Keşke yanılsaydım!

Haberin Devamı

Bana soruyorlar “ekonomi ile ilgili yazı neden yazmıyorsun?”... Daha ne yazayım değerli dostlarım.

2007 Kasım başından itibaren “Sistem olgunluk noktasını geçti, büzüşme ve çöküş sürecine girdi, yaşadığımız anomalinin olumsuz kısmına geçtik, 7 yıl bolluk-7 yıl kıtlık çevrimi başladı, borsadan çıkın ve ne olursa olsun nakitte kalın-nakit kraldır” gibi vurgularla yaşanacakları anlatmaya çalıştım.

Kasım 2007’den itibaren her yazımda “nakit kraldır, oyun bitişe gidiyor, bu mortgage krizi falan değil kapitalist sistemin çöküş sürecidir” diye adeta parçalandım!

O günlerde “Bugün aman” diyen birçok isim bana çok kızıyorlardı, hatta çok eğlenenler bile oldu. Daha ne yazayım!

Bugün, sizlerin de bu sayfanın arşivinde bulabileceğiniz tespitlerimi, o yazılardan alıntılar halinde sizlere aktarmak istiyorum.

Evet, 2007 Kasım ayı başından itibaren bu köşede neler paylaştık?

“...1- Yüksek petrol fiyatından ortaya çıkan “marjinal para” dünya genelinde “finansal genleşmeye” yol açıyor.

2- Sebebi ne olursa olsun sonsuza kadar her şey aynı anda yukarı gidemez. Denklemin bütün bileşenlerinin aynı anda değerlendiği yapı “sınırlı bir süre” devam ettirilebilir. Genel kırılmaya paralel olarak Türk piyasalarında da değişimler gelecektir. Ne yapalım derseniz, tek bir cümle yeter nakit kraldır!

3- 11 Kasım 2007’den itibaren yaptığımız gözlemlerde “2003 sonrası finans piyasalarını yukarı götüren ana motorun yakıtı olan yüksek petrol fiyatının” son dönemde piyasalara eskisi kadar marjinal fayda sağlamadığını tespit ettik.

4- 11 Kasım sonrası oluşan algılama içinde FED kararının bozulmaya ilaç olacağı ve sistemin 2007 Kasım başında “düştüğü” genleşme dinamiğine geri döneceği iddialarına cevap aradık ve karşı tez olarak şu görüşü ortaya attık FED kararı “sistemin” bir bileşeni değil ve “yapının özünde” bir değişiklik yaratamaz. Evet, “olumlu” bir etkisi “indirim” halinde olacak ama “alınacak” her tedbir “sadece genleşmeden durağana dönen yapının çöküşe” gitmesini engelleme adına olacak.

5- Sistemin gelişimini çok iyi takip edenlerin son dönemde ortaya çıkan değişimi yani yükselen petrol fiyatının eskisi kadar piyasalara marjinal fayda sağlamadığını fark etmiş ve dikkate almış olmaları gerekir. Bu gerçeğe dünya genelinde “sorunlu kredi dinamiği de eklenince” karşımıza “dikkat yazısı” daha net çıkıyor. 2008 olumsuzluğun “arttığı bir dönem” olacak gibi görünüyor.

6- Sistem ne kadar genleşirse “sistemi kaosa sürüklememek” için konulması gereken güç miktarı da artar. Bu cümle “Entropi”nin en basit tarifidir. Bu kuralı piyasalara uyarlarsak piyasalar ne kadar yüksek seviyelerde ise onları daha yukarı götürmek için her dakika daha fazla güç gerekir. Bu aynen bir ağırlığı dağın tepesine taşırken her metrede daha zorlanacağımız ile özdeşleştirilebilir. Bu karşı görüş piyasalardaki yüksek petrol fiyatının düşen marjinal faydasını aklileştirir.

7- Bozulma sinyallerinin oluşmaya başladığını, FED kararlarının “durağandan” “çöküşe” giden süreci uzattığını ama sistemin kaderini asla “engelleyemeyeceğini” düşünüyorum. Yeni bir “devinim” ortaya çıkması için “sistemlerin” başlangıç-olgunluk-çöküş dönemlerini “gerçekleştirmeleri” gerekir. Sistem çöküyor!

8- 2001 yılının Eylül ayının 11. günü gerçekleşen “saldırı” ile dünya genelinde “tehdit algılaması” değişti. Bu değişim 1980-2001 “petrol fiyatını” 100 dolara kadar taşıdı. Ortaya çıkan fazla para dünya para ve sermaye piyasalarını “2007 Kasım başına kadar” tam tabiriyle “sırtladı”. Son dönemde özellikle 2007 Kasım başından itibaren “bu yapının” artık genleşemediğini ve “sistemin kendi üstüne” büzüşme eğilimi taşıdığını görüyoruz... Bana göre 2008 yılı içinde dünya genelinde bu kırılmayı “yaşayacağız”. Ne zaman derseniz zamanlaması “alınacak tedbirler” açısından çok önemli, zamanını önümüzdeki günlerde tartışmaya devam edeceğiz...”

Evet, Sevgili dostlar, 2007 Kasım başından itibaren “paylaştıklarımızın çok küçük bir bölümünü” bu köşenin arşivinden altıntılar ile aktardım! Şimdi “Neden ekonomi yazısı yazmıyorsun” diyenlere sesleniyorum daha ne yazayım!!

Son söz: Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin, hepimize, her zaman, dinimizin güzelliklerini yaşama şansı verecek şekilde “sonsuza” uzanması dileklerimle bayramınızı kutlarım...

DİĞER YENİ YAZILAR