Gazete Vatan Logo

YGS başvuruları başlıyor!

Üniversiteye girişteki birinci aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) başvurular bugün başlıyor. Başvuru için son tarih 15 Ocak. Sınav ücreti ise 40 lira.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) internet sitesinde yayımlanan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) kılavuzuna göre, ÖSYS’nin ilk sınavı olan YGS’ye başvurular 2-15 Ocak, Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) başvurular ise 21-30 Nisan arasında yapılacak.

2014-ÖSYS Kılavuzu ile aday başvuru formuna ÖSYM’nin ‘http://www.osym.gov.tr’ adresinden ulaşabilecek adaylar, kılavuzun örneğini başvuru merkezlerinde inceleyebilecek. Kılavuza göre, YGS’de ortak müfredata dayalı Türkçe testi, Sosyal Bilimler testi, Temel Matematik testi ve Fen Bilimleri testi yer alacak. Adaylar, Millî Eğitim Bakanlığı müfredatından sorumlu olacak. YGS’de Türkçe’den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8 ve din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden ise 13 soru sorulacak.

Kimler başvurabilecek?

ÖSYS’ye, sınavsız geçiş dahil 2013-2014 öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının son sınıfında okuyan öğrenciler, ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar, ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olanlar, ortaöğretimlerini yabancı ülkelerden yapanlardan durumları bu belirtilenlere uyanlar başvurabilecek. YGS’ye girmeden sadece sınavsız geçiş hakkından yararlanmak isteyen adaylar da başvurularını kılavuzda belirtildiği şekilde yapmak zorunda olacaklar.

YGS’de sadece sınavsız geçişe başvuran adaylar, sınav merkezi tercihinde bulunmayacak. Sınav merkezi tercih alanına adayın okulunun bulunduğu veya adresinde yer alan merkez, sınav merkezi olarak yazılacak.

Sınava yurt içinden başvuranlar, YGS’ye girerlerse 40, sınavsız geçişi tercih ederlerse 10 lirayı, kılavuzda belirtilen bankalara elden ya da internet aracılığıyla yatırabilecek.

Haberin Devamı