Gazete Vatan Logo

YGS sınav sonuçları belli oldu! (ÖSYM 2017 YGS sınav sonuçları)

ÖSYM tarafından, 12 Mart 2017 tarihinde gerçekleştirilen Yükseköğretime Geçiş Sınavı (2017-YGS) sonuçları açıklandı.ÖSYM, değerlendirme işlemleri tamamlanan YGS sonuçlarını, "https://sonuc.osym.gov.tr" internet adresinden duyurdu. Adaylar, sınav sonuçlarını T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile öğrenebilecek.

YGS sınav sonuçları belli oldu! (ÖSYM 2017 YGS sınav sonuçları)

2017 YGS sınav sonuçları ÖSYM tarafından az önce açıklandı. Milyonlarca üniversite adayı tarafından merakla beklenen YGS sınav sonuçlarının 28 Mart tarihinde açıklanacağı ÖSYM tarafından günler öncesinden duyurulmuştu. Adaylar sınav sonuçlarını, ÖSYM'nin "https://sonuc.osym.gov.tr" internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile öğrenebilecekleri belirtildi.

YGS SINAV SONUÇLARINI SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ


LYS Başvuruları Ne Zaman Başlayacak?

YGS’nin ardından üniversiteye geçişin ikinci kısmı olan LYS için başvuruda bulunmak isteyen adayların YGS puan türlerinin en bir tanesinden 180 puan ve üzeri almış olması gerekmektedir. Belirlenen bu 180 baraj puanını alamayan adaylar LYS için başvuru işlemi yapamayacaktır.

LYS için başvuru tarihleri ÖSYM’nin internet sitesinde de belirtildiği gibi 4 Nisan ve 17 Nisan 2017 tarihleri arasında yapılacaktır. İsteyen adaylar aday işlemleri sistemleri üzerinden başvuru işlemi yapabileceği gibi isteyen adaylar da başvuru merkezleri aracılığı ile başvuru yapabilecektir.

LYS’de Bir İlk Olarak Kısa Cevaplı Sorular Sorulacak

ÖSYM tarafından 2017 yılında yapılacak olan LYS için bir değişiklik yapıldı. Bu değişiklik ile LYS için kısa cevaplı sorular hazırlanacak. Adaylara yöneltilecek kısa cevaplı sorular bir ilk olacağı için, soruları merak eden adaylar ÖSYM’nin resmi internet sitesi üzerinden örnek kısa cevaplı sorulara bakabilirler.
Kısa cevaplı sorularda 4 yanlışın bir doğruyu götürdüğü uygulama yapılmayacaktır.

Sınavlarda sorulacak olan kısa cevaplı soruların sayıları şu şekilde olacaktır;
Matematik testinde ve Yabancı Dil testinde 3’er soru sorulacak. Fen Bilimlerinin Fizik, Biyoloji ve Kimya bölümlerinde 1’er tane soru sorulacaktır. Edebiyat Coğrafya testinin Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde 2 soru sorulacakken Coğrafya bölümünde 1 soru sorulacaktır. Sosyal Bilimler testinde yer alan Felsefe Grubu, Tarih, Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi bölümlerinde de 1’er tana kısa cevaplı soru sorulacaktır.

Geçen Sene En Çok Hangi Bölümler Tercih Edildi?

YÖK, geçen sene üniversite tercih rehberi olan Yükseköğretim Program Atlasını hizmete sundu. Üniversiteye girecek olan adaylar için, bu sitede üniversitelerin lisans ve ön lisans programlarına yerleşen adayların kaç puan ile yerleştiklerinden, LYS’de kaç net yaptıklarına ve hangi liseden mezun oldukları gibi pek çok detaylı bilgi yer almaktadır. Tercih yapacak olan adaylar için hazırlanan YÖK Atlas çok kullanışlı bir sitedir.

Geçen yıl hizmete alınan YÖK Atlas 2,5 milyondan fazla aday tarafından ziyaret edildi. Geçen yıl üniversite tercihi yapacak olan adaylar binlerce üniversite programı içerisinden en çok ‘’hukuk’’, ‘’tıp’’ ve ‘’diş hekimliği’’ programları inceledi.

YÖK yetkilileri tarafından verilen bilgilere göre, YGS ve LYS için hazırlık aşamasından başlayarak, adayların hem üniversite hem de meslek tercihlerini yapma esnasında daha da bilinçli karar verebilmelerini sağlamak amacı ile YÖK Atlas sistemi geliştirilmiştir. Sistem ile hem yurt içi hem de yurt dışında bulunan 10 bin 657 lisans ve 10 bin 949 ön lisans programının incelenmesi yapılabiliyor. Sisteme yokatlas.yok.gov.tr internet sitesi üzerinden erişim sağlanabiliyor. Sistem üzerinden üniversite programlarına geçmiş yıllarda yerleşen adayların, tercih listelerinde hangi üniversitelere yer verdikleri, ortalama kaçıncı tercihlerinde yerleştikleri gibi çok kapsamlı bilgiler bulunmaktadır.

LYS Tarihleri Ne Zaman?

ÖSYM 2017 sınav takvimine bakıldığında LYS tarihleri şu şekildedir;
11 Haziran LYS-1/ Matematik
17 Haziran LYS-2/ Fen Bilimleri
18 Haziran LYS-3/ Edebiyat-Coğrafya
10 Haziran LYS-4/ Sosyal Bilimler
17 Haziran LYS-5/ Yabancı Dil

LYS-1, LYS-2, LYS-3 ve LYS-4 sınavları saat 10.00’da başlayacaktır. LYS-5 sınavının başlangıç saati ise 14.30’dur.

Sınavlarda LYS-1, LYS-2 ve LYS-4 için 135 dakika süre, LYS-3 ve LYS-5 için de 120 dakika süre verilecektir.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS)

Yükseköğretim lisans ve önlisans programlarına alınacak öğrencilerin seçimi ve tercihlerine göre yerleştirilmesi sisteminin genel adı Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi’dir (ÖSYS). Bu sistem içinde Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) uygulanmaktadır. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olacakların/olanların istedikleri takdirde, bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya buna yakın programların uygulandığı meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarına sınavsız yerleştirilme işlemleri de ÖSYS kapsamında yapılmaktadır.

ÖSYS’ye Kimler Başvurabilir?

Ortaöğretim kurumlarının son sınıfında okumakta veya bitirmiş olanlar olan öğrenciler
Ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar
Ortaöğrenimlerini yurt dışında tamamlayıp durumları yukarıdakilerden birine uyanlar
Durumları yukarıdaki şartlardan herhangi birine uyan yabancı uyruklu veya hiçbir devletin uyruğunda olmayan adaylar da ÖSYS’ye başvurabilirler, ancak; bu adaylar, ÖSYS yükseköğretim programları tercih süresinin son gününe kadar T.C. uyruğuna geçmedikleri takdirde ÖSYS kapsamında yapılan YGS ve LYS sınavları sonuçları yükseköğretim programları kontenjanlarına yerleştirilmezler. Yabancı uyrukluların Türkiye’deki yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemleri ÖSYS kapsamı dışında olup bu yerleştirme işlemleri, Yükseköğretim Kurulunun belirlediği usul ve esaslar doğrultusunda ilgili yükseköğretim kurumu tarafından yapılmaktadır. Ancak bazı yükseköğretim kurumları YGS ve LYS sınavları sonuçlarını kullanabilmektedirler. Ayrıntılı bilgi ilgili üniversitelerden alınabilir.
Pembe/Mavi Kart sahipleri de ÖSYS’ye başvurabilirler ve ÖSYS sonuçlarına göre yükseköğretim programlarına kayıt yaptırabilirler.

YGS’ye Girme Zorunluğu Var Mıdır?

Kendi alanları ile ilişkilendirilmiş ön lisans programlarına sınavsız geçiş hakkı ile yerleşmek isteyen mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları mezunları hariç, ÖSYM tarafından merkezî yerleştirme yapılan programlara ve özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara girmek isteyen tüm adayların YGS’ye girmeleri zorunludur.

Haberin Devamı

Sınavsız geçiş hakkı bulunan adaylardan, sınavsız geçiş hakkının bulunduğu ön lisans programları hariç diğer lisans programları veya alanları dışındaki ön lisans programlarını tercih etmek isteyenlerin YGS’ye girmeleri zorunludur.

Haberin Devamı

Aşağıda belirtilen durumlarda adayların YGS’ye girme zorunluluğu bulunmamakla birlikte c) ve d) maddelerinde belirtilen durumlarda adayların ÖSYS’ye başvuru süresi içinde ÖSYS başvurularını tamamlamış olmaları zorunludur:

Meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarına sınavsız geçiş hakkı olan adaylardan sadece bu hakları ile yerleşmek isteyenlerin YGS’ye girme zorunluluğu yoktur.

Haberin Devamı