Gazete Vatan Logo

Yeşil Ekran Ödülleri sahiplerini buldu

Yeşil Ekran Kısa Film Yarışması’na toplam 125 film katıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çevre duyarlılığı konusunda farkındalık yaratmak amacıyla başlattığı ve üniversite öğrencilerine yönelik ‘çevre’ temalı kısa film yarışması sonuçlandı. Kazananlar, Bakan Güllüce ve Emlak GYO Genel Müdürü Murat Kurum’un da katıldığı törenle açıklandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye’nin ‘çevre ve şehircilik alanlarındaki sorunlarını çözme ve yaşanılır çevresiyle marka şehirler kurma’ amacıyla geliştirdiği çalışmalara ara vermeden devam ediyor. Kalıcı düzenlemeler ve çalışmalar gerçekleştirerek yaşam kalitesini yükseltmeyi hedefleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sağlıklı şehirleşme ve çevre duyarlılığı konularında birbiri ardına birçok projeye imza atıyor. Her alanda çevre seferberliği başlatan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yeni projesiyle üniversite öğrencilerinin çevre farkındalığı oluşturmasını sağlaması konusunda da büyük bir projeye imza attı. Türkiye Çevre Koruma Vakfı üzerinden başlatılan Yeşil Ekran Kısa Film Yarışması’na toplam 125 film katıldı.

Haberin Devamı

Bu yıl ilk kez düzenlenen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kısa Film Yarışması'na toplam 125 film başvurdu. Başvuran filmler arasından 30 film ön elemeyi geçerek finale kaldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çevre duyarlılığı konusunda kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla başlattığı üniversite öğrencilerine yönelik Yeşil Ekran Kısa Film Yarışması’nda dereceye girenlere ödülleri 15 Mart Pazar akşamı Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen ödül törenle verildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum, İstanbul milletvekilleri, akademisyenler ve öğrencilerin yoğun katılımı ile gerçekleşen Yeşil Ekran Kısa Film Yarışması Ödül Töreni’nde birincilik ‘Kafes’ adlı filmle Marmara Üniversitesi’nden Elif Çakmak, Hilal Öz, Özlem Tanrıverdi’nin oldu.

İkincilik ödülünü ‘Enkaz’la Akdeniz Üniversitesi’nden Ezgi Büşra Çınar, Umut Türkmen, Bilgehan Sekmen, Mustafa Kazım Akgüneş, Busem Çallı ve Onur Eryaman aldı. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Gözde Hatice Sayan, Damla Köksal, Seda Sunayol ve Ezgi Harika Semiz ise ‘Yeşil Hikaye’adlı filmle üçüncülük ödülüne layık görüldü. Törende birinciye 30 bin TL, ikinciye 20 bin TL ve üçüncüye 10 bin TL para ödülü verildi.

Haberin Devamı

Törende jüri üyeleri arasında yer alan sanatçılar Türkan Şoray, Cihan Ünal, Ediz Hun, Haluk Ergök ve Bakanlık Müsteşarı Dr. Mustafa Öztürk hazır bulundu. Yurt dışında olması nedeni ile törene katılamayan sinema sanatçısı Hülya Koçyiğit ise görüntülü kutlama mesajı gönderdi.

Bakan İdris Güllüce: Kıyılarda hedefimiz birincilik

Törende konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, çevre sorunlarını çözmek için tam kadro çalıştıklarını belirterek “Çevre sorunlarını çözmek için inanılmaz gayret gösteriyoruz. Biz, gelişirken dünyayı kirleten bir ülke değiliz. Gelişmiş ülkelerin çoğu uzun yıllardır çevreyi kirleten bir zihniyetle şehirleşiyor. Çevre bilincinin gelişmesi için protokoller yaptık. Kıyılarda ‘Mavi Bayrak’ta üçüncüyüz, hedefimiz birincilik. Kentsel dönüşüm, çok önem verdiğimiz bir süreç. Bu konudaki çalışmaları süratle gerçekleştirmeliyiz. Bir deprem gerçeği var önümüzde ve eski binalar, sokaklar, mahalleler yeni Türkiye’ye yakışmıyor” dedi.

Haberin Devamı

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum: Modern şehirler kuruyoruz

Dünyanın modern şehirlerinde gelişmeleri örnek aldıklarını söyleyen Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum da törendeki konuşmasında, 2003 yılından bu yana 100 bin bağımsız bölüm ürettiklerini hatırlattı. Kurum “Modern şehirler yeşil alan adına ne yaptılarsa biz de yeni projelerimizde benzer uygulamaları devreye aldık. Kentsel dönüşüm ile birlikte yenilenebilir enerji kaynaklarından maksimum yararlanacağımız projeler gerçekleştirmeliyiz. Biz bu doğrultuda Esenler’de yeni bir şehir kuruyoruz. İki dev şehir parkı inşa edeceğiz. Başakşehir’deki bu parkların biri 160, diğeri ise 380 dönüm üzerinde projelendirildi” dedi.

23 projenin inşaatı devam ediyor

Geliştirilen projeler arasında Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin talimatı ile sekiz büyükşehirde ‘Temiz Hava Merkezleri’nin kurulması da yer alıyor. Çevre denetimlerine hız veren Bakanlık geçen yıl 43 bin çevre denetimi gerçekleştirdi. Yaklaşık 972 milyon euro olan 39 çevre altyapı projesinin başvurusunu Avrupa Komisyonu’na yapan Bakanlık, 23 projenin inşaatına başladı.

Haberin Devamı

Bakanlık ‘Bilinçli Çevre Gönüllüleri Yetişiyor’ projesi kapsamında 750 öğrenciye eğitim verilmesini sağladı. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin talimatı ile hazırlanan e-denetim yazılım programı 13 pilot ilde uygulamaya başlandı. Tez, doktora çalışmalarına destek sağlamak amacıyla, ‘Çevre Şehir Kütüphanesi’ kuruldu. Ayrıca 408 yüksek lisans ve doktora öğrencisine burs imkanı sağlandı.