Gazete Vatan Logo

Yeşilay’dan sigarayı söndüren aplikasyon

Yeşilay, dumansız hava sahası denetimlerini kolaylaştıracak aplikasyon “Yeşil Dedektör”ü hayata geçirdi. Bugüne dek 10 bin ihbar gerçekleşti.

Yeşilay’dan sigarayı söndüren aplikasyon

Sigarayı bırakmak zordur ama emin olun vereceğiniz mücadele hayatınızdaki her şeyi değiştirecek. ABD merkezli Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne göre yaklaşık 7 bin kimyasal içeren ve 70 çeşit kanserin oluşumuna sebep olan sigara ayrıca kalp hastalığına, kronik obstrüktif akciğer hastalığına, solunum problemlerine, doğurganlık sorunlarına ve daha fazlasına neden oluyor. Türkiye’de sigara tüketimi ise son 10 yılda yüzde 52 arttı. Sigara tüketimi artışında Pakistan’dan sonra ikinci sıradayız. Yeşilay’ın 2016’da başlattığı “Yeşil Dedektör” uygulaması dumansız hava sahası denetimlerini kolaylaştırırken sigara kullanmayanları pasif içicilikten koruyor. Telefonunuza indirdiğiniz aplikasyon sayesinde ihbar bildirimi yapabiliyor, ilgili görevlilerin mekana gelmesini sağlayabiliyorsunuz.

En geç 30 dakikada mekana geliyorlar

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, ihbarların Alo 184 Sağlık Bakanlığı Sigara İhbar Hattı ile gerçekleştiğini ancak bu durumun ihlali bildirmek isteyenler için daha zor bir hal aldığını belirtiyor: “Bizler de bu süreci kolaylaştırmak adına Sağlık Bakanlığı’yla birlikte Yeşil Dedektör mobil uygulamasını hayata geçirdik. İstanbul’da geçtiğimiz yıl haziranda pilot uygulama başladık. 9 Şubat’tan itibaren tüm Türkiye’ye yaydık.” Yeşil Dedektör mobil uygulaması ile kullanıcı ihlal bildirimini, tek tıkla konum belirleyerek ve mekân adı seçerek bildirebiliyor. Bildirim, Sağlık Bakanlığı’nın Yeşil Dedektör için ayırmış olduğu sisteme düşüyor ve oradan de saha ekiplerine ulaşıyor.

Haberin Devamı

Ekipler mutlaka ihbar yapılan yere gidiyor. Öztürk, “Bir deneme de yaptık ve ekiplerin 30 dk içerisinde ihbar yapılan mekâna ulaştığına şahit olduk” şeklinde konuşuyor.

Bildirim yapılan yerin görüntülü kaydı tablet bilgisayarlar aracılığıyla alınıyor. İhlal tespitinde cezai işlem uygulanıyor. Bu görüntüler denetim sistemi aracılığıyla merkeze gönderilerek raporlanıyor. Kişiye 109 TL, işletmeye bin 486 TL ile 7 bin 453 TL arasında ceza veriliyor. Üç defa üst üste ceza alan işletme 10 gün ile 1 ay arasında kapatma cezası alıyor!

Haberin Devamı

Türkiye’de sigara satın almak için her gün 90-100 milyon lira harcanıyor. Bu rakamın yıllık karşılığı 30 milyar liraya yakın.