Gazete Vatan Logo

Yeşil Kart kuyruğu

9 milyon Yeşil Kartlı'nın yaptırması gereken gelir testi için son gün 31 Ocak'ta 2012

ŞANLIURFA’da, Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında sosyal güvencesi olmayanların yaptırması istenen gelir testi ve yeşil kart vizelerini yenilemek isteyenler, Yeşil Kart Bürosu önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Sabah erken saatlerden itibaren kuyruğa giren yüzlerce kişinin izdihama yol açmaması için polisler önlem alırken, Yeşil Kart Bürosu görevlileri de kalabalığı sık sık megafonla uyarıyor.

1 milyon 700 bin nüfusa sahip olan ve yaklaşık 620 bin kişinin yeşil kartı bulunan Şanlıurfa’da, Genel Sağlık Sigortası için 31 Ocak’a kadar gelir testi yapılmasının istenmesi ile birlikte Yeşil Kart Bürosu’nun önünde uzun kuyruklar oluştu. Gelir testi ve yeşil kart vizelerini yenilemek isteyen yüzlerce kişi sabah erken saatlerden itibaren Yeni Hal Pazarı’nda bulunan Yeşil Kart Bürosu’na akın etti. Onlarca metre kuyruğun oluştuğu Yeşil Kart Bürosu önünde, çevik kuvvet polisleri de izdiham yaşanmaması için önlem aldı. Yoğunluğun yaşandığı Yeşil Kart Bürosu önünde görevliler ise megafon ile kalabalıkta bulunan vatandaşları, yeşil kartlarının vize bitim tarihinin ardından gelmeleri ve sıralarını kimseye vermemeleri konusunda uyardı.

SÜRE UZATILSIN

Soğuk havada kuyruğa giren ve sıranın kendilerine gelmesini bekleyen vatandaşlar ise "Bazı kişiler günlerdir gelip sıraya giriyor ama bir türlü işlemini yaptıramıyor. Sabah erken saatlerde kuyruğa giriyoruz ve saatlerce sıra gelmesi için bekliyoruz. Ancak bir türlü kuyruk ilerlemiyor. Gelir testi için tanınan süre çok az. Ay sonuna kadar insanların kayıtlarını yaptırması mümkün değil, tarihin uzatılmasını istiyoruz" dedi. Gelir testi yaptırmak için kuyrukta bekleyenler de kayıt yaptırmak için sırada olduklarını belirterek, "Hiçbir gelirimiz yok. Bu haldeyken ayda 213 lira ceza ödememek için mecburen soğuk havada kuyrukta bekliyoruz" diye konuştu.

ADANA'DA YEŞİL KARTLILARIN GELİR BEYANI KUYRUĞU

YEŞİL Kart uygulamasının 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle sona erdirilip, yerine Genel Sağlık Sigortası’nın getirilmesi nedeniyle, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na gelir beyanında bulunması gerekenler Adana’da uzun kuyruklar oluşturdu.

Bugüne kadar Yeşil Kart ile sağlık hizmetinden yararlanan veya hiç geliri olmayan vatandaşlar, sabahın erken saatlerinde merkez Seyhan ve Yüreğir ilçelerinin Yeşil Kart bürolarına geldi. Büroların önünde toplanan yüzlerce kişi işlem yaptırmak için sıranın kendine gelmesini bekledi. Havanın soğuk olmasına karşın kucaklarında çocuklarıyla büroya gelip sıraya giren kadınlar, saatlerde kuyrukta beklemek zorunda kaldı. 31 Ocak’a kadar beyan zorunluluğu olduğu için müracaatlarını yaptıklarını belirten vatandaşlar, "Sürenin uzatılmasında fayda var, yoksa bu soğuk havada saatlerce sıra beklemek sıkıntı olacak" dedi.
Kuyrukta araya girmek isteyenlerle sırada bekleyenler arasında zaman zaman da tartışmalar yaşandı.

ÇORLU’DA DA GENEL SAĞLIK SİGORTASI BAŞVURU KUYRUĞU

TEKİRDAĞ’ın Çorlu İlçesi’nde 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) Kanunu’ndan yararlanmak isteyenler, Çorlu Kaymakamlığı’na başvurdu. Sistemin yavaş çalışması nedeniyle uzun kuyruklar oluştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası uygulamasından yararlanmak isteyen Yeşil Kart sahipleriyle sosyal güvencesi olmayanlar, sabah saatlerinden itibaren gelir tespiti için Çorlu Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvuru yaptı. Sistemin yavaş çalışması nedeniyle vakıf önünde uzun kuyruklar oluşurken, vatandaşlar arasında sıra yüzünden tartışma yaşandı.

15 bin Yeşil Kart’lının bulunduğu Çorlu’da yaklaşık 20 bin kişinin de hiçbir sosyal güvencesi bulunmuyor. Genel Sağlık Sigortası’ndan yararlanmak isteyenlerin 31 Ocak tarihine kadar Çorlu Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvuru yapması gerekiyor.

Haberin Devamı