Gazete Vatan Logo

Yeterlilik şartı yoksa ‘yol kazaları’ olabilir

Gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren markalı konut üreticileri, sektörde ‘yeterlilik’ düzenlemeleri talep ediyor. Birkaç aydır bu konu üzerinde çalışan sektör temsilcileri, ilgili bakanlıklara rapor sunmaya da hazırlanıyor.

Yeterlilik şartı yoksa  ‘yol kazaları’ olabilir

Avrupa’nın tamamında 20-30 bin inşaat şirketi bulunurken, Türkiye’de inşaat şirketi sayısının 300 bin, sadece İstanbul’da 47 bin civarında olduğunu söyleyen DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, “Son dönemde ev satan emlakçılar için bile düzenleme yapılırken, üreticiler için bir düzenleme getirilmedi” dedi. Kamu kuruluşlarının ihalelerinde şirketlerin şartnamelere göre hareket ettiğini ancak özel sektörde böyle bir düzenleme olmadığını ifade eden Yılmaz, “Bizim sektörümüze çok fazla giriş-çıkış var. Tabii ki sektöre girişler olmalı ancak kalıcı olmak isteyen inşaat işine girsin. Sektörü bilmeyen, sadece bir iş yapmak için girenler arz-talebi bozduğu gibi dinamikleri de bozuyor. 15 yıl öncesinin fiyatlarıyla satış yapanlar var. Bu enflasyona aykırı. Sektöre girecek olan firmalara sermaye yeterliliği, iş bitirme yeterliliği ve teknik yeterlilik kriterleri getirilmeli” diye konuştu.

Fikirtepe, Bağdat Caddesi gibi örnekler verip, Türkiye’nin kentsel dönüşümde başarılı olamadığını söyleyen Yılmaz, “Türkiye’de 7.5 milyon konutun dönüştürülmesi hedefi var. Eğer bu kadar konut dönüşecekse bu yasal düzenlemeler mutlaka yapılmalı. Yapılmadığı takdirde çok yol kazasına uğrarız” dedi. Yılmaz, bazı bölgelerdeki arz fazlasına da dikkati çekerek, ilçe belediyelerinin bu riske karşı yapı ruhsatlarını kontrol altına alması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

1.1 milyar lira ciro

Ziya Yılmaz, Dap Yapı’nın 2017 yılı değerlendirmesini de yaptı. 2017’de Validebağ Korusu’nun yanında inşa ettikleri Validebağ Konakları ve İstanbul dışındaki ilk projeleri DAP İzmir’i satışa çıkardıklarını hatırlatan Yılmaz, “Çadır kampanyaları ile rekor rakamlara ulaştık. Ciromuz yılın 11’inci ayında 1 milyar 20 milyon lira oldu. Yılı 1.1 milyar lira ciro ile tamamlayacağız. 11 ayda toplam 918 konut sattık, satılan konutların ortalama metrekare fiyatı 12 bin lira oldu” dedi. Validebağ’da
593 milyon liralık satış yaptıklarını, Dap İzmir’de de 1 aylık tanıtımla 707 dairenin 411’ini sattıklarını ifade eden Yılmaz, yoğun ilgi gören topraktan senetle satış kampanyasını
19 Aralık’a kadar uzattıklarını açıkladı.

Haberin Devamı