Gazete Vatan Logo

YGS sınav sonuçları açıklandı! Puan hesaplama nasıl yapılır? (2017 ÖSYM)

2017 YGS sonuçları için heyecanlı bekleyiş sona erdi! Üniversite adaylarının büyük heyecan içinde beklediği YGS sonuçları ÖSYM'nin internet sitesinden açıklandı. Adaylar T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden YGS sonuçlarını öğrenecebilecekler.

YGS sınav sonuçları açıklandı! Puan hesaplama nasıl yapılır? (2017 ÖSYM)

YGS 2017 sınav sonuçları açıklandı. Üniversiteye giriş sınavının birinci aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)'nın 2017 sınav sonuçları ÖSYM'nin resmi internet sayfasında erişime açıldı. Adayların sınav sonuçlarını http://www.osym.gov.tr veya http://sonuc.osym.gov.tr internet adreslerinden TC kimlik numaraları ve şifreleri ile öğrenebileceği belirtildi.

YGS SINAV SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nden (ÖSYM) yapılan açıklamada, 12 Mart 2017 tarihinde yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (2017-YGS) girerek sonuçlarını bekleyen 2 milyon 265 bin 902 aday ve ailelerinin heyecanlı bekleyişini en kısa sürede bitirebilmek amacıyla tüm ÖSYM personelinin sınavın yapıldığı tarihten bu yana 24 saat büyük bir özveri ile çalışarak sınav sonuçlarını 28 Mart 2017 tarihinde açıklama aşamasına getirdiği belirtildi. Sınava giren adaylar sınav sonuçlarını sadece aday işlemleri sisteminden öğrenebilecektir. Bunun dışında sonuçlar ile ilgili olarak adayların adreslerine sonuç belgesi gönderimi yapılmayacaktır. Aday sayısında geçen yıla göre 87 bin 339 kişilik bir artış olduğu gözlendi, Geçen yıl bu rakam 2 milyon 178 bin 563 olarak açıklanmıştı.

YGS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILACAK?

YGS’de doğru cevap verilen soru sayısından yanlış cevap verilen soru sayısı çıkartılacak ve adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacak. Yani her 4 yanlış cevap bir doğru cevabı götürecek.

Bu işlemin ardından son sınıfta okumakta olan adayların ilgili test üzerinden aldıkları ham puan kullanılarak testin ortalaması ve standart sapması bulunacak. Bulunan bu ortalama ve standart sapma kullanılıp tüm adaylar için ortalaması 50 olan ve standart sapması 10 olan standart puanların hesaplaması yapılacak. Sınav sonrasında ÖSYM Başkanlığı ya da yargı mercileri tarafından iptal kararı verilen sorular değerlendirme dışında bırakılarak geçerli olan soruların puan değerleri yeniden saptanacak ve puanlama yapılacak. Daha sonra ise hesaplanmış olan standart puanlar ile ÖSYS kılavuzunda yer alan Tablo 1’deki ağırlıklar kullanılarak sınava giren adayların ağırlıklı YGS puanlarının hesaplama işlemi yapılacak.

Ağırlıklı YGS puanlarından her bir tanesi kendi içerisinde en küçüğü 100 puan ve en büyüğü 500 puana dönüştürülecektir. Böylece YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 puanları oluşturulacaktır.

2017 LYS BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Üniversiteye geçiş için ikinci aşama olan LYS için başvuru işlemleri 4-17 Nisan tarihleri arasında yapılacaktır. LYS için başvuru yapacak olan adayların YGS’nin puan türlerinden en az bir tanesinden minimum 180 puan ve üzerinde bir puan almış olması gerekmektedir. Baraj puanı olan 180 puana ulaşamayan adaylar LYS için başvuru işlemi yapamayacaktır. YGS’nin ardından üniversiteye geçişin ikinci kısmı olan LYS için başvuruda bulunmak isteyen adayların YGS puan türlerinin en bir tanesinden 180 puan ve üzeri almış olması gerekmektedir. Belirlenen bu 180 baraj puanını alamayan adaylar LYS için başvuru işlemi yapamayacaktır.

LYS için başvuru tarihleri ÖSYM’nin internet sitesinde de belirtildiği gibi 4 Nisan ve 17 Nisan 2017 tarihleri arasında yapılacaktır. İsteyen adaylar aday işlemleri sistemleri üzerinden başvuru işlemi yapabileceği gibi isteyen adaylar da başvuru merkezleri aracılığı ile başvuru yapabilecektir.

LYS'DE BİR İLK OLARAK KISA CEVAPLI SORULAR SORULACAK!


ÖSYM tarafından 2017 yılında yapılacak olan LYS için bir değişiklik yapıldı. Bu değişiklik ile LYS için kısa cevaplı sorular hazırlanacak. Adaylara yöneltilecek kısa cevaplı sorular bir ilk olacağı için, soruları merak eden adaylar ÖSYM’nin resmi internet sitesi üzerinden örnek kısa cevaplı sorulara bakabilirler. Kısa cevaplı sorularda 4 yanlışın bir doğruyu götürdüğü uygulama yapılmayacaktır.

Sınavlarda sorulacak olan kısa cevaplı soruların sayıları şu şekilde olacaktır;

Matematik testinde ve Yabancı Dil testinde 3’er soru sorulacak.
Fen Bilimlerinin Fizik, Biyoloji ve Kimya bölümlerinde 1’er tane soru sorulacaktır.
Edebiyat Coğrafya testinin Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde 2 soru sorulacakken Coğrafya bölümünde 1 soru sorulacaktır. Sosyal Bilimler testinde yer alan Felsefe Grubu, Tarih, Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi bölümlerinde de 1’er tana kısa cevaplı soru sorulacaktır.

Haberin Devamı