Amerika, “çok bilir” Avrupa’yı nasıl soydu?

Haberin Devamı

Biraz teknik olmakla birlikte “sistemin özünü” sorgulamak açısından “ilginizi çekeceğini düşündüğüm” bir detayı sizlerle aktaracağım. Konuya girerken sizlere 3 grafik göstermek ve grafikler sonrası “çıkarımlara” gitmek istiyorum. Görselliğin konunun çok daha iyi irdelenmesi açısından yararlı olacağını düşünüyorum.




Grafik 1: Dow Jones endeksinin yani Amerikan Borsası’nın gelişimi. 2000 sonrası 10.000 üstünden 7.000 bölgesine gerileyen ve sonrasında 14.000 üstüne giden trend görülüyor.










Grafik 2: Şimdi aynı grafiği euro-dolar paritesi bazında bakalım. Yani Amerikan Borsası endeksini “euro değerinde” inceleyelim. Euro bazında bakarsak “son 5 yıllık ralliye rağmen” hâlâ 2000 yılı seviyesinin oldukça altında.







3- Euro bazında “Dow Jones grafiğini ve üstüne bindirilmiş Bovespa yani Brezilya Borsası grafiğini sorgulayalım. Gördüğünüz gibi, “Amerikan borsası dolar bazında artıp, euro bazında değer kaybederken”, Brezilya Borsası’nda “ciddi bir ralli” var. Bu noktada bir not düşmem gerekli; Brezilya sermaye piyasasında bu ralli olurken “dolar da ülkede aynen Türkiye gibi değer kaybediyor”. Bunun anlamı çok açık; yukarıdan dolar bozup Brezilya hissesi alanlar onları satıp bugün daha da ucuz seviyeden dolar alabilirler.

Peki bu grafikler ne anlama geliyor?
Sevgili dostlar, durum çok açık ve net: Avrupalı kardeşlerimiz euro birikimlerini dolara çevirip, 2000 yılı sonrasında “Dow Jones gidiyor” diye Amerika’ya yatırım yaptılar ise bugün itibariyle “aldıkları Amerikan hisse senetlerinde, son 5 yıldaki” dünya sermaye piyasalarındaki ralliye rağmen hâlâ yüzde 30’a yakın zarardalar.

Bu noktada Bovespa’yı neden aynı grafik üzerine koyduğumu da arz edeyim. Avrupalı kardeşler, paralarını Amerikan piyasalarına sokup “euro-dolar paritesindeki” oynama sonucu “ciddi zarar ederken”, Avrupa paralarını toplayan Amerikan fonları, “bu paraları Bovespa’ya veya Türkiye gibi ülkelere” sokup dolar bazında 1’e 12 ila 15 arasında para kazandılar...

Dikkat ederseniz; Brezilya ve Türkiye gibi ülkelerde “dolar sürekli değer kaybediyor yani öncesinde bozan devamlı daha aşağıdan alma şansını yakalayıp, bir de kur farkı kazanıyor”. Bu döngü sonucunda; Avrupa’dan gelen para Amerika’da sıkışırken, bu parayı kullanan ABD fonları “dünya genelindeki ralli ile varlıklarını katladılar”.

Sonuç: Bugün Türk televizyonlarında sık sık konuşulan “Avrupa, Amerika’nın ciddi rakibimi oluyor” yorumlarını yukarıdaki grafikler eşliğinde lütfen bir kez daha sorgulayın. Bu noktada ben de size sorayım; “kurulan finansal döngü sayesinde, Avrupa Amerika’ya rakip mi oluyor, yoksa Avrupa’nın birikimleri transfer mi ediliyor?”...

Not 1: Doların değer kaybetmesi tamamen bilinçli bir süreç ve “yeni dünya düzeni gereği” bu yapı devam ettikçe dünya genelinde dolarda ” daha ciddi kayıplar da görebiliriz...

Not 2: Yukarıdaki döngüye kendini kaptıran Avrupa parası ne kadar derseniz; sadece hisse olarak düşünmeyin Avrupa’dan Amerika’ya giren her yatırım bu kadere dahil ve bu miktar şu anda 2 trilyon dolara yakın.

DİĞER YENİ YAZILAR