Gazete Vatan Logo

Yeşiller'den Türkiye yorumu

Alman hükümetinin insan hakları sorumlusu Claudia Roth, "Kürt sorununa ağırlık verdik. Bu konu anahtar konumda olacak" dedi

Alman Yeşiller Partisi'ne yakınlığıyla bilinen Heinrich Böll Vakfı'nın düzenlediği "Hedefe yaklaşan Türkiye" konulu toplantıda konuşan Roth, Türkiye'de çok değişik kesimlerle yaptığı temaslardaki gözlemlerini anlattı.

Roth, Türkiye'de kritik gruba dahil olanların dahi AB üyeliğini istediğini vurguladı. Türk halkının AB politikasına güven duymadığını kaydeden Roth, bu nedenle AB'nin 17 Aralık'ta alacağı kararın önemli olduğuna dikkat çekti.

Cizre'de sivil halka karşı zırhlı araç kullanılması iddiasının yersiz olduğunu saptadıklarını belirten Roth, yasaların zamanla uygulamaya konulacağını ancak menfaatine değişimin biraz zaman alacağını vurguladı.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Türkiye İnsan hakları Vakfı kurucusu Mithat Sancar ise, 1982 Anayasa'nın ruhunda bir değişikliğe gidilmediğini ancak Türkiye'de ilk kez askeri darbe ya da benzeri birbaskı unsuru olmadan değişim yaşanabildiğini ifade etti.

Demokratik Alman Cumhuriyeti'nin (DDR) son dış işleri bakanı ve Federal Meclis Milletvekili Marcus Merckel, Türkiye'nin daha alması gereken uzun yol olduğunu söyledi.

Merckel, AB ülkeleri halkına, değişik bir din ve kültür yapısı olan Türkiye'yi anlatmanın güç olacağını belirtti. Ayrıca Merckel, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda aceleci davranmanın sakıncalı olacağını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı