Gazete Vatan Logo

YGS sonuçları ne zaman açıklanacak?

Hayallerine kavuşmak isteyen milyonlarca genç geçtiğimiz 12 Mart 2017 tarihinde YGS sınavına girerek ter dökmüş ve hayallerine bir adım daha atmışlardı. İşte Yükseköğretime Geçiş Sınavına giren 2 milyondan fazla adayın merakla beklediği sınav sonucu tarihi ÖSYM tarafından açıklandı! Sonuçların açıklanacağı tarih haberimizde!

YGS sonuçları ne zaman açıklanacak?

Adayların sınav sonuçları ÖSYM tarafından bildirilen tarihe göre 28 Mart 2017 tarihinde açıklanacak! Sınav sonucunu öğrenmek isteyen adaylar ÖSYM’nin ais.osym.gov.tr adresini kullanarak gerekli bilgileri girdikleri takdirde sonuçlarını görüntüleyebilecekler. Yeterli puanı alabilen adaylar LYS’ye girebilmek için hak kazanacaklar.

YGS PUAN HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

YGS SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

YGS SINAV SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

LYS’ye Girebilmek İçin Adaylar Kaç Puan Almalı?

Adayların Lisansüstü Yerleştirme Sınavına (LYS) giriş hakkı elde edebilmeleri için YGS’den belirli bir puan elde etmeleri gerekmektedir. 6 farklı puan türünden oluşan YGS içerisindeki bu puan türlerinden en az birisinden 150 puan almanız Açıköğretim Fakülteri için başvuru yapabilmenizi sağlarken LYS’ye giriş hakkı elde edebilmeniz için yeterli değildir. Ayrıca eğer YGS’de 150 puan barajının altında kaldıysanız hiçbir yükseköğretim programı için tercih yapılması mümkün olmayacaktır.

Haberin Devamı

LYS’ye giriş hakkı elde edebilmeniz için YGS puan türlerinden en az birisinden 180 puan barajını aşmış olmanız gerekmektedir.

160 soru bulunan YGS’de 20 net yapmış olmanız size 150 puanı getirecekken 32 net yapmış olmanız ise 180 barajına ulaşmanızı sağlayacaktır. YGS puan hesaplamaları farklı kombinasyonlar içerisinde hesaplanabildiğinden verdiğimiz bu net bilgisi genel olup istenilen baraja ulaşmanız için yeterlidir.

Ayrıca YGS puan hesaplamaları yapılırken ÖSYM tarafından okul birincilerine ek puan verilecek olup okul birincileri bu sınava ikinci kez giriyorlarsa ek puan haklarını kullanamayacaklardır.

LYS Başvuruları Ne Zaman Yapılabilecek?

YGS sınavından yeterli puan barajını aşabilen bütün adaylar ÖSYM 2017 sınav takviminde belirtilen 4 Nisan ve 17 Nisan 2017 tarihleri arasında LYS başvuru işlemlerini gerçekleştirebileceklerdir. Takvimde yapılabilecek değişikliklerden dolayı adayların ÖSYM’nin sitesinden tarihleri kontrol etmeleri faydalı olacaktır.

Lise son sınıf öğrencileri başvuruları kendi okullarında gerçekleştirebilecekken son sınıf öğrencisi olmayan diğer adaylar başvurularını ÖSYM’nin internet sitesi üzerinden TC kimlik numaraları ve ÖSYM aday şifreleri ile gerçekleştirebilmeleri mümkün olacaktır.

Haberin Devamı

LYS Tarihleri Ne Zaman?

Ösym’nin 2017 yılı için hazırlamış olduğu sınav takvimine göre LYS tarihleri şöyle sıralanabilir;

LYS-1 (Matematik) – 11 Haziran

LYS-2 (Fen Bilimleri) – 17 Haziran

LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya) – 18 Haziran

LYS-4 (Sosyal Bilimler) – 10 Haziran

LYS-5 (Yabancı Dil) – 17 Haziran tarihlerinde yapılacak olup,

LYS-1, LYS-2, LYS-3 ve LYS-4 sınavlarının başlangıç saati 10.00 olarak belirlenmiştir. LYS-5 sınavı ise saat 14.30’da başlayacaktır.

LYS-3 ve LYS-5 sınavları için 120 dakika verilecekken LYS-1, LYS-2 ve LYS-4 sınavları için 135 dakika süre verilecektir.

LYS’de bir ilk kısa cevaplı sorular!

Ösym tarafından bu yıl ilk kez uygulanacak olan kısa cevaplı soru yöntemi adayların en çok merak ettiği konular arasında. Sınavda çıkabilecek tarzda kısa soru örnekleri için ÖSYM’nin sitesini ziyaret etmeleri yeterli olacaktır.

Haberin Devamı

Edebiyat-Coğrafya testinde; Türk Dili ve Edebiyatın’da 2, Coğrafya bölümünde 1 adet soru sorulacak.

Sosyal Bilimler testinde; Coğrafya, Tarih, Din Kültürü ve Ahlak bilgisi ile Felsefe grubu bölümlerinde 1’er tane kısa cevaplı soru yer alacaktır.

Yabancı Dil testinde de toplamda 3 kısa cevaplı soru sorulacaktır.

Matamatik testinde; 3 soru, Fen bilimleri testinde; Fizik, Kimya, Biyoloji bölümlerinde 1’er soru yer alacaktır.

Kısa cevaplı sorular bölümünde 4 yanlışın 1 doğruyu götürmeyeceği müjdesi de yine ÖSYM tarafından verildi.