Bu ülkede herkes ‘sade vatandaşı itiyor’

Haberin Devamı

Türkiye’de “tüketici hakları ile ilgili gelişmeler” daha doğrusu “gelişememe” inanılmaz boyutlarda. Bir mal alın “bozuk çıksın” ertesi gün gidin, cevap aynı; teknik servis incelesin! Aslında sorun sadece “mallarda da” değil. Size bir fatura gelsin, haksız bir fatura gelsin, önce ödemek sonra “itiraz” etmek durumundasınız. Şaka değil “vahim”! Servis aldığınız bir şirket size “yanlış” faturalama yaptı. Ödemediniz, evinize haciz gelebiliyor. Faturanın “sizin olması olmaması” önemli değil!

Banka borçları da aynı “mantıkla” çalışıyor. Banka fazla faiz “şarj etti” ödeme sonrası itiraz etme hakkınız var. Banka veya şirket size “haciz” gönderebilir...

Mortgage yasası “çıktığı haliyle” zaten ayrı bir “facia”! Ev aldınız, banka “aldığınız anapara üzerinden değil” faizli “dönen toplam bakiye” üzerinden “ipotek koyuyor” ! Rezalet! Tam ancak “kanunsuzlar diyarında” olabilecek bir uygulama. Örnekleyeyim; konut aldınız, bankadan 20 yıllık mortgage yaptınız, banka sizin evinizin üstüne 20 yıl boyunca ödeyeceğiniz “faizli toplam” üzerinden ipotek koyuyor! Dünyada eşi, benzeri yok! Skandallar bununla da bitmiyor; dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir uygulama var. ABD ve ABD’de “mortgage” yaparsanız, aldığınız ev ile riskiniz sınırlıdır. Türkiye’de öyle değil. Banka isterse “her şeyinize, eşinizin mal varlığına dahi” haciz uygulaması yapabilir! Uganda da bile böyle bir “mortgage yasası” yok!

Sevgili dostlar, başlıkta dediğim gibi; bu ülkede sistem “ses çıkarma hakkı olmayan vatandaşı itmek üzerine” kurulmuş ve “bankalar, şirketler, servis ve mal satanlar kısacası yerleşikler” imtiyazlar elde etmişler! Peki ne yapacağız? Birilerinin bu gidişe “dur” demesi adına, bundan sonra bu köşede,kendim bizzat yaşadığım ve sizlerden gelen şikayetlerde “kanıtları” olan olayları açıkça paylaşacağım. “Bize bir şey olmaz” diyenler “en azından deşifre” olsunlar !

Benim başımdan geçen son olayı aktarıyorum. Bu olay belki beni yıkmadı ama “dişinden tırnağından bir şeyler arttırıp, ayıplı mal alanlar” bu ülkede “ciddi mağdur” !

Yılbaşından önce bir Turkcell aktivasyon merkezinden bir “iPhone” telefon aldım. Amerika’da daha önce “başıma geldi” biliyorum, hassas bir ürün kolay bozuluyor. Alırken de sordum; garantisini “üretici firma mı veriyor” diye. “Hayır efendim, Genpa garantisinde” dediler...

Ürünü aldığım ilk günden itibaren “açma-kapama” tuşunda sorun vardı ve sorun artarak “hiç çalışmaz” bir hal aldı. Aldığım yere götürdüm ve “bir fiş yazarak” Genpa’ya gönderdiler, 2 hafta hiç ses çıkmadı. Aldığım yer yanımdan Genpa’yı defalarca aradı, cevap alamadı. Açıklamaları “Genpa’ya ulaşmak çok zor” şeklinde oldu. 20 günün sonunda “yine aynı yere uğrayıp” Genpa’yı arattığımda telefona çıkan kişi “cihazın numarasını” kontrol ettikten sonra, “cihazın değişeceğini” ve üretici firmadan cihaz beklediklerini söyledi. Oysa “o anda ellerinde satışta en az yüzden fazla stok vardı” !

“Ya sabır” dedim ve efendi bir şekilde beklemeye devam ettim. Yalnız her hafta “satın aldığım yere uğrayarak düzenli bir şekilde Genpa’ya telefon ettirdim, verdikleri cevap hep aynıydı; yolda geliyor!

Sevgili dostlar, üzerinden 40 günden fazla bir süre geçti, lütfedip aradılar “Cihazınız geldi, gelin alın” dediler. Almaya gittim... Benimki mi belli olmayan bir cihaz, bir naylona sarılmış, üzerinde bir not; sahibi arandı, bulunamadı, “360 euro bedelle yenilenebilir”!

Şaka gibi; yurtdışı “satış fiyatı” o kadar olmayan, 40 gün üstünde “Bekleyin yenisi geliyor” diye “rapor edilen” cihaz, ne olduğu belli olmayan bir şekilde geri geldi. Satın aldığım yerdekiler Genpa’yı aradılar, aldıkları cevap “Durum budur, biz muhatap değiliz” şeklindeydi!

Sevgili dostlar, bu “küçük” gibi görünen ama “aslında korkunç” bir suistimal! Olay tam bir “yerse”!

Kanuni hakkım olarak “bozuk” cihazı değiştirme talebiyle geri veriyorum, “Değişecek” raporu geliyor, bana “Bekleyin, başka cihaz kullanın, yenisi geliyor” deniyor; sonrasında “360 euro ver yoksa!” cevabı oraya gidince karşıma çıkıyor! Gelen cihazın benim verdiğim cihaz olduğunu da ayrıca düşünmüyorum! Başımdan geçen “bir olay”! Size tavsiyem “Genpa damgasını” görünce, bu yazıyı aklınıza getirin! Paranız cebinizde kalsın!

Sonuç: O telefonu “aylarca para biriktirip alan”, ödemek için “fazla mesai” yapan insanlar var! Onların cihazları da “garanti kapsamı dışında”! Bunu sadece “küçük bir telefon vakası” gibi görmeyin! Bir ülkeye “garantisiz mal satılıyor, kredi kartına faizle taksitler” yapılıyor ve Amerika’da “100 birim olan aynı mal bu ülkenin insanlarına 300 birimden” borçlandırılarak fatura ediliyor! Hakkını arayınca da “Bekle” ve “Bir tane daha al” deniyor! Dedim ya bu ülkede “tek itilen” sade vatandaş!

DİĞER YENİ YAZILAR