen Obama karşıtı örgüt, mektuplarda, ABD’nin gidişatından, hükümetinden memnun olmadıklarını, ülkeyi yeniden rayına oturtmak için ellerinden geleceklerini yapacaklarını söyledi. Örgüt internet sitesinde amacını, “ Devletin kurumlarını parçalayarak, barışçıl yollarla yeniden inşa etmek” olarak olarak anlatıyor. Olayla ilgili soruşturma başlatan FBI, valilere gönderdiği ancak basına sızan gizli yazıda, bu örgütün veya diğer hükümet karşıtı grupların henüz şiddet içermeler de de, eyaletlerdeki militan gruplarının bu mektuplardan güç alarak harekete geçmelerinin olası olduğunu söyledi.

“Vali korumaları artırıldı”

Tehdit mektuplarından sonra eyalet valilerinin korumaları artırıldı. Güney Yoksulluk Hukuk Merkezi’nin bir raporunda, ABD’deki aşırı sağcı grupların sayısı Obama’nın başkan seçilmesinden sonra yüzde 250 artarak, 500’ü buldu. Raporda, “kötü giden ekonomi, halkın borç yükü ve Obama’nın sağlık reformunun aşırı sağcıların sayısını artırdığı” ifade edilmişti. Geçen hafta 9 kişilik silahlı bir aşırı hristiyan militan grubu, Michigan’da yakalanmıştı.

Haberin Devamı