Gazete Vatan Logo

YGS Sonuçları Açıklandı!

Adaylar tarafından merak ile beklenen YGS sonuçları açıklandı. ÖSYM 2017 sınav takviminde 28 Mart tarihinde sonuçların açıklanacağını duyurmuştu. Sonuçlar ile ilgili ÖSYM hangi açıklamayı yaptı? LYS başvuruları ne zaman başlıyor?

YGS Sonuçları Açıklandı!

ÖSYM tarafından yapılan açıklama ile sınav sonuçlarının geç açıklandığı ifade edildi. Geç açıklanmasının sebebi olarak da sitede yaşanan yoğunluk nedeniyle veri girişlerinin geç girilmesi denildi. Sınava giren adaylar sınav sonuçlarını ÖSYM’nin sonuç.osym.gov.tr internet sitesinden T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile sorgulayabilirler.

YGS SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

YGS SINAV SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

LYS Başvuruları Ne Zaman Başlayacak?

YGS’nin ardından üniversiteye geçişin ikinci aşaması olan LYS için başvurular başlayacak. LYS için başvuruda bulunmak isteyen adayların YGS puan türlerinden en az bir tanesinden 180 puan ve üzeri puan alması gerekmektedir. 180 baraj puanına ulaşamayan adaylar, LYS için başvuru işlemi yapamayacaklardır.

LYS başvuru tarihleri ÖSYM’nin ilan ettiği 2017 sınav takvimine göre 4 Nisan ve 17 Nisan tarihleri arasında yapılacaktır. Başvuru işlemleri, aday işlemleri sistemi üzerinden yapılabileceği gibi isteyen adaylar başvuru merkezleri ile de başvurularını yapabileceklerdir.

Haberin Devamı

Geçen Sene En Çok Tercih Edilen Bölümler ve Üniversiteler

YÖK, geçen sene öğrencilerin tercih aşamasında yararlanabilmeleri amacı ile Yükseköğretim Program Atlası sistemini kurdu. Hizmete alınan sistem ile üniversiteye girecek olan öğrenciler, tercih yapmak istedikleri üniversitelerin programları hakkında geçmiş yıllara ait pek çok bilgiye erişim sağlayabilirler. Örneğin, yerleşen adayların kaç puan ile programa yerleştiklerini görebilirler. Programa kayıt olan öğrenci sayısından, bu öğrencilerin hangi illerden geldiklerine ve tercih listelerinde hangi üniversite, programa daha çok yer verdiklerine YÖK Atlas ile çok hızlı bir şekilde erişim sağlanabilmektedir. Bunlar dışında tercih yapanların hangi liseden mezun oldukları ve aldıkları puanların kaç olduğu bilgilerine de erişim sağlanabilmektedir. YÖK Atlas, tercih aşamasında olan adaylar için bir yardım rol oynamaktadır. Geçen sene hizmete alınmış olan YÖK Atlas, yaklaşık 2,5 milyon aday tarafından ziyaret edildi.

Haberin Devamı

Geçen sene üniversite tercihi yapacak olan adaylar sistem üzerinde binlerce üniversite programı arasından en çok ‘’hukuk’’, ‘’tıp’’ ve ‘’diş hekimliği’’ programlarının incelemesini yaptı. Adayların, üniversite ve meslek tercihlerini yaparken daha bilinçli karar vermelerini desteklemek amacıyla kurulan YÖK Atlas sisteminde 10 bin 657 lisans ve 10 bin 949 ön lisans programının incelenmesi yapılabiliyor.

YÖK Atlas verilerine göre, gerek lisans programları gerekse de ön lisans programları arasında sağlık alanındaki mesleklere büyük ilginin olduğu anlaşıldı.

Sistem üzerinden lisans düzeyinde geçen sene en çok inceleme yapılan ilk üç üniversite şu şekilde sıralandı; İstanbul Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi. Bu üniversiteleri sırasıyla İTÜ, Marmara Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Ege Üniversitesi, ODTÜ, Hacettepe Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi izledi.

LYS Tarihleri Ne Zaman?

ÖSYM’nin internet sitesinde açıkladığı LYS tarihlerine göre; LYS-1 (Matematik) 11 Haziran’da, LYS-2 (Fen Bilimleri) 17 Haziran’da, LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya) 18 Haziran’da, LYS-4 (Sosyal Bilimler) 10 Haziran’da ve LYS-5 (Yabancı Dil) 17 Haziran 2017 tarihinde yapılacaktır.

Haberin Devamı

LYS’de Bir İlk! Kısa Cevaplı Sorular Sorulacak

2017 yılında yapılacak olan LYS ‘de adaylara kısa cevaplı sorular sorulacak. Kısa cevaplı sorular ilk defa sorulacağından, soruların nasıl olacağını merak eden adaylar ÖSYM’nin internet sitesinden örnek kısa cevaplı sorulara ulaşabilirler. Kısa cevaplı sorularda 4 yanlış bir doğruyu götürmeyecektir. Soru sayılarına bakıldığında ise; Matematik testinde 3, Fen Bilimleri testinde 3, Yabancı Dil testinde 3, Edebiyat-Coğrafya testinde 3 ve Sosyal Bilimler testinde 3 tane kısa cevaplı soru sorulacaktır.