Gazete Vatan Logo

YGS’deki ‘Sosyal Bilimler’ testi bundan daha zordu!

LYS’nin ilk oturumu dün yapıldı. Sınavın zorluk derecesinin geçen yıla göre hatta daha önceki yıllara daha düşük olduğu gözlendi. Düzenli çalışan bir öğrencinin çok zorlanmadan yapacağı türden sorular bir hayli fazlaydı. YGS’deki Sosyal Bilimler soruları daha zordu

YGS’deki ‘Sosyal Bilimler’ testi bundan daha zordu!

Üniversiteye girişte ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) ilk oturumu olan, saat 10.00’da başlayan Sosyal Bilimler (LYS-4) sınavı tamamlandı. 538 bin 885 kişinin başvurduğu LYS-4’te adaylar, Tarih, Coğrafya-2, Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularını yanıtladılar. Tek oturumda uygulanan sınav, 135 dakika sürdü. Bu yıl ilk kez, LYS-4’te Tarih, Coğrafya ve Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden birer kısa cevaplı soru yer aldı.

Lisans Yerleştirme Sınavı’nın ilk oturumu olan LYS-4, 12.15’te tamamlandı. Peki Sosyal Bilimler sınavı LYS-4 nasıl geçti?

Sınavın zorluk derecesinin gecen yıla göre hatta daha önceki yıllara daha düşük olduğu gözlendi. LYS-4’te yer alan sorular, 9, 10, 11 ve 12. sınıfların tarih müfredatına uygun bir şekilde, eşit dağıtılmış. Konu dağılımı bakımından da, önceki yıllarla uyumlu bir sınav olduğu söylenebilir. Müfredat dışı soru sorulmamış. Düzenli çalışan bir öğrencinin çok zorlanmadan yapacağı türden sorular bir hayli fazlaydı.

Haberin Devamı

Psikoloji sorularının daha çok bilgi ağırlıklı olduğu, Sosyoloji sorularının daha çok kavram bilgisinin yorumlanmasını gerektirdiğini; öğrencilerin en çok zorlandığı Mantık sorularının ise bilgi ağırlıklı sorulardan oluştuğunu belirtmekte yarar var. Öğrencilerin, Mantık soruları dışında zorlanmadıkları söylenebilir.

Öğrenciler, genel anlamda soruları rahat çözdüklerini, çeldirici yönü kuvvetli soruların olmadığını belirtti, hatta bazı adaylar, YGS’deki Sosyal Bilimler sorularının, LYS-4’teki sorulardan daha zor olduğunu belirtti. Genel itibari ile verilen temel bilgiler kullanılarak yapılabilecek rahat bir sınavdı.

BUGÜN LYS-1 (MATEMATİK SINAVI) VAR

İki hafta sonu boyunca 5 oturumda düzenlenecek LYS’lere toplam 1 milyon 72 bin 396 aday katılacak. Adaylar, 11 Haziran’da LYS-1’de Matematik ve Geometri sorularını yanıtlayacak. 839 bin 124 adayın başvurduğu sınav, bugün saat 10.00’da başlayacak ve tek oturumda yapılacak. Sınav, 135 dakika sürecek ve adaylara toplamda 80 soru yöneltilecek.

Haberin Devamı

LYS-1 (MATEMATİK): 11 Haziran 2017 Saat 10:00

LYS-2 (FEN BİLİMLERİ): 17 Haziran 2017 Saat: 10:00

LYS-5 (YABANCI DİL): 17 Haziran 2017 Saat: 14:30

LYS-3 (EDEBİYAT-COĞRAFYA): 18 Haziran 2017 Saat 10:00

ÖNEMLİ NOT: Bir kez daha hatırlatmakta yarar var, sınavın başlama saatinden 15 dakika önce adayların sınav binalarına alınma işlemleri tamamlanacak. Adaylar, saat 10.00’da başlayan sınavlarda (LYS-1, 2, 3, 4) saat 09.45’ten sonra, saat 14.30’da başlayan sınavlarda (LYS-5) saat 14.15’ten sonra sınav binalarına alınmayacak. Aman diyoruz, buna dikkat edin!

2-3 dakikalık gecikmeden ne olur
Nevşehir’de, sınava geç kalan Hasan Kara, koşarak geldiği Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ndeki sınav merkezine alınmadı. Kapıların kapalı olması nedeniyle elindeki sınav giriş belgesini avucunun içinde ufalayarak yere atan Hasan Kara, ‘’Arabadan indiğimde saat 09.44’tü. 2-3 dakikalık gecikmeden ne olur?’’ dedi.
07.30’da çıktım otobüs bozuldu ben ne yapayım!
İzmir’de 18 yaşındaki Hilal Kurnaz, binaya sadece 1 dakikalık gecikmeyle gelince, içeri alınmadı. Elindeki su şişesini yere atan genç kız, annesiyle yetkililerden sınava kabulünü istedi. Anne ve kızın çabasına çevrede bulunanlar da destek verdi. Ancak, girişimler sonuçsuz kaldı. Anne ve kızı gözyaşı döktü. Anne Güler Kurnaz, saat 07.30’da yola çıktıklarını, otobüsün arızalı olmasından dolayı yedek otobüsün geldiğini, gecikmenin kendilerinden kaynaklanmadığını söyledi.
Bu insalık dışı
İstanbul’da oturan iki çocuk annesi Deniz Varol, üniversite öğretiminin içinde ukde olarak kaldığını söyleyerek, “Zor şartlarda buraya geldim. 4 dakika geciktim diye almadılar. Bu insanlık dışı. Allah gençlere sabır versin” dedi.
Babası teselli etti
Yozgat’ta sınava saat 09.45’ten sonra gelen adaylar, sınav binalarına alınmadı ve üzüntü yaşadılar. Sınava giremeyen bir adayı babası böyle teskin etti.

Haberin Devamı