Gazete Vatan Logo

YHT, Marmaray ile Avrupa’ya geçecek

Sirkeci-Halkalı ve Söğütlüçeşme-Gebze banliyö hatları 2018’de açılıyor. Ulaştırma Bakanı Arslan, “Ankara’dan kalkan Yüksek Hızlı Tren, Haydarpaşa Garı’na gidebildiği gibi bazıları da Marmaray’ı kullanarak Avrupa yakasına geçmiş olacak” dedi

YHT, Marmaray ile Avrupa’ya geçecek

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Ankara’daki banliyö hattının bu yıl, İstanbul’daki 2 hattın da 2018’de hizmete açılacağını açıkladı. Arslan, Türkiye’nin Avrupa’nın 6’ncı dünyanın 8’inci yüksek hızlı tren (YHT) işletmecisi olduğunu belirterek, bu durumun kendilerini hem fert hem de sorumluluk almış kişiler olarak memnun ettiğini söyledi.

1950’lerden sonra ihmal edilen demiryollarının devlet politikası haline gelmesiyle ülkenin katettiği mesafenin görüldüğüne işaret eden Arslan, “Biz 1.213 kilometre yüksek hızlı tren işletmeciliği yapıyoruz. Yaklaşık 4 bin kilometrelik inşaat, 5 bin

700 kilometrede de etüt projeler devam ediyor. Bu hedeflerimizi ortaya koymak, 2023’e yönelik katedeceğimiz mesafeyi göstermesi adına çok çok önemliydi” dedi.

Metro gibi banliyö

Arslan, Ankara’dan Pendik’e kadar YHT konforunu gören yolcuların, trenin Pendik’te kalmasını istemediğini ve Haydarpaşa’ya, Avrupa Yakası’na kadar gidebilmek istediğini dile getiren Arslan, şöyle devam etti:

“İstanbul’dakiler de Marmaray’ın rahatlığını görünce istiyor ki her iki yaka banliyö hatlarıyla bağlansın, Halkalı’ya kadar Marmaray konforuyla seyahat etsin. Biz, Pendik’ten Halkalı’ya kadar olan banliyölerin kalan kısmının Marmaray standardına dönüştürülmesi çalışmalarını çok hızlı şekilde yürütüyoruz. Önümüzdeki yıl sonunda her iki yakadaki Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı banliyö hatlarını metro standartlarına getirmiş olacağız.

Haberin Devamı

2018 sonu itibarıyla insanlarımız, bu hattı kullanabiliyor olacak. Ankara’dan kalkan YHT de Haydarpaşa Garı’na gidebildiği gibi arada bazıları Marmaray’ı kullanarak Avrupa Yakası’na geçmiş olacak, dolayısıyla ulaşım kesintisiz hale gelecek.”

Başkentray bu yıl bitiyor

Bu yıl sonunda çalışmaları tamamlanacak Başkentray’ın hem banliyö hizmeti vermesi hem de YHT’nin Sincan’a gidişinin hızlanması adına önemli olduğunu vurgulayan Ahmet Arslan, İzmir’de Torbalı-Selçuk raylı sistem hattının hizmete alındığını, diğer şehirlerde de benzer raylı sistem talepleriyle ilgili çalışmaların yürütüldüğünü söyledi. Arslan, şunları kaydetti: “Zaman zaman ‘Bizim ili söylemedi’ diye eleştiriler oluyor. Eskiden il söylemek kolaydı çünkü Ankara-Eskişehir, Eskişehir-Bilecik-Kocaeli-İstanbul, Ankara-Konya çalışılıyordu, 4 ilin ismini söyleyince oluyordu. Şimdi öyle değil, bir baştan bir başa doğu-batı aksında, kuzey-güney aksında birçok proje var.”

Haberin Devamı