Gazete Vatan Logo

YGS'de şifre iddiası 1.7 milyon öğrenciyi ayağa kaldırdı

Son yıllarda güvenilirliği üst üste skandallarla sarsılan ÖSYM’ye bir gölge daha düştü

1.7 milyon öğrencinin yıllarca çalışıp girdiği kader sınavında soruların bir şifreyle kolayca çözülebildiği iddiası olay yarattı. ÖSYM’nin dün yaptığı kısacık bir açıklama ise ne uzmanları ne öğrencileri ne de velileri tatmin etti. Tüm Türkiye bugün açıklama yapacak olan ÖSYM Başkanı Demir’den tatminkar bir cevap bekliyor!


27 Mart’ta, geleceğini belirlelemek için Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) girip ter döken 1 milyon 700 bin öğrenci, önceki gün ortaya atılan şok bir iddiayla sarsıldı. ÖSYM’nin resmi internet sitesinde yayınlanan soru kitapçığı ve cevap anahtarından yola çıkan Artvinli Avukat Ayla Varan, çok basit işleyen bir şifreleme yöntemiyle sorulara kısa sürede yüksek oranda doğru cevap verileceğini öne sürdü. Bu iddia gündeme bomba gibi düşünce, ÖSYM dün sabah saatlerinde açıklama yapma zorunluluğu hissetti.

ÖSYM: Bu kitapçık sınavda hiçbir adaya verilmedi

ÖSYM internet sitesinde yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Basında ‘YGS’de Gizli Şifre’ başlığı ile yer alan kitapçık, ÖSYM’nin sınav sonrasında basına vermek ve internet sitesinden duyurmak üzere hazırlanmış, ana soru kitapçığından türetilmiş, tek bir soru kitapçığıdır. Bu soru kitapçığının herhangi bir adaya verilmesi söz konusu olmadığından, doğru cevabın bulunduğu yer değiştirilmeden sadece yanlış cevap seçeneklerinin yerleri değiştirilmiştir. Bu soru kitapçığı sınava giren hiç bir adaya verilmemiştir.”

‘Her kitapçıktaki cevap şıkları farklı farklı’

ÖSYM, Şubat 2011’den itibaren gerçekleştirdiği tüm sınavlarda ‘adaya özgü soru kitapçığı’ hazırlayarak pek çok haksızlığın önüne geçmiştir. Adaya Özgü Soru Kitapçığı uygulamasında tüm adaylar için hazırlanmış olan toplam soru, ana konu alanları ile sınırlı kalmak üzere, her bir aday için rastgele seçilmiş farklı sıraya konulmaktadır. Buna ilave olarak her sorunun doğru cevabı da her bir adayın soru kitapçığında yine rastgele biçimde bir şıkka atanmaktadır. Madde analizine imkân tanımak üzere yanlış seçeneklerin de yerleri değiştirilmektedir.”

‘Her adaya özel ayrı kitapçık hazırlandı’

“Bu sayede her bir adayın soru kitapçığı ‘tek bir tane’ olarak basılmaktadır. Bugüne kadar yapılan üç sınavda da bu gerçekleştirilmiştir. 27 Mart 2011 günü yapılan (2011-YGS) Yükseköğretime Geçiş Sınavında da ‘adaya özgü soru kitapçığı’ basılmış ve aday sayısı kadar soru kitapçığı dağıtılmıştır. Sınav sonrasında, soru kitapçıkları ve cevap kâğıtları güvenli biçimde toplanmış ve Merkezimizde cevap kâğıtların görüntülenmesi ve okunması işlemleri sürdürülmektedir.

‘Adayların kitapçıkları ve cevapları internete konacak’

“Önümüzdeki günlerde her bir adaya, kendisine verilen soru kitapçığı ve kendi cevap kâğıdının görüntüsüne internet üzerinden erişim imkânı verileceğinden, tüm adaylarda bu ya da buna benzer bir soru kitapçığının kullanılmadığı görülecektir. Daha önceki duyurularda da belirtildiği gibi, kamuoyunu derinden etkileyecek bu ve benzeri konularda basınımızın daha hassas davranması beklenir. Bu gibi durumlarda kamuoyu ÖSYM’nin internet sitesinden duyurduğu bilgilere itibar etmelidir.”

‘ÖSYM şaibeyi kaldırmalı adli merciler el koymalı’

Fakat yapılan açıklama, bu şifrenin nasıl tuttuğuna ilişkin sarih bir açıklama getirmediği için öğrencileri de velilerini de bu işin uzmanlarını da tatmin edemedi. ÖSYM Eski Başkanı Ünal Yarımağan ilgili VATAN’a “Cevap şıklarının sıralamasını değiştirmek böyle sonuçlara neden olabilir. Doğru olan sadece soruların yerini değiştirmektir. Organize iş değil, ama tesadüf de değil” değerlendirmesinde bulundu ve şunları söyledi: “Bana bu şifrelemenin organize bir iş olduğu mantıklı gelmiyor ama formülleri uygulayıp soruları çözünce de bir tesadüften söz edilemez. Şıkların sıralamasını değiştirirken böyle bir sonuç mu ortaya çıktı, şıkların sıralaması rastgele değiştirilmez. Şıklar mantıklı bir sıralamada sıralanır. Bütün adaylara aynı sıralamayı mı verdiler, farklı sıralama mı verdiler ÖSYM bunu açıklamalı. O sıralamaların mantıklı olup olmaması bazı adaylara avantaj sağlar. Bizim dönemimizde 10 soru kitapçığı vardı, biz soruların yerini değiştirirdik. Eskiden şıkların da yerini değiştirirdik ama şıkların yerini değiştirmek böyle sıkıntıları doğuracağı için bundan vazgeçtik. Doğru olan soruların yerini değiştirmektir. Böyle sıralama öğrenciyi şaşırtır. ÖSYM elini vicdanına koyup bu işi adli mercilerle çözmelidir” dedi.

Haberin Devamı