Gazete Vatan Logo

Yıkın buraları

Yunan Başbakanı Çipras, 91 kişinin öldüğü orman yangınlarında kayıpların yaşanmasına neden olan binlerce kaçak yapının yıkılması talimatını verdi

Yıkın buraları

Yunanistan Başbakanı Aleksiz Çipras, 91 kişinin ölümüyle sonuçlanan geçen ayki orman yangınının ardından binlerce kaçak yapıyı yıkacaklarını açıkladı. Yetkililer, Mati Kasabası’nı haritadan silen yangın sırasında kaçak binaların insanların sahile ulaşmasını engel olduğunu söylemişti.

Çipras, Yunanistan’da onlarca yıldır sık görülen ‘kaçak yapı kaosuna’ son vereceklerini belirtti. Çipras, yangının en fazla etkilediği başkent Atina dışında bulunan Attica bölgesindeki 3 bin 200 ‘kaçak’ binanın derhal yıkılacağını kaydetti. Yunan Başbakanı konuşmasında bu binaların ‘insan hayatını tehdit ettiğini’ söyledi ve “Tehlike oluşturan ne varsa yıkılacak. Bu ölülere, daha çok da hayatta kalanlara karşı görevimizdir” diye konuştu. Halk arasında ‘keyfi binalar’ (Afthereta) olarak bilinen bu yapılar, yetkililerden izin alınmadan inşa ediliyor ve daha sonra hükümetlerin çıkarttığı aflarla yasal hale geliyor.

Kurtarma görevlileri, Mati’de sokakları kafa karıştıran bir labirente dönüştüren bu tür onlarca yapının, sahile gidişi engellediğini belirlemişti. Çipras hükümeti, Mati’deki felaket karşısında yavaş davrandığı eleştirilerine hedef olmuştu.

Haberin Devamı

Yerel yetkililer, sürücüleri alevlere doğru yönlendirmekle suçlanmıştı. Yangın sırasında onlarca kişi araçlarıyla kaçmaya çalışırken ölmüştü.

Felaketin ardından Sivil Savunma Bakanı istifa etmiş, iki gün sonra da Çipras polis ve itfaiye müdürlerini değiştirme talimatı vermişti.