Gazete Vatan Logo

YGS Sonuçlarının Açıklanacağı Tarih Belli Oldu!

Milyonlarca aday tarafından merak ile beklenmekte olan YGS sınav sonuçlarının açıklanacağı tarih belli oldu. YGS sonuçları ne zaman açıklanacak? YGS baraj puanı kaç? LYS başvuruları ne zaman başlıyor? Sınavlar ile ilgili detaylar haberimizde!

YGS Sonuçlarının Açıklanacağı Tarih Belli Oldu!

2 milyondan fazla adayın girdiği sınavın sonucunun ne zaman açıklanacağını ÖSYM, 2017 sınav takviminde açıklamıştı. Sınav sonuçları ais.osym.gov.tr internet sitesinden öğrenilebilecek.

Üniversiteye giriş için ilk adım olan YGS’nin sonuçları 28 Mart 2017 tarihinde açıklanacak.

YGS PUAN HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

YGS SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

YGS SINAV SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

LYS’ye Girebilmek İçin Kaç Puan Gereklidir?

LYS’ye girebilmek için YGS’den belirli bir puan alınıp baraj puanının geçilmesi gereklidir. YGS 6 farklı puan türünden oluşmaktadır. Bu puan türlerinden sadece bir tanesinden en az 150 puan ve üzeri alınması durumunda Açıköğretim Fakültesi için tercih yapılabilir ancak LYS için başvuru yapılamaz. Adaylar 150 puanın altında kalırsa herhangi bir yükseköğretim programı için tercih işlemi yapamaz.

LYS başvuru işlemi yapabilmek için adayların YGS puan türlerinin en az bir tanesinden minimum 180 puan ve üzeri puan alması gerekmektedir.

Haberin Devamı

YGS’de sorulan 160 soru içinden 20 net yapan adaylar, 150 puana ulaşabilecekken, 32 net yapan adaylar da 180 puan alabileceklerdir. Yeterli puan alımı için farklı kombinasyonlar bulunmakta olup genel olarak bu netlerin alınması adaylara yeterli puanı sağlayacaktır.

Puanların hesaplama işlemi yapılırken okul birinci olan adaylara da ek puan verilecektir. ÖSYM tarafından verilecek olan bu puanlar sadece ilk sınav için geçerli olacaktır. İkinci defa sınava giren okul birincileri için ek puan uygulaması yapılmayacaktır.

LYS Başvuruları Ne Zaman Başlıyor?

LYS için başvuru işlemleri 4 Nisan’da başlayıp 17 Nisan 2017 tarihinde sona erecektir. LYS başvurusu yapabilmek için adayların YGS’den en az 180 ve üzeri puan alması gereklidir.

LYS Tarihleri

ÖSYM tarafından açıklanan 2017 sınav takvimine göre LYS için açıklanan tarihler aşağıdaki gibidir;

LYS-1 (Matematik) – 11 Haziran

LYS-2 (Fen Bilimleri) – 17 Haziran

LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya) – 18 Haziran

LYS-4 (Sosyal Bilimler) – 10 Haziran

LYS-5 (Yabancı Dil) – 17 Haziran

Haberin Devamı

LYS-1, LYS-2, LYS-3 ve LYS-4 sınavlarının başlangıç saati 10.00’dır. LYS-5 sınavı da saat 14.30’da başlayacaktır.

LYS-3 ve LYS-5 sınavları için verilecek olan süre 120 dakikadır. LYS-1, LYS-2 ve LYS-4 sınavları içinde verilecek süre 135 dakikadır.

LYS’de Kısa Cevaplı Sorular Yer Alacak

ÖSYM tarafından uygulamaya konulan değişiklik ile LYS’lerde kısa cevaplı soruların da yer almasına karar verildi. Alınan bu karar doğrultusunda Matematik testinde 3 kısa cevaplı soru sorulacak. Fen Bilimleri testinde; Fizik bölümünde 1, Kimya bölümünde 1 ve Biyoloji bölümünde 1 kısa cevaplı soru sorulacaktır.

Edebiyat-Coğrafya testinde; Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde 2 adet, Coğrafya bölümünde 1 adet olmak üzere toplamda 3 kısa cevaplı soru olacak.

Sosyal Bilimler testinde; Coğrafya bölümü, Tarih bölümü, Din Kültürü ve Ahlak bilgisi ile Felsefe grubu bölümünde 1’er tane kısa cevaplı soru yer alacaktır.

Yabancı Dil testinde de toplamda 3 kısa cevaplı soru sorulacaktır.

Genele bakıldığında her alandaki adaylar için eşit sayıda kısa cevaplı soru sayısı bulunmaktadır. Toplamda 15 tane olan kısa cevaplı soruların nasıl olacağını merak eden adaylar ÖSYM’nin sitesini ziyaret edebilirler. Sorulacak kısa cevaplı sorular için örnek sorular yayınlandı. ÖSYM tarafından yapılan açıklamaya göre de sorulacak olan bu kısa cevaplı sorularda, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayılarının dörtte birinin çıkarıldığı uygulama kullanılmayacaktır.

Haberin Devamı