Gazete Vatan Logo

YGS cevap anahtarı yayımlandı! LYS ne zaman yapılacak?

Üniversiteye girmek için bütün bir yıllarını tek bir sınav sistemi üzerine yoğunlaştıran milyonlarca öğrencinin ter dökmüş olduğu YGS, geçtiğimiz gün yapıldı. 12 Mart 2017 tarihinde saat 10:00’da gerçekleşen sınav soru ve cevapları ise aynı gün içinde saat 14:30’da internet üzerinden herkesin görebileceği bir şekilde yayınlandı.

YGS cevap anahtarı yayımlandı! LYS ne zaman yapılacak?

YGS’den Türkçe’den 40, Temel Matematik dersinden 40, Fizik’te 13, Kimya’dan 13, Biyoloji’den 13, Tarih’ten 15, Coğrafya’dan 12, Felsefe’den 8 ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ya da ek felsefe sorularında 5 olmak üzere toplamda 160 soru soruldu. Farklı puan türleri üzerinden aldıkları puanlar ile birlikte bir sonraki aşama olan LYS’e çalışmaya başlamış olan üniversite adaylarının gözü ise sınav sonuçlarında.

YGS PUAN HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

YGS SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

YGS SINAV SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

YGS Sonuçları

Her yıl olduğu gibi bu yılda sınavın yaklaşık olarak iki hafta içerisinde açıklanması gerekiyor. Bu konu ile ilgili tarih ise 28 Mart 2017’i gösteriyor. Sınava giren üniversite adaylarının da bildiği üzere sonuçlar sonuc.osym.gov.tr sitesi üzerinden açıklanacak. Adayların tek yapması gereken şey T. C. Kimlik numarası ve ÖSYM şifrelerini girerek sonuçlara bakmak olacak.

YGS Sorularına İtiraz Etme

12 Mart 2017 tarihinde saat 14:30’da açıklanan YGS soru ve cevapları ile birlikte sınava giren üniversite adayları hatırladıkları kadarıyla puanlarını hesaplamaya koyuldu. Sınav sorularını inceleyen kişiler hatalı olduğunu düşündüğü soru ya da soruları itiraz etme hakkına sahipler. Fakat itiraz tarihi sınav bitiminin ardından 3 gün olarak belirlendi. Yani sınav soru ya da sorularına itiraz etmek isteyen biri 15 Mart 2017 Çarşamba günü mesai bitimine dek itiraz işlemini gerçekleştirmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

Sınav soru ya da sorularına itiraz etmek isteyen kişilerin ÖSYM resmi internet sitesi üzerinden yayınlanmış olan “Genel Amaçlı Dilekçe” örneğini kullanması gerekiyor. Fakat her bir dilekçeye sadece tek bir soru yazılabildiği için birden fazla soruya itiraz etmek isteyen kişilerin itiraz edeceği soru sayısı kadar dilekçe yazması gerekiyor. İtiraz işleminin değerlendirmeye alınması için ödenmesi gereken ücret ise 20 TL olarak belirlenmiştir. Belirlenmiş olan bu hizmet bedeli T. C. Ziraat Bankası’na yatırılarak ÖSYM’ye ulaştırılmalıdır. Yatırmış olduğunuz bu hizmet bedeline ait dekontu yazmış olduğunuz dilekçe örneğiyle birlikte ÖSYM’ye göndermelisiniz. Dilekçede yer alması gereken bilgiler, T. C. Kimlik numarası, isminiz, soy isminiz, adresiniz, imzanız ve ÖSYM resmi internet sitesi üzerinden alacağınız evrak referans numarası şeklindedir. Dilekçe ile ilgili süre için ÖSYM’nin genel evrak kayıtları esas alınır.

Haberin Devamı

LYS Başvuru İşlemleri Ne Zaman Yapılacak?

Adayların LYS’e girebilmeleri yani barajı geçebilmeleri için 6 puan türünün en az birinden 180 puanı geçmesi gerekiyor. LYS başvuruları ise 4 Nisan ve 17 Nisan 2017 tarihleri arasında yapılacak. Yine de 6 puan türünden en az birinden 150 puan alan kişiler YGS üzerinden ön lisans programlarına başvuruda bulunabilecekler.

LYS Sınav Tarihleri Ne Zaman?

Toplamda 5 farklı oturum üzerinden yapılacak olan LYS için ÖSYM tarafından yayınlanmış olan 2017 sınav takvimi esas alındı. Buna göre LYS kapsamında yapılacak olan sınavların hepsi Haziran ayı içerisinde gerçekleşecek. LYS sınav tarihleri ise şu şekilde;

Haberin Devamı

LYS-1(Matematik) 11 Haziran 2017

LYS-2(Fen Bilimleri ve LYS-5 (Yabancı Dil) 17 Haziran 2017

LYS-3(Edebiyat-Coğrafya) 18 Haziran 2017

LYS-4(Sosyal Bilimler) 10 Haziran 2017

LYS-1, LYS-2, LYS-3 ve LYS-4 sınavları saat 10.00’da başlayacak olup LYS-5 sınavı da saat 14.30’da başlayacaktır.

LYS Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

5 oturum ile gerçekleşecek olan LYS’ye giren öğrencilerin YGS’ye göre daha uzun bir süre beklemesi gerekiyor. Yaklaşık bir aylık dönemin ardından 11 Temmuz 2017 tarihinde açıklanacak olan LYS sınav sonuçlarına bakmak isteyen öğrenciler yine YGS ile aynı şekilde sonuç.osym.gov.tr sitesi üzerinden T. C. Kimlik numaraları ve ÖSYM şifreleri ile birlikte giriş yaparak sınav sonuçlarını öğrenebilirler.