Gazete Vatan Logo

Yetersiz uyku çocuklarda diyabeti tetikliyor!

Çocukların ruhen ve bedenen sağlıklı gelişimi için uyku çok önemli. Yapılan bir araştırma da yetersiz uykunun çocuklarda tip 2 diyabete yol açtığını ortaya koydu.

Yetersiz uyku çocuklarda diyabeti tetikliyor!

İngiltere’de araştırmacılar, ülkedeki farklı etnik kökenlerden günde ortalama 10 saat uyuması önerilen 9-10 yaşlarındaki 4 bin 525 çocuğa ait vücut ölçümleri, kan örnekleri sonuçları ve anketleri inceledi.

Uzun süre uyuyan çocukların vücut ağırlığı ve yağ kitlelerinin düşük olduğu kaydedilen araştırmada, ortalamadan az uyuyan çocuklarda yüksek oranda insülin, insülin direnci ve kan şekeri görüldüğü, bunun da tip 2 diyabetin risk faktörleri olduğu vurgulandı.

UYKU SAATİNİ ARTIR, HASTALIKLARDAN KORUN

Araştırmaya öncülük eden İngiltere’deki Londra Üniversitesi St. George Tıp Okulu'ndan Prof. Christopher G. Owen, çalışmanın sonuçlarının uyku süresini artırarak vücut yağının ve hayatın ilk evrelerinde tip 2 diyabete yakalanma riskinin düşürülebileceğini gösterdiğini belirtti.

Christopher G. Owen, çocuklukta uyku saatini artırmanın yetişkinlik dönemindeki sağlık durumu üzerinde etkileri olabileceğine işaret etti.