Gazete Vatan Logo

YGS soruları artık gizlenmeyecek!

ÖSYM Başkanı Demir, “Sınavdan sonra soruların yüzde 20’sini yayınlayacağız. Sonuçlar açıklandığı gün de her aday ÖSYM’nin sistemine girerek, cevap kağıdını ve soru kitapçığını inceleyebilecek” dedi.

ÖSYM Başkanı Ali Demir, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay’ın sınav soruları hakkındaki kararlarına uyacaklarını belirterek, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sorularının yüzde 20’sini sınav bittikten sonra tüm telif haklarını ücretsiz devrederek yayınlayacaklarını, geriye kalan soruların ise sonuçlar açıklandığı gün Aday İşlemleri Sisteminden adayların incelemesi için erişime açacaklarını bildirdi.

Dershanelerin ekmeğine yağ sürüyordu

Soruların internet üzerinden yayınlanması ve kitaplar halinde basılarak dağıtılmasının, dershanelerin ekmeğine yağ sürdüğünü, bunları canlandırdığı ve ön plana çıktığını anlatan Demir, şunları kaydetti,

“Biz, bu uygulamayı engellemek adına böyle bir karar almıştık. Ama asla hak arama hürriyetine ve şeffaflığı zedeleyecek bir uygulama değildi. Fakat bugün görüyoruz ki daha henüz Anayasa Mahkemesi’nin, gerekçeli kararı açıklanmaksızın, Danıştay bir yürütmeyi durdurma kararı aldı. Bu yürütmeyi kararı bir mahkeme kararıdır. ÖSYM buna mutlaka saygı duyacaktır ve bunu uygulayacaktır. Bunun tartışması olamaz. ÖSYM’nin Danıştay’ı tanımama, Anayasa Mahkemesi’ni tanımama diye bir lüksü söz konusu olamaz. Ben ÖSYM Başkanı olarak buna asla müsaade etmem. Bunu kararı uygulayacağız. “

Haberin Devamı

Demir, kararın, soruların doğrudan yayımlanmasını zorunlu kılmadığına da dikkati çekti.

Her hafta sınav

ÖSYM olarak artık e-YDS adında her ay sınav yaptıklarını anımsatan Demir, her ay hatta her hafta sınav yapmayı amaçladıklarını bildirdi. Bu sınavların, aynı sonucu doğurduğuna, bu nedenle de eş değer olması gerektiğine işaret eden Demir, her gün sınav yapıldığı ve sorular açıklandığı takdirde buna soru yetiştirecek kapasitede bir soru havuzunun bulunmadığına dikkati çekti.

Havuzda 40 bin soru

Göreve geldikten sonra soru havuzunu oluşturma yönünde çalışmalar gerçekleştirdiklerini anlatan Demir, son yıllarda hızlandırdıkları çalışmalarla elektronik ortamda kriptolu olarak saklanan 40 bin soru hazırlandığını, yaklaşık 40 bin soruya ilişkin de çalışmaların bitmek üzere olduğunu kaydetti. Soru hazırlama diye bir endişelerinin bulunmadığının altını çizen Demir, endişelerinin eşdeğerlilik ve ölçme kalitesinin iyileştirilmesi konusunda olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Soruları yalnızca adaylar görecek, paylaşılamayacak

Soruların hiçbir yerde ve ortamda paylaşılamayacağına dikkati çeken Demir, “Sadece adayların, Danıştay’ın iddiası doğrultusunda, haklarını aramalarına imkan sağlamak, şeffaflığı tesis etmek için açıklıyoruz. Bu sorular, ÖSYM’nin telif hakları kapsamındadır. Adayların AİS’e girerek edindikleri sorular, ÖSYM’nin telif haklarıyla korunmuş sorulardır. Adayların bu soruları basılı olarak, sözlü olarak, görüntülü olarak paylaşmaları yasaktır. Telif hakları kapsamında bunları takip ederiz ve yasal işlem yaparız” şeklinde konuştu.