Gazete Vatan Logo

Yeşil Pasaporta vize getirildi! | Yeşil pasaporta vize ne zaman başlıyor?

Avrupa ülkelerine vizesiz seyahat edebilme imkanı veren yeşil pasaportlulara muafiyet sınırlaması getirildi. Yeşil pasaport sahipleri, Avrupa Birliği ülkelerine izinsiz gidebiliyorken, 2020’den itibaren artık kayıt yaptırmak zorunda kalacak. Peki, yeşil pasaporta vize ne zaman başlıyor? Yeşil pasaporta vize muafiyet sınırlaması kaç yıl? İşte yeşil pasaport muafiyet sınırlaması hakkında merak edilenler…

Yeşil Pasaporta vize getirildi! | Yeşil pasaporta vize ne zaman başlıyor?

Yeşil pasaport sahipleri, normalde Avrupa Birliği ülkelerine yani Schengen bölgesi dahilinde olan ülkelere vizesiz seyahat edebiliyordu. Yeşil pasaportlulara Schengen bölgesi ülkelerden sınırlama 2021 yılında başlıyor. Yeşil pasaport sahipleri izinsiz Avrupa ülkelerine gidebiliyorken, artık izin alıp kayıt yaptırmak zorunda.

Vize aracılık hizmeti veren bir firma ile Avrupa Parlamentosu tarafından yapılan duyurudan sonra, Yeşil pasaport sahipleri Avrupa'ya giderken vize alacak mı? sorusunun sorulmasına neden oldu. 2020 itibariyle geçerli olacak yeni uygulamayla Avrupa seyahati için vizeden muaf tutulan kişiler de seyahatleri öncesinde ilgili ülkeye giriş izni almaları gerekecek. Kayıt işlemi sırasında vatandaşlar, giriş izni alabilmek için ise 7 Euro harç bedeli ödeyecek. Bu kararla ile vizesiz seyahat etme özgürlüğü olan vatandaşlara vizesiz seyahat etme kısıtlaması getirildi.

YEŞİL VE GRİ PASAPORTA VİZEDE MUAFİYET SINIRLAMASI

Avrupa ülkelerine vizesiz seyahat edilebilen yeşil ve gri pasaportlara sınırlama getirildi. İzin ve işleme tabi olmadan Avrupa ülkelerine gidebilen yeşil ve gri pasaport sahipleri, artık önceden izin olmak zorunda. 2020 itibariyle geçerli olacak yeni uygulamayla Avrupa seyahati için vizeden muaf tutulan kişiler de seyahatleri öncesinde ilgili ülkeye giriş izni almaları gerekecek.

Haberin Devamı

Avrupa Parlamentosu'ndan (AP) yapılan duyuruya göre, 2020 yılında Avrupa ülkelerinden birine seyahat etmek isteyen yeşil ve gri pasaport sahibi Türk vatandaşlarının seyahatlerinden önce ETIAS sistemi üzerinden kayıt yaptırmaları zorunlu olacak. Yapılan kayıt işlemi sırasında vatandaşların, giriş izni alabilmek için 7 Euro harç bedeli ödemeleri de gerekiyor.

YEŞİL PASAPORTA NEDEN KISITLAMA GETİRİLDİ?

Yeşil pasaporta kısıtlama getirilmesinin en önemli nedenin güvenlik olduğu belirtildi. Avrupa Parlamentosu, sınır kontrolünün sağlanması, salgın tehlikesi, yasadışı göç, güvenlik tehdidi ve kendi ülke vatandaşlarını korumak gerekçesiyle böyle bir karar alındığını açıkladı.

EVRAKLAR KOŞULSUZ KABUL EDİLMEYECEK!

Haberin Devamı

Yolcunun sunmuş olduğu evraklar koşulsuz kabul edilmeyecek ve ön kontrolden geçecek. Herhangi bir göç durumu ya da güvenlik tehdidi unsuru ile karşılaşılması halinde başvurular geri çevrilip, Avrupa'ya giriş izni başvuruları reddedilebilecek.

YEŞİL PASAPORTA VİZE MUAFİYET SINIRLAMASI KAÇ YIL?

Avrupa’ya seyahat etmek isteyen yeşil pasaportlu Türk Vatandaşlarına verilen geçiş izni 3 yıl boyunca geçerli olacak. Harç bedelinden sadece 18 yaş altı ve 70 yaş üzeri yolcular muaf tutulacak.