Gazete Vatan Logo

Yıkılmadım ayaktayım...

Dubai dev ada projesiyle yeşil sahalarda

2008 krizinde Dubai’de emlak balonu söndü, yabancılar havaalanında arabalarını bırakıp ülkeyi terketti. O Dubai eski şaşalı günlerine geri dönüyor.

2008 yılında yaşanan küresel ekonomik krizden büyük darbe alan Dubai emlak piyasası, 1.6 milyar dolarlık dev bir ada projesiyle sahalara dönüyor. Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid El Maktum’dan onay alan Meraas Holding, Nisan’da ‘Bluewaters Island’ adı verilen projenin inşasına başlayacağını duyurdu. Dubai Amerika Birleşik Devletleri’nde patlak veren mortgage krizini en derinden yaşayan ülke olarak dikkati çekmişti.

Krizde yabancılar kaçtı

2008’e kadar emlak balonunun şiştiği ancak kimseyi rahatsız etmediği Dubai’de bir günde emlak fiyatlarında yüzde 70’e varan düşüşler oldu. Bu ülkedeki çeşitli projelerden O peşinatla gayrimenkul alanlar evlerin taksidini ödemektense ülkeyi terketmeyi yeğledi.

Ülkeden öyle bir kaçış oldu ki havaalanında çok sayıda otomobilin üzerinde anahtarları varken bırakıldığı görüldü. Ancak aradan geçen 5 yılın sonunda Dubai’nin yeniden Ortadoğu’nun çekim merkezi olma yoluna girdiği görülüyor.

Proje içinde yine abartılı detaylar da gözlerden kaçmıyor. Jumeirah Beach Residence kıyı şeridinin açıklarında hayata geçirilecek olan ‘Bluewaters Island’ projesi kapsamında inşa edilecek Dubai Eye adlı dönme dolap bu itibar gösterisinden sadece bir tanesi. Dubai Eye’ın inşaatına yılın ikinci yarısında başlanması planlanıyor.

Dubai turist cenneti olacak

DubaI Eye, ‘dünyanın en büyük dönme dolabı’ unvanını İngiltere’nin sembolü haline gelen London Eye’ın elinden almak üzere 210 metre yüksekliğinde inşa edilecek.

‘Bluewaters Island’ projesini turistler için daha da cazip bir hale getirerek, adanın küresel bir eğlence merkezi olmasına yardım edecek olan dönme dolabın yaklaşık maliyetinin 273 milyon doları bulması bekleniyor.

Meraas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Al Habbai, “Hedefimiz Dubai’nin küresel turizm sektöründe sahip olduğu pozisyonu güçlendirmek” dedi.

Haberin Devamı